Xabi Alonso on loistovalinta Real Madridilta, mutta häntä odottavat myös vaikeat ratkaisut
Xabi Alonso vahvisti jättävänsä Bayer Leverkusenin tämän kauden jälkeen. Jukka Rönkä avaa, mitä häneltä voidaan odottaa Real Madridissa.

Xabi Alonsosta tulee Real Madridin uusi päävalmentaja ja Carlo Ancelottin seuraaja. Jukka, ei taida olla yllätys kenellekään?
Ei ole. Ancelottin lähtö Real Madridista vuotta ennen sopimuksensa päättymistä ja Alonson palkkaaminen hänen seuraajakseen on ollut jo jonkin aikaa julkinen salaisuus eikä esimerkiksi Alonso jaksanut sitä enää viime viikkoina edes kiistää, vaan ainoastaan kierrellä sanomasta asiaa suoraan.
Saksalaismedian mukaan Alonso olisi informoinut jo vuosi sitten Leverkusenia, että jos Real Madridin paikka aukeaa, hän haluaa palata entiseen seuraansa. Asia on varmistunut alkuvuoden aikana, mistä kertoo se, että Leverkusen on käynnistänyt Alonson seuraajan etsinnän.
Millainen valinta Alonso on Real Madridin kannalta?
Vaikka Alonson sädekehä on aavistuksen jäähtynyt sensaatiomaisen viime kauden jälkeen, hän on edelleen yksi maailman johtavista jalkapallovalmentajista ja ennen kaikkea yksi pelievoluution kärkinimistä.
Real Madridin kannalta Alonsossa on myös se plussa, että hän on seuran entinen pelaaja. Vaikka Alonso ei ollutkaan Santiago Bernabeun kunniagalleriassa galáctico ja vaikka Real Madrid olikin hänen aikanaan Lionel Messin ja Barcelonan varjossa, Alonso pelasi kuitenkin seurassa viisi kautta ja voitti kerran La Ligan mestaruuden ja kerran Mestarien liigan.
Entisenä pelaajana hänessä on hieman normaalia enemmän taikapölyä, mutta Alonso seisoo tai kaatuu – kuten kaikki muutkin Real Madridin päävalmentajat – vain tulosten ja saavutusten mukana.
Alonso on loistava valmentaja ja ilman muuta myös loistava valinta Real Madridin päävalmentajaksi. Toki kaikkiin valmentajavalintoihin liittyy riskinsä ja myös Alonson ja Real Madridin on löydettävä toimiva tasapaino etenkin sen suhteen, miten Alonso saa muokata nykyistä joukkuetta.
Alonso on suosinut Leverkusenissa 3-4-2-1-muotoa, jossa pelaajat on roolitettu hyvin tarkkaan määritellyllä tavalla. Pelitapa on vaatinut nousevia wing-backeja, keskikentän keskimmäisillä pelaajilla on ollut tarkat tehtävät, samoin kolmella ylimmällä pelaajalla.
Suurin Alonsoa odottava taktinen haaste Santiago Bernabeulla on se, miten Real Madridin nykyinen joukkue istuu alonsolaiseen pelitapaan ja ajattelutapaan.
Trent Alexander-Arnoldin hankinta Liverpoolista on tässä mielessä ensimmäinen iso peliliike. Hän on toki erinomainen jalkapalloilija, mutta ennen kaikkea hän on sellainen pelaaja, joka istuu alonsolaiseen jalkapalloon ja jollaisia Real Madridilla ei ole.
Yksi Alexander-Arnold ei kuitenkaan ratkaise kaikkia ongelmia. Jos ja kun Alonso pitää kiinni 3-4-2-1-muodosta, Real Madrid tarvitsee yhden maailmanluokan topparin lisää. Toppareita kyllä löytyy ja keskikentän keskimmäisten pelaajien roolitus on myös helppo ratkaista, mutta miten Alonso roolittaa Kylian Mbappén, Vinícius Júniorin ja Rodrygon kolmena ylimpänä pelaajana?
Tekeekö hän jostain heistä samankaltaisen ysin, jollainen Patrik Schick on ollut Leverkusenissa, ja kenestä heistä hän aikoo tehdä kymppipaikan pelaajan vai muuttaako hän omaa ajattelutapaansa ja luopuu siitä muodosta ja roolituksesta, jota hän on käyttänyt Leverkusenissa?
