West Hamin maalinteko lepää Valioliigan leveimmillä hartioilla

JalkapalloValioliiga

West Hamin maalinteko lepää Valioliigan leveimmillä hartioilla

Michail Antonion hurja vire on ollut Valioliigan alkukauden uutinen. Väkivahva hyökkääjä haastaa moderneja käsityksiä siitä, millainen on hyvä hyökkääjä.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 10.9.2021 | KUVAT All Over Press

West Ham United on aloittanut kauden vahvasti. Kolmen ottelun jälkeen saldona on kaksi voittoa ja yksi tasapeli. David Moyesin suojatit sijoittuivat viime kaudella hienosti kuudenneksi, joten tämä kausi on alkanut siitä, mihin keväällä jäätiin.

Yksi joukkueen hyvän alkukauden avaimista on ollut hyökkäyspeli. West Ham upotti Newcastlen 4-2 ja Leicesterin 4-1. Crystal Palacen kanssa pelattiin 2-2-tasapeli. West Ham on luonut kolmessa ensimmäisessä ottelussa maaliodotetta yli kaksi maalia ottelua kohden.

Michael Antonio iskee avausmaalin ottelussa Southamptonia vastaan. Jep, jep. 5.50, sanoo Expekt!

West Hamin hyökkäyspelityyliä voisi kuvata sanalla suoraviivainen. West Ham on sarjan kärjessä keskitysten määrässä. Laidalta laitetaan palloa maalille hanakasti. West Ham on myös todella terävä vastaiskujoukkue. Tällä kaudella se on tehnyt jo muutaman maalin räjähtävistä käännöistä kohti vastustajan maalia.

Vaikka joukkueessa on taitoa ja hurjaa nopeutta esimerkiksi Saïd Benrahman ja Pablo Fornalsin muodossa, niin jollain tavalla West Hamin hyvät viime ajat kiteytyvät Michail Antonion hyökkäyspelaamiseen.

Kuopasta nousuun

Antonio ennätti olla jo Valioliigan tasolle hieman kuopattu kyky. Loukkaantumisten riivaama ura on jo kohta ehtoopuolella. Se voi mennä monelta huomaamatta, että Antonio on jo 31-vuotias. Niin pitkään hän on ollut West Hamissa taustalla, aina vähän rikki, aina vähän epästabiilissa tilanteessa peliajan ja roolinsa suhteen.

Antonion pelipaikka on muovaantunut nyt West Hamissa hyökkääjäksi. David Moyes teki Itä-Lontooseen tultuaan Antoniosta peräti seuran ykköshyökkääjän. Moyes näki, että väkivahva ja nopea Antonio olisi maalintekoalueilla vaikeampi pideltävä, kuin laidassa. Laidalla Antoniolta loppuvat liikemallit, mutta hyökkääjänä hän saa käyttää voimaansa.

Antonio johtaa Valioliigan maalipörssiä neljällä osumallaan. Hänen henkilökohtainen maaliodotteensa on 3,31 maalia, joten realisoitunut maalimäärä on ihan looginen. Pitää muistaa, että Antoniolla on myös jo kolme maalisyöttöä tilillään. Hän on siis ollut hurjassa vireessä.

Antonio muistuttaa hyökkääjänä paikalliskilpailija Chelsean Romelo Lukakua. Molemmat ovat vahvoja ja nopeita. Molemmat osaavat suojata palloa. Molemmat runttaavat itsensä maalintekoalueelle käsiä käyttäen ja puolustajia kiilaten. Antonio hyötyy siitä, että hänen ympärillään on taitoa ja nopeutta. Hän on niin haastava pelaaja toppareille kontrolloida, että tilaa syntyy väistämättä hänen ympärilleen.

Jos nyt pitäisi ennakoida, niin Antonio ei voita Valioliigan maalipörssiä. Mutta, hän tulee aiheuttamaan isoja puolustuksellisia ongelmia todella monelle joukkueelle ja niiden toppareille, jos hän pysyy terveenä.

Paluu tulevaisuuteen

Ei ole kauaakaan aikaa siitä, kun jalkapallomaailmassa nähtiin ilman hyökkääjiä pelanneita joukkueita. Pep Guardiola on edelleen sitä mieltä, että pelin voi organisoida ilman puhtaita hyökkääjiä. Toki tätäkin näkemystä Guardiolasta voi haastaa, sillä esimerkiksi Ferran Torresin liikkumisessa on todella paljon ysipaikan elementtejä. Aivan niin outo lintu Manchester City ei tämän asian suhteen ole, halusivathan he myös hankkia maailman puhtaimman target-hyökkääjän Harry Kanen.

Suosituimmat hyökkääjätyypit ovat muovautuneet jalkapalloevoluution saatossa. Nyt puhutaan paljon konsepteista, joita esimerkiksi Suomessakin suosittu Ekkono-metodi opettaa. Luodaan tilaa, käytetään tilaa. Yritetään huijata vastustajaa älykkäiden konseptien avulla. Pelaajia halutaan opettaa olemaan ennen kaikkea kognitiivisesti teräviä.

Valioliigan tämän hetken hallitsevan hyökkääjän Antonion pelaamisessa ei ole kovinkaan paljoa älykkäitä asioita. On vahva runko ja tahto ottaa puolustajiin kontaktia. On kyky käyttää voimaa ja astua puolustajan etupuolelle käsiä käyttäen. Näitä tehdään hyvällä ajoituksella ja kohtalaisen automaattisesti. Esimerkiksi keskitystilanteissa Antonion voi usein nähdä tekevän saman liikkeen – kiilaavan etutolpalle ja perustavan siihen oman toimistonsa, jossa hän seisoo jämäkkänä. Vaikkei siinä tilaa olisikaan.

Antonio ja Lukaku haastavat sitä oppia, että kaikki pelaajat olisi työnnettävä samaan muottiin. Sitä oppia, että hyökkääjälle pitäisi opettaa aina samat universaalit konseptit – konseptit, joiden perusta on tilan luonnissa ja tilan käytössä.

Englannista tulee aina välillä pelillisiä friikkejä, sillä maassa on ominaisuuksia moneen lähtöön. Esimerkiksi Peter Crouch, Alan Shearer, Robbie Fowler ja kumppanit ovat kaikki olleet sarjan huippuhyökkääjiä, mutta kukin omilla aseillaan.

Antonion toiminnan perusta on kontaktissa, automaatiossa, nopeudessa ja ihan raa’assa voimankäytössä. Siksi on tavallaan hieno asia, että Antonion äiti blokkasi aikoinaan Tottenhamin akatemian lähentelyt ja poika jatkoi pienessä seurassa kasvamistaan. Tooting & Mitcham Unitedissa Antonio oppi, miten voittaa oma suora vastustaja omilla vahvuuksilla. Nyt David Moyes on luonut kokonaisen hyökkäyspelimallin näiden asioiden ympärille.