Yleisestä vitsistä tuli yksi Valioliiga-kauden suurimmista sensaatioista – miten?

Unai Emery on saanut putoamista vastaan taistelleen Aston Villan hurjaan lentoon tultuaan seuran manageriksi lokakuussa.

JalkapalloValioliiga

Yleisestä vitsistä tuli yksi Valioliiga-kauden suurimmista sensaatioista – miten?

Jos Valioliiga-kauden päätteeksi valittaisiin kauden suurimmat sensaatiot, Unai Emery ja Aston Villa olisivat äänestyksessä korkealla.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 6.5.2023 | KUVAT All Over Press

Yksi Valioliigan tämän kauden suurimmista sensaatioista löytyy yllättävästä osoitteesta.

Kun Aston Villa palkkasi lokakuussa Steven Gerrardin seuraajaksi Villarrealin managerin Unai Emeryn, Villa oli sarjassa 17:s ja taisteli putoamista vastaan. Villalla oli tuolloin kasassa 13 pistettä. Nyt 22 peliä myöhemmin pisteitä on 54. Emeryn Villa on siis pelannut lähes kahden pisteen keskiarvolla, mikä on todella kova saldo kesken kauden seuraan saapuneelle valmentajalle.

Toki Emeryn urakkaa oli hiukan helpottamassa Qatarin MM-kilpailujen tuoma pelitauko, joka antoi arvokasta aikaa joukkueen kanssa harjoituskentällä. Tällaisella tauolla ei kuitenkaan ole juurikaan arvoa, jos valmentajalla ei ole osaamista.

Emery on osoittanut myös Villassa olevansa laatuvalmentaja. Seuraava kysymys on se, pystyykö Emery pitämään niin sanotusti paketin kasassa ja tulevalla kaudella edelleen kehittämään prosessiaan Villassa.

2.40 for Aston Villa to beat Wolverhampton on 6/5/2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and have a go at Mr Green!

Aiemmin urallaan Emeryllä on ollut haasteita pitkäjänteisessä työssä. Tästä hyvä esimerkki on Emeryn edellinen Englannin pesti Arsenalissa. Lupaava avauskausi vaihtui seuraavalla kaudella syöksykierteeksi, jonka aikana Emerystä ja hänen englannistaan tuli yleisiä vitsejä, jolle naureskeli koko Englanti ja jopa Arsenalin pelaajat. Lopulta Emery sai Arsenalista potkut ja palasi takaisin kotimaahansa Espankaan.

Emeryn uralla on puhuttu paljon myös hänen elämänhallinnastaan. Olivatpa hurjimmat väitteet totta tai ei, toivottavasti väitetyt ongelmat ovat nyt takana ja Emery pystyy keskittymään valmentamiseen. Hän on valmentajana edelleen kovan luokan osaaja, kuten Aston Villan sensaatiomainen lento tällä kaudella osoittaa.

***

Emery on saanut Aston Villan pelaamaan parhaimmillaan näyttävää ja vauhdikasta jalkapalloa. Villa pyrkii pelaamaan jalkapalloa myös laadukkaiden periaatteiden mukaisesti. Pallonhallinnan aikana joukkue täyttää kentän hyvin ja tekee sen isoksi leveys- ja pystysuuntaan.

Villalla on useampia variaatioita pelinrakentelussaan riippuen siitä, ketkä ovat kentällä. Perusajatus on luoda peliä avatessa muoto 4-2-3-1, jossa kaksi keskikentän keskustan pelaajaan pelaavat pivotteina vastustajan kärkien takana.

Unai Emery

Ollie Watkins on viimeistellyt tällä kaudella jo 14 liigamaalia.

Tavoitteena on löytää joku kolmikosta vastustajan puolustuslinjan edustalta tai jopa suoraan topparilta vahvasti nouseville laitapuolustajille linjan takaa.

Villa pelaa monesti hyvin aggressiivisesti palloa vastustajan linjan taakse. Näissä palloissa joukkueen ykköspyssy Ollie Watkins on todella vaarallinen oikea-aikaisine kaariliikkeineen. Watkins on viimeistellyt viimeisissä 15 ottelussa 11 maalia.

Toinen Villan käyttämä selkeä malli on edetä leveällä olevien laitureiden avulla linjan taakse. Tätä on nähty pääasiassa oikealta, sillä vasemmalla on pelannut sisälle vahvasti leikkaava Emiliano Buendia, joka on pyrkinyt olemaan maalin edessä viimeistelemässä oikealta tapahtuneen murtautumisia.

Näissäkin tilanteissa Villa toimii hyvin suoraviivaisesti ja avoimen pallon tilanteissa saadaan toistuvasti oikea-aikaisia aloitteita linjan taakse. Villan pelaajat voittavat oman pelaajansa näissä tilanteissa hyvällä prosentilla. Apuna on myös taskussa oleva pelaaja fiksaamassa vastustajia, mutta välillä laidoilla kyse on puhtaasti 1v1-tilanteesta, jossa hyvin ajoitetulla tuplaliikkeellä tiputetaan vastustajan puolustaja kyydistä.

Villalla on hyvän rakenteen ansiosta myös hyvä valmius puolustaa menetyksen jälkeen. Se saa usein pidettyä paineen vastustajan päässä tai korjattua helpon irtopallon keskialueella.

Hyvästä prässistä menetyksen jälkeen käynee esimerkkinä Bertrand Traorén upea voittomaali ensimmäisellä kosketuksella syötönkatkosta Leicesteriä vastaan huhtikuun alussa.

Emery on myös panostanut erikoistilanteisiin. Joukkueella on toimivia variaatioita etenkin kulmapotkuissa, joiden hyödyntäminen on parantunut selvästi Emeryn aikana. Tyrone Mings puski etu-alueelta tärkeän voittomaalin Fulhamin vieraana viime kuussa juuri hyvin rakennetusta kulmapotkusta.

***

Vaikka Aston Villan lento katkesi hetkellisesti Manchester Unitedin vieraana viime sunnuntaina, on joukkue edelleen mukana taistelemassa eurocup-paikasta.

Villan loppuohjelma on haastava, mutta katsojien kannalta loistava, sillä Villa kohtaa viimeisessä neljässä pelissään peräti kolme samoista eurocup-paikoista taistelevia joukkueita – Liverpoolin, Tottenhamin ja Brightonin. Myöskään Julen Lopeteguin Wolves ei ole helpoin vastustaja, joten mikäli The Villans’ löytyy kauden päätyttyä europeleihin oikeuttavalta sijalta, on se enemmän kuin ansaittua.

Jännittävä toukokuu on siis edessä myös Villa-faneilla. Sen jälkeen edessä on seuraava kysymys: mihin suuntaan seura tämän positiivisen jakson jälkeen lähtee ja mihin suuntaan Villan pelaaminen kehittyy 51-vuotiaan espanjalaismanagerinsa alaisuudessa?