Nämä ovat sen tyyppisiä kysymyksiä ja ratkaisuja, joita Alonso joutuu tekemään ja joissa hänen on onnistuttava. En epäile, etteikö hän onnistuisi löytämään toimivat ratkaisut, mutta Real Madridin kaltaisessa seurassa, jossa tähtipelaajat eivät ole vain jalkapalloilijoita, vaan perheenjäseniä, muutokset eivät välttämättä ole helppoja.
Rodrygolle voi aina näyttää ovea, mutta entä jos Alonso haluaisi hyökkäyskolmikkoonsa sellaisen pelaajan, jonka hankkiminen vetäisi Mbappén tai Vinín suun mutrulle?
Mikä on Alonson salaisuus valmentajana?
Jos asia pitää tiivistää yhteen sanaan, se sana on pää.
Alonso oli jo pelaajana älykäs ja peliä syvästi ymmärtävä pelaaja. Hän pystyi esimerkiksi Rafael Benítezin aikana Liverpoolissa ainoana pelaajana omaksumaan Benítezin ja hänen valmennusryhmänsä laatimat monikymmensivuiset ja monien mielestä puuduttavat ennakkoanalyysit vastustajista ja toimimaan kentällä niiden mukaisesti.
Sen lisäksi, että Alonso oli älykäs, hän oli myös innokas oppimaan. Taktisia ja valmennuksellisia oppeja hän imi Benítezin lisäksi etenkin Bayern Münchenin vuosinaan Pep Guardiolalta ja johtamistaidollisia oppeja Ancelottilta Real Madridin vuosinaa. Alonson opettajina olivat alan suurimmat mestarit.
Sen lisäksi Alonso kouluttautui valmentajaksi ja valmensi Real Madridin U14- ja Real Sociedadin B -joukkueita ennen siirtymistään Bayer Leverkusenin päävalmentajaksi lokakuussa 2022.
Nyt tässä upeassa kehityskaaressa on seuraavan askeleen aika.
Uskotko Alonson onnistuvan Real Madridissa?
Olisin yllättynyt, jos hän ei onnistuisi. Real Madridin kohdalla onnistuminen tarkoittaa sitä, että Alonso voittaa seuraavien kolmen kauden aikana vähintään kahdesti La Ligan ja kerran Mestarien liigan. Helppoa se ei ole, mutta ottaen huomioon Barcelonan taloudelliset rajoitukset, La Ligan dominointi ei ole myöskään millään tavoin mahdotonta, ja tuolla nipulla, jonka Alonso saa käsiinsä Santiago Bernabeulla, voidaan ja pitää menestyä myös Euroopan kentillä.
Ottamatta mitään pois Carlo Ancelottilta, pidän Alonson palkkaamista Real Madridilta isona askeleena juuri oikeaan suuntaan.
Miten Bayer Leverkusenille käy Alonson lähdettyä?
Leverkusenin viime kauden mestarijoukkue on väistämättä hajoamassa. Jonathan Tah on jo ilmoittanut jättävänsä Leverkusenin ja Florian Wirtzin odotetaan siirtyvän kesällä Bayern Müncheniin. Myös Jeremie Frimpong ja Patrik Schick ovat useampien seurojen kiikarissa. Ikämiehistä Lukas Hradecky ja Granit Xhaka on linkitetty puolestaan Saudiliigaan.
Tärkeintä on kuitenkin uuden päävalmentajan valinta. Listan kärjessä on ollut tähän mennessä Erik ten Hagin ja Xavin kaltaisia nimiä, mutta kannattaa seurata tarkasti, mitä Comossa hyvää työtä tehnyt Arsenalin ja Barcelonan entinen tähtipelaaja Cesc Fabregas suunnittelee. Hän olisi samanlainen valinta Leverkusenin uudeksi päävalmentajaksi, jollainen Alonso oli kaksi ja puoli vuotta sitten. Laitan siis rahani Cesciin.
Leverkusen on joka tapauksessa isossa tienhaarassa, sillä se ei ole mikään institutionaalinen menestyjä. Alonson viime kaudella luotsaama Bundesliigan mestaruus oli sen historian ensimmäinen ja sen ainoa pokaali ennen uskomatonta viime kautta oli kaudella 1992-93 voitettu Saksan cupin mestaruus.