Ranskalaisten F1-fanaatikkojen odotus on kestänyt 29 vuotta – ja kestää edelleen

Esteban Ocon on Ranskan ykkösässä sunnuntain kisassa.

Formula 1

Ranskalaisten F1-fanaatikkojen odotus on kestänyt 29 vuotta – ja kestää edelleen

Milloin ranskalainen F1-luljettaja voittaa jälleen lajin maailmanmestaruuden? Sitä on odotettu nyt 29 vuotta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.7.2022 | KUVAT All Over Press

Ranskalaiset F1-fanit ovat unelmoineet uuden ranskalaisen supertähden nousua siitä päivästä lähtien, kun lajin ainoa ranskalainen maailmanmestari Alain Prost vetäytyi nelinkertaisena maailmanmestarina radoilta kauden 1993 jälkeen.

Utta maailmanmestaria ranskalaiset eivät olet saaneet, mutta kelpo kuljettajia kylläkin. Siihen kateoriaan kuuluvat myös AlphaTaurin Pierre Gasly ja Alpinen Esteban Ocon, jotka ajavat kotiyleisönsä edessä Ranskan GP:ssä.

F1-toimittaja Erkki Mustakari pitää molempia kelpo rattimiehinä ja uskoo, että molemmat voivat ajaa hyvän kisan sunnuntaina. Ocon lähtee lähtöpaikkarangaistusten jälkeen sunnuntain kisaan ruudusta 10 ja Gasly ruudusta 14.

Who will win the French GP? Play now at Expekt!

”Molemmat kuskit ovat saaneet viikonloppuna ylimääräistä huomiota osakseen ja mikäs siinä on paistatellessa median lemmikkinä. Molemmat voivat onnistua myös sunnuntain kisassakin. Ocon on MM-listauksessa kahdeksantena. Gaslyllä ei ole mennyt yhtä hyvin putkeen kuin viime vuonna, sillä hän on vasta 13:s, mutta osaamista ja luottoa löytyy.”

25-vuotias Ocon on tehnyt jo sata F1 GP-starttia. Niissä on tullut yksi GP-voitto. Viime vuonna hän korjasi potin Unkarissa. 26-vuotias Gasly on 97 GP:ssä kerännyt myös yhden voiton. Se tuli 2020 Italiassa.

”Ocon on pitänyt tällä kaudella samanlaisella autolla jopa itsensä Fernando Alonson nöyränä. Gasly taas on aiemmin osoittanut, että hän on tämän kauden pistesaldoaan parempi kuljettaja. Näen, että hänelle on sattunut sellaisia huonotuurisia kolareita ja tekniikan leviämisiä.”

Gasly on jo tehnyt uuden sopimuksen AlphaTaurin kanssa. Ajorauhaa siis riittää.

”Se osoittaa, että Red Bullin isot pomot tietävät Gaslyn arvon. Siksi häneltä on jo otettu allekirjoitus uuteen sopimukseen. Japanin pojalla, Yuki Tsunodalla, sen sijaan on tallissa vielä paljon näytettävää. Tsunodan ajopaikka on se, joka helpommin huojuu. Red Bull ei ole japanilaisrahan perässä. Saattaa olla, että joku huippunuori saa härkävankkurissa pian näytön paikan.”