Wilma Murron mitali illan seiväsfinaalissa ratkeaa kriittiseen kysymykseen

Wilma Murto puolustaa illan seiväsfinaalissa kahden vuoden takaista Euroopan mestaruuttaan.

Yleisurheilu

Wilma Murron mitali illan seiväsfinaalissa ratkeaa kriittiseen kysymykseen

Wilma Murto taistelee illan seiväsfinaalissa mitaleista, mutta mestaruus on menossa Isoon-Britanniaan, arvioi seiväshypyn entinen SE-mies Erkki Mustakari.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.6.2024 | KUVAT All Over Press

Suomalaisten mitalitoiveet ovat korkealla, kun kahden vuoden takainen Euroopan mestari Wilma Murto kilpailee yhdessä Elina Lampelan kanssa seipään finaalissa maanantaina. Seiväsfinaali alkaa Suomen aikaa kello 21.15.

ElmoTV:n seiväshyppyasiatuntija ja seiväshypyn entinen Suomen ennätys -mies Erkki Mustakari uskoo, että Murto taistelee illalla mitaleista.

”Sanoin jo ennen seipään karsintaa, että Wilman suhteen täytyy pitää jäitä hatussa, sillä akillesjännevamma sotki hänen valmistautumistaan tämän kesän arvokisoihin. Wilmalla oli ennen Roomaa vain yksi kisa allaan. Lahdessa hypätty 460 antoi viitteitä siitä, että Wilma on tulossa. Samoin seipään karsinnassa oli hyvää se, että Wilma sanoi pystyneensä juosta ensimmäisen kerran loukkaantumisensa jälkeen kisahypyn täydellä vauhdilla”, Mustakari sanoo.

”Illan finaalissa kriittisin tekijä Wilman kannalta on se, luottaako hänen jalkaansa ja sitä kautta juoksuunsa täydellisesti. Jos luottaa, silloin Wilma voi siirtyä kisan edetessä jäykempiin seipäisiin ja nostaa samalla otekorkeuttaan.”

”Jos luottamus on sataprosenttinen, Wilmalla on mahdollisuus ylittää jopa 480 tai kaiken mennessä nappiin 485. 98-prosenttisellakin luottamuksella Wilma pystyy ylittämään 470.”

”Yksi avaintekijä Wilman kannalta on myös se, kuinka monta hyppyä hän joutuu hyppäämään. Jokainen hyppy on fyysisesti rasittava suoritus. Ideaalisin tilanne olisi, että Wilma selviäisi kahdella hypyllä ennen ratkaisevia korkeuksia. Tarkoittaisi sitä, että aloituskorkeuden lisäksi Wilma ylittäisi kilpailutilanteesta riippuen jo toisella hypyllä 460 tai jopa 470.”

Mustakarin mukaan illan seiväsfinaalissa on yksi suosikki ylitse muiden, Ison-Britannian Molly Caudery.

”Caudery on 485 tai jopa 490 kunnossa. Siksi hän on ilman muuta kisan suurin ennakkosuosikki. Slovenian Tina Sutej’n putoaminen finaalista pudotti yhden potentiaalisen mitalistin kisasta, mikä parantaa Wilman mahdollisuuksia. ”

”Kaikki riippuu illalla Wilman jalan kestävyydestä ja itseluottamuksesta, mutta jos ne ovat kunnossa, silloin Wilma taistelee mitaleista. Sitten vain kysytään, millä tuloksella mitaleita aletaan jakaa. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, mestaruuteen tarvitaan sellainen 485-490 ylitys, mutta mitali voi hyvinkin irrota jopa 470 tuloksella ja vähillä yrityksillä. Siinä ne mitalien raamit ovat”, Mustakari ennakoi.