Yksi syksyn hyytävimmistä trillereistä ratkaisee, kumpi seuralegendoista palaa Superiin

Mikael Penninkangas on ollut tälläkin kaudella yksi Alajärven avainpelaajista.

Pesäpallo

Yksi syksyn hyytävimmistä trillereistä ratkaisee, kumpi seuralegendoista palaa Superiin

Alajärvi ja Hamina ratkaisevat torstaina, kumpi niistä pelaa varmuudella ensi kaudella Superissa. Pekka Arffman ei lähde edes arvioimaan tasaisen otteluparin voittajaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.9.2022 | KUVAT All Over Press

Ykköspesiksen nousukarsinnoista muodostui todellinen trilleri, kun Alajärven Ankkurit tasoitti kahden tappion takaa otteluvoitot 2-2:een. Näin torstaina panoksena Alajärvellä on suora nousu ensi kaudeksi Superiin. Pekka, joko tiedät, kumpi nousee?

Alajärvellä on etu puolellaan kotikentän ja kahden peräkkäisen voiton nostattaman flow’n ansiosta, mutta illan ottelu on täysin ympäripyöreä, enkä yritä edes arvioida, kumpi sen voittaa. Jo nämä neljä ensimmäistä ottelua ovat osoittaneet, että ottelut ja koko sarja on todella arvaamaton.

Hamina näytti kahden ensimmäisen pelin perusteella lähes varmalta nousijalta ja vielä kolmannessakin ottelussa se johti tasan päättyneen ensimmäisen jakson jälkeen toista jaksoa ensin 4-1 ja sitten vielä ennen neljännen tasoittavaa 5-4. Alajärvi on kuitenkin erittäin sitkeää tekoa ja se tuli kolmannessa ottelussa ensin tasoihin ja Tuukka Etula löi neljännen tasoittavalla kunnarin. Myös tiistaina Alajärven voitto ratkesi vasta toisen jakson viimeisen vuoroparin tasoittavalla ja silloinkin ratkaisevan 8-7-voittojuoksun löi Etula.

Nyt on sitten mielenkiintoista nähdä, miten Hamina hallitsee tämän tilanteen, että se on menettänyt jo lähes varman nousupaikan. Jos Vallikenttä ei ole helppo paikka vierailijoille, sitä ei ole myöskään Kitro.

Vierasjoukkueen kannalta Kitrolla on kaksi hankaluutta. Kotiyleisö – jota torstaina paikalla on varmasti heittämällä yli tuhat – pitää koko ajan hirveää rummutusta, joka haittaa väärien huutamista ja tekee muutenkin pelaamisesta hankalaa. Sen lisäksi Kitrolla aurinko paistaa todella pahasta kulmasta ja esimerkiksi tuon kolmannen ottelun ratkaissut kunnari tuli ulkokentälle auringosta, jolloin palloa oli mahdoton nähdä. Täksi illaksi Kitrolle on luvattu kuitenkin pilvisempää ja jopa sadetta.

Kumpi joukkueista on pelillisesti vahvempi?

Kuten ottelusarja osoittaa, joukkueet ovat käytännössä tasavahvoja.

Alajärvellä nuorennettiin joukkuetta kaksi vuotta sitten ja tänä vuonna nuori joukkue, jossa on toki muutama kokeneempi pelaaja selkärankaosastolla, on yllättänyt positiivisesti. Kukaan ei laskenut ennen kautta, että Alajärvi voisi nousta tai haastaa Oulun Lippoa ja Puijon Pesistä, mutta niin vain Ankkurit sijoittui runkosarjassa toiseksi ja pudotti välierissä Puijon.

Alajärvellä on hyvä kärki ja vahva kotiutusosasto. Nuori Elmeri Koivusalmi on todella hyvä ja varma kentällemenijä pomppuineen ja kokeneet runkopelaajat Mikael Penninkangas ja Nestori Yli-Sissala vastaavat tilanteiden tekemisestä. Sitten tulee vahva kotiutusosasto – nelosena pelaava Tuukka Etula on osoittanut otteluiden ratkaisulyöntien spesialistiksi ja myös viitosena pelaava Antti Toivola on hyvä kotiuttaja. Jokereista Juho Ihamäki on myös vahva kotiuttaja ja Pyry Alanen hyvä vaihtajajokeri.

Alajärvellä on kakkoskärki ja Juha-Matti Jaatinen myös peluuttaa sitä jonkin verran, mutta Alajärvi seisoo tai kaatuu ykköskärjen ja kolmen kotiuttajiansa mukana. Ulkopeli on Ykköspesikseen hyvää tasoa, mutta kyllähän esimerkiksi Hamina-sarjan juoksumäärät kertovat, että sillä puolella on kehittämistä.

Hamina on myös yksi kauden yllättäjistä, jonka nousujohteinen kausi huipentui Lipon pudottamiseen välierissä. Joukkueena Hamina on hyvin saman kaltainen Alajärven kanssa. Myös sillä on hyvä ykköskärki ja vahva kotiutusosasto. Nino Muuruvirta, Henri Heikkilä ja Elias Lahti tekevät kyllä tilanteita ja Toni Laakso ja varsinkin lyöjäjokeri Joosua Rättö lyövät miehiä kotiin. Kakkoskärjen rooli Haminalla on aavistuksen vähäisempi kuin Alajärvellä.

