Ykkösessä kypsyy yllätys, joka saattaa heittää Stadin Derbyn ensi kaudella Ogeliin

Konsta Rasimus siirtyi täksi kaudeksi Gnistaniin FC Hongasta. Hän on ollut alkukauden aikana yksi Ykkösen kiistatta parhaista pelaajista.

Il PinturicchioJalkapallo

Ykkösessä kypsyy yllätys, joka saattaa heittää Stadin Derbyn ensi kaudella Ogeliin

Miltä kuulostaisi ajatus, että Stadin Derby pelattaisiin ensi kaudella Oulunkylässä? Gnistanin tekemisiä kannattaa tarkkaan tällä kaudella Ykkösessä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 22.5.2023 | KUVAT All Over Press

Ykkönen on päässyt hyvään vauhtiin ja voimasuhteet sarjassa alkavat selkeästi muodostua.

Sarjan nimekkäimmät joukkueet, HIFK ja TPS, ovat olleet yllättävissä vaikeuksissa ensimmäisissä otteluissaan. Varsinkin Turussa olisi varmasti hyvä jo miettiä konkreettisia toimia, miten tästä pitempään jatkuneesta väljähtäneestä toiminnasta päästäisiin eroon.

Ykkösen voittajaa ja liiganousijaa on tässä vaiheessa vielä vaikea ennustaa, mutta katseet kannattaa joka tapauksessa kääntää Helsingin Oulunkylään.

Gnistan on tehnyt hyvää työtä jo useamman vuoden omistaja Antti Uusitalon ja urheilujohtaja Marko Kolsin johdolla. Nousu kohti Ykkösen kärkeä ja sitä kautta Veikkausliigaa lähti toden teolla liikkeelle Ricardo Duarten palkkaamisesta. Hän loi pohjat laadukkaalle toiminnalle edustusjoukkueessa. Duarte siirtyi toissa syksynä AC Ouluun, mutta Duarten aloittamaan hyvää työtä on jatkettu Joonas Rantasen alaisuudessa.

Gnistanilla on oma areena ja merkittäviä kehityshankkeita tulossa stadionilleen, joiden toteutumisessa kaupungilla on iso rooli. Me urheiluväki voimme vain toivoa viisautta kaupungin päättäjiltä jälleen kerran, että nämä hankkeet päästään toteuttamaan järkevässä aikaikkunassa.

Gnistanissa pelaa juniorit mukaan vajaa 1200 pelaajaa, joten tässä puhutaan ison joukon olosuhteista. Vielä nyt olosuhteet ovat monin paikoin vajavaiset.

Gnistan on myös saanut houkuteltua kotipeleihinsä hyvin yleisöä ja sunnuntaina pelatussa Ykkösen kärkikamppailussa MP:tä vastaan Musta-Pekka Areena oli lähes täynnä.

Näiltä pohjilta Gnistan voisi hyvinkin olla valmis Veikkausliigan haasteisiin jo ensi vuonna.

***

Mutta miltä toiminta näyttää kalkkiviivojen sisäpuolella?

Kuuden pelatun kierroksen jälkeen Gnistan johtaa sarjaa ja on hallinnut peleissään palloa vastustajaansa enemmän. Joukkue piti myös maalinsa puhtaana ensimmäiset viisi otteluaan. Ensimmäinen tahra päästettyjen maalien ja menetettyjen pisteiden sarakkeeseen tuli sunnuntaina, kun MP puristi Ogelissa 1-1-tasapelin.

Alku on siis ollut tuloksellisesti vahva.

MP tuli sunnuntaiseen otteluun selkeällä ottelusuunnitelmalla. Se panosti erikoistilanteisiin ja avasi peliä vältellen riskejä. MP pyrki etenemään laidoista pääasiassa oikealtaan Joslyn Luyeye-Lutumban kautta, joka aiheutti ensimmäisellä puoliajalla Gnistanille ongelmia pallollisella osaamisellaan.

Gnistanilla oli hiukan ongelmia keskikorkean prässinsa kanssa siinä vaiheessa, kun MP saatiin ohjattua laidalle. Mikkeliläiset pääsivät keskikentän keskustansa kautta etenemään juuri Luyeye-Lutumballe ja haastamaan Gnistanin puolustuslinjaa. Näissä tilanteissa Kipinä ei saanut kärkiparistaan toista tukemaan keskikentän pohjapelaajan vartioinnissa ja puolustuslinja oli turhan passiivinen ja jäi liian alas.

