Yleisradion uudet paljastukset käynnistävät myös Jan Vapaavuoren lähtölaskennan

Muu urheilu

Yleisradion uudet paljastukset käynnistävät myös Jan Vapaavuoren lähtölaskennan

Jan Vapaavuori ottaa kovan riskin, jos hän lähtee kumoamaan Yleisradion tietoja Mika Lehtimäen kohussa. Ylellä on asiassa poikkeuksellisen vahvat lähteet.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.3.2022 | KUVAT All Over Press

Mika Lehtimäen kohussa tuli tiistaina uusi käänne, kun Yleisradio paljasti lisää tietoja kohun taustoista.

Ylen tiistaisen uutisen keskeiset kohdat olivat, että toisin kuin Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori väitti Ilta-Sanomien perjantaisessa haastattelussa, tapaukseen liittyi myös fyysistä kajoamisesta. Ylen mukaan Lehtimäen epäasiallisen kohteena naiset eivät ole myöskään tehneet salassapitosopimusta eivätkä he ole vaatineet asian salaamista.

Yle kertoi myös naisten pyytäneet viikonloppuna Olympiakomiteaa oikaisemaan virheelliset väitteet, mutta Olympiakomitea ei ole tietoja oikaissut.

***

Mika Lehtimäki teki paineiden kasvaessa johtopäätökset ja ilmoitti eroavansa tehtävästään maanantaina. Nyt katseet kääntyvät Jan Vapaavuoreen. Myös hänen kohdallaan kysymys kuuluu kiertelemättä, voiko hän jatkaa enää tehtävässään?

Ensimmäinen ongelma on se tapa, jolla Vapaavuori on asiassa toiminut. Kysymyksessä on klassinen suhmurointi ja yritys painaa ikävä asia villaisella. Kirjallinen varoitus on toki kirjallinen varoitus, mutta jos Vapaavuoren suunnitelma olisi toiminut, varoituksesta ei olisi koskaan kuultu yhtään sen enempää. Se olisi ollut enemmän tai vähemmän pelkkää kosmetiikkaa.

Toinen ja paljon vakavampi kysymys on, onko Vapaavuori valehdellut tässä asiassa tai kertonut hieman kauniimmin sanottuna muunneltua totuutta.

Ulkopuolisen on mahdotonta tietää 100-prosenttisella varmuudella, mitä kohussa tarkkaan ottaen on tapahtunut ja mitä sovittu, mutta tässä kohtaa Vapaavuoren kannattaa olla tarkkana. ElmoTV:n tietojen mukaan Yleisradiolla on tapauksessa poikkeuksellisen vahvat lähteet. Ei ole sattuma, että juuri Yle toi koko skandaalin ensimmäisenä julkisuuteen viime torstaina ja nyt asiasta kerrottiin lisää yksityiskohtia, jotka ovat äärimmäisen suppean piirin tiedossa. Näihin tietoihin Ylellä on sellainen yhteys, että Vapaavuori on upottavalla suolla, jos hän yrittää kumota niitä.

***

Mitä siis skandaalissa tapahtuu seuraavaksi?

Sisäpiirilähteet ovat kertoneet saman viestin kuin viime viikolla Ylen ensimmäisen uutisen jälkeen. Silloin ElmoTV:lle kerrottiin, että Lehtimäen lähtölaskenta on käynnistynyt ja ettei Lehtimäki olisi enää tämän viikon lopussa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja.

Nyt viesti on sama: Yleisradion uusimmat paljastukset käynnistävät myös Jan Vapaavuoren lähtölaskennan – tosin sillä erotuksella, että Vapaavuorella on pelissä paljon suuremmat panokset kuin Lehtimäellä. Vapaavuori on johtavia kokoomuspoliitikoita ja yksi kärkiehdokkaista kokoomuksen tulevaksi presidenttiehdokkaaksi. Siksi hän ei välttämättä laske miekkaansa maahan yhtä helposti kuin Lehtimäki. Vapaavuori on raskaansarjan peluri, joka osa juonia ja juntata asioita, ja jos jos hän päättää taistella, siinä taistelussa ei iskuja säästellä.

Vapaavuoren kannattaa kuitenkin harkita askeleitaan nyt tarkkaan. Vaijeri ei ole vain ohut, se on myös äärimmäisen liukas. Kannattaako tuulimyllyjä vastaan taistella vai nostaa käsi pystyyn ja myöntää virheensä, sillä ken viisaasti vetäytyy, hän huomenna myös taistelee?

Lue myös: Tapaus Lehtimäki osoitti, että koiran voi päästää veräjästä, mutta moraalia ja vastuuta ei