Ulkona silmään pistää erityisesti nuori lukkari Elias Lahti, joka olisi kypsä pelaamaan milloin tahansa Superissa. Myös kokeneen Toni Laakson rooli on keskeinen niin ulko- kuin sisäpelissäkin. Laakson hankkiminen kesken kauden Imatralta oli todella hyvä veto Haminalta. Hän on ollut Haminan palapelin viimeinen pala, jolla oli keskeinen rooli siinä, että Hamina nousi taistelemaan Superiin noususta.

Myös tässä ottelusarjassa Laakso on ollut isossa roolissa. Hän oli kahdessa ensimmäisessä ottelussa elementissään ja hänen kosketuksensa mailassa oli lähes taivaallinen. Laakso kuitenkin loukkasi jalkansa toisessa ottelussa ja pystyi pelaamaan kolmannessa ottelussa vain jokerina – ja siinäkin tehtävässä vain vaivoin. Olin todella yllättänyt, että tiistaina hän pystyi pelaamaan jo niinkin hyvin mitä pystyi. Laakson pelikunto on joka tapauksessa iso muuttuja tämän illan ottelussa.

Kokonaisuudessaan Alajärvi on tasaisempi joukkue, mutta vastaavasti Haminalla on kolme Alajärveä vahvempaa valttia kädessään: Laakso on täydessä pelikunnossa ollessaan ylivoimainen pelaaja Ykköspesiksessä, Lahti lyö lukkareiden vertailussa selvästi Toivolan ja Petri Tuuva on pelinjohtajana Jaatista kovempi niska. Jaatinen pelaa enemmän ennalta arvattavaa ja yllätyksetöntä peruspesäpalloa, kun Tuuva pystyy aistimaan paremmin sen, milloin ja missä tilanteissa juoksuja on otettavissa.

Sanoit, ettet edes yritä arvioida illan voittajaa, mutta onko pesäpallon tai Superpesiksen kannalta väliä, kumpi joukkue nousee?

Ei ole. Näistä kahdesta joukkueesta saisi yhden hyvän joukkueen, joka voisi säilyttää paikkansa ensi kaudella Superissa. Nyt edessä on sen sijaan väistämättä joukkueen vahvistaminen, nousipa sieltä kumpi tahansa tai vaikka molemmat.

Alajärvellä on nuori ja nälkäinen ryhmä, joka kehittyy varmasti muutenkin, mutta kyllä sinne muutama vahvistus olisi hyvä saada. En usko, että Alajärvellä lähdettäisiin mihinkään raharalliin takavuosien opetusten jälkeen, eikä Ankkureiden kotiotteluiden yleisömäärät myöskään mahdollista mitään suurhankintoja.

Haminalla on näitä muutamia vahvempia osia joukkueessa, mutta katsotaan nyt, mitä syksyllä Haminassa tapahtuu. Mikä on esimerkiksi Toni Laakson kohtalo ja mikä on Joosua Rätön ja Elias Lahden kohtalo. Rättö on edelleen Hyvinkään pelaaja, eikä hänenkään jatkamisensa ole mitenkään varmaa Haminassa, vaikka nousu tulisi.

Haminalla on tällä hetkellä ehkä vahvempi myötätuuli takanaan, sillä naisten joukkue voitti keskiviikkona Ykköspesiksen ensimmäisessä loppuottelussa Lappajärven ja taistelee noususta Superiin. Haminaan löytyy helposti myös heittämällä tuhat katsojaa Vallikentälle normiotteluihin ja Kouvolan, Imatran ja Kiteen tullessa voi paukkua jopa 2000 katsojan raja.

Marko Hoville pitää antaa tunnustus joukkueen kokoajana. Esimerkiksi vuosi sitten Hamina menetti Superista pudottuaan tukun avainpelaajia, mutta niin vain Hovi raapi kasaan joukkueen, joka nyt on yhden voiton päässä Superiin noususta.

Paikkakuntina molemmista löytyy pesäpallon perinteitä. Haminan suuruuden ajat ovat mustavalkokuvien ajalta ja Alajärvenkin kahdesta peräkkäisestä mestaruudesta on jo yli 30 vuotta. Tässä mielessä Superiin nousisi joka tapauksessa perinteinen pesäpallopaikkakunta.

En usko, että kummankaan seuran nousu kaatuisi myöskään lisenssin saamiseen. Hamina täyttää lisenssiehdot Ykköspesis-seuroista selvimmin ja vaikka Alajärven ei kylvekään tuloissa, myöskään sen menot eivät ole mitään ylisuuria. Joukkue on paitsi nuori, myös Superin tasoon nähden halpa.

Ja on hyvä muistaa, että myös tämän illan ottelun häviäjä saa vielä yhden ylimääräisen tilaisuuden karsiessaan Koskenkorvan kanssa.