Ensimmäisen vartin jälkeen ottelu alkoi kuitenkin kääntyä Gnistanille, joka alkoi ottaa aktiivisemmin ylhäältä kiinni. Tämän jälkeen MP tyytyi pelaamaan pallo pitkänä ylös tai puolipitkiä laidoille.

Gnistanin pallollinen peli on täynnä hyviä toimintoja, joita tosin Ogelin kulunut muovimatto hankaloittaa vielä muutaman kuukauden.

***

Gnistanilla on hyviä pelaajia sopivissa rooleissa. Kärkipari Eero Markkanen ja Mamodou Sarr on Gnistanin kaltaisessa hyvin valmennetussa systeemissä Veikkausliigan tasoa. Markkanen näyttää olevan kunnossa ja on vaarallinen jalalla ja päällä. Sarr tekee jatkuvasti loistavia aloitteita vastustajan puolustuslinjan taakse ja on uhka nopeudellaan.

Myös muissakin linjoissa on hyvää pallollista osaamista. Keskikentän keskustaa johtaa kokenut Medo, joka on edelleen tasokas jalkapalloilija. Puolustuslinjan keskustaan saapui Hongasta täksi kaudeksi yksi Suomen parhaista pelinavaajista, Konsta Rasimus. ”Konna” on ollut yksi Ykkösen parhaista pelaajista alkukauden aikana.

Rantasen systeemissä on reilusti joustavuutta ja esimerkiksi laitapuolustajat ovat hyvin keskeisessä roolissa Gnistanin pallollisessa vaiheessa. Vasemmalla Henrik Ölander pelaa usein välikaistalla, keskikentän pohjalla tai pyrkii tekemään pystyyn juoksuja vastustajan laitapuolustajan selustaan.

Oikealla Jean Mabinda pelaa monipuolista peliä ja hakee kombinaatioita muiden pelaajien kanssa. Mabinda on myös hyvä puolustamaan pallonmenetysten jälkeen ja puolustaa rohkeasti eteenpäin korjaten monesti irtopalloja keskialueella.

Tämä rohkea ja aktiivinen pelitapa on tarjonnut toki vastustajille jonkin verran mahdollisuuksia maalintekoon, mutta maalissa Jiri Koski on aloittanut kauden vahvasti.

***

MP katkaisi Kosken nollaputken pitkästä sivurajaheitosta, joissa sinipaidat olivat koko ottelun ajan vaarallisia. Erikoistilanteisiin Gnistanilta on löydyttävä selkeämpää ohjaamista kentän sisältä, ettei vastaavaa merkkausvirhettä pääse jatkossa tapahtumaan. MP oli lähellä maalintekoa myös kulmapotkusta.

Hyökkäyssuuntaan myös Gnistanilla oli toimivia erikoistilanteita. Niistä joukkue tulee varmasti kauden mittaan saamaan mahdollisuuksia maalintekoon.

Ottelun lopputulos, 1-1, oli suhteellisen oikeutettu. Gnistan oli pettyneempi tulokseen oltuaan ottelussa pelillisesti edellä vastustajaansa.

MP pelasi kuitenkin sitkeästi, varsinkin, kun ottaa huomioon, että joukkue pelaa edelleen keskellä suruaikaa Joona Juntusen menehdyttyä traagisesti viikko sitten ulosajossa. On helppo ymmärtää, että jalkapallo ei ole ollut viimeisen viikon aikana MP:n tekemisen keskiössä.

Kauden mittaan nähdään, pystyykö valmentaja Juha Pasoja kehittämään MP:n peliä monipuolisempaan suuntaan. Joukkueen materiaali on suhteellisen rajallinen ja sijoitus sarjan kärkikolmikossa olisi kova suoritus.

Gnistanin tilanne on lupaava ja mikäli joukkue esiintyy jatkossakin nälkäisenä ja pystyy kehittymään kauden mittaan, saatamme nähdä ensi kaudella Stadin Derbyn aivan uudessa merkityksessä.