KuPS vältti viime hetken maalilla oikeusmurhan Suomen cupin finaalissa

Henri Toivomäki sai nostettavakseen Suomen cupin voittomaljan.

Jalkapallo

KuPS voitti Suomen cupin kaadettuaan Olympiastadionilla pelatussa finaalissa Interin 1-0. Numerot eivät kerro totuutta KuPSin ylivoimaisuudesta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 17.9.2022 | KUVAT All Over Press

KuPS uusi viimevuotisen Suomen cupin voittonsa kaatamalla finaalissa FC Interin 1-0. Ottelun ainoan maalin iski Gabriel Bispo 88. minuutilla.

Ottelu oli sinällään tyypillinen finaali. Maalit olivat kortilla ja ottelu pysyi pitkään tasatilanteessa. Pelin sisältö oli kuitenkin hyvin selkeä. KuPS vei ja Inter roikkui mukana. Tämä ei ollut sinällään mikään yllätys. Interin koko kauden jatkunut yksipuolinen pelaaminen ja taktinen köyhyys eivät yksinkertaisesti riittäneet hyvin pelannutta KuPSia vastaan.

KuPS kontrolloi lähes koko ensimmäistä jaksoa ja Interin pallonhallinnat ja hyökkäykset olivat harvassa. KuPS onnistui hyvin pitämään palloa Interin kenttäpuoliskolla, eikä päästänyt Interiä iskemään vastaan. KuPSin puolustuslinja puolusti hyvin eteenpäin ja ennakoi tilanteet. Tim Väyrynen oli useamman kerran viimeistelemässä keskeltä, mutta maaleja ei nähty vielä ensimmäisellä jaksolla.

Inter puolusti kurinalaisesti, mutta Miguel Grau ei ole saanut organisoitua Interin hyökkäämistä riittävän laadukkaaksi. Joukkue on liian riippuvainen pelaajien yksilösuorituksista ja sattumista.

KuPS sen sijaan miehitti pääosin hyvin kentän ja sillä oli pelaajia Interin muodon sisällä hyvillä paikoilla, mikä aiheutti Interille isoja ongelmia. Nämä ongelmat johtivat lopulta myös KuPSin voittomaaliin.

Olympiastadionin hiukan pomppuinen ja hidas nurmi oli Interin onni, sillä lukemat olisivat olleet tasaisella ja nopealla alustalla rumemmat. Toisella puoliajalla Inter käytännössä purki palloa vain pois omalta alueelta.

Simo Valakari osoitti jälleen kerran hyvää taktista silmäänsä tuomalla Gabriel Bispon vaihdosta kentälle varsinaisen peliajan lopulla. Bispo iski ottelun voittomaalin keskityksen kautta, jossa KuPSilla oli neljä pelaajaa maalin edessä viimeistelemässä. Inter oli muutenkin helisemässä koko ottelun ajan KuPSin keskitysten ja erikoistilanteiden kanssa.

KuPS ei myöskään panikoitunut, vaikkei se saanutkaan muutettua hallintaansa maaleiksi. KuPS jaksoi syötellä, jauhaa ja etsiä paikkaa. KuPSin voitto oli joukkueen identiteetin, Valakarin ja jalkapallon lainalaisuuksien voitto.

Interin voitto olisi ollut järkyttävä oikeusmurha, mutta toki jalkapallossa myös oikeusmurhat ovat mahdollisia. Esimerkiksi Petteri Forsellilla oli hyvä paikka vapaapotkusta iskeä maali vastoin ottelun tapahtumia. Myös KuPS Daniel Carrillon käsivirhe antaa varmasti Miguel Graulle jälleen materiaalia, josta valittaa. Graulin kannattaisi kuitenkin keskittyä joukkueen pelillisiin haasteisiin, eikä tuomareihin tai muihin ulkopuolisiin tekijöihin.

KuPS varmisti cup-voittonsa myötä paikan ensi kauden europeleissä. Sillä on myös edelleen mahdollisuus tuplamestaruuteen, sillä se taistelee tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan voitosta.

Lauantainen cup-mestaruus oli KuPSille sen historian neljäs. Edelliset mestaruudet ovat tulleet 1968, 1989 ja 2021. Suomen cupin menestynein joukkue on 14 kertaa cupin voittanut HJK.