Formula 1

Yllättävä jatkosopimus varmisti formula ykkösissä erikoisen sattuman ensi kaudeksi

Williams teki yllättäen jatkosopimuksen Logan Sargeantin kanssa. Näin ensi kaudeksi ei vaihdu yksikään kuljettaja MM-sarjassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.12.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Williams teki yllättävän ratkaisun pistämällä viikonloppuna nimet rookiekuski Logan Sargeantin vuoden mittaiseen jatkosopimukseen.

Päättynyt kausi ei ollut 22-vuotiaalta amerikkalaiskuljettajalta kummoinen verrattuna muihin MM-sarjan tulokaskuskiin. Hän keräsi koko kauden aikana vain yhden pisteen, kun hänen tallikaverinsa Alexander Albon ajoi tallille 27 MM-pistettä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari myöntää yllättyneensä Sargeantin jatkopaperista, mutta muistuttaa, että talli kuitenkin tuntee kuskinsa parhaiten.

”Sargeantille povattiin potkuja vielä kesäkuumalla, joten jatkosopimus oli ainakin pieni yllätys. Toisaalta talli kehui monen kisan jälkeen syksyllä tiimiradiossa Sargeantia, mikä antoi osviittaa siitä, että ainakin synergiat pelaavat tallissa”, Mustakari sanoo.

”Viimeisen kisan päätteeksi tallipäällikkö James Vowles äityi jopa kehumaan jenkkikuskia vuolain sanakääntein. Sargeantin kehitys oli kuulemma huippuluokkaa ja sitoutuminen uskomatonta.”

”Sargeant paransi kauden loppua kohden, mutta mikään ei pyyhi pois sitä faktaa, että hän keskeytti kaikennäköisiin syihin yhteensä seitsemän GP:tä. Se on aika paljon. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hän oppi kauden kohden säätämään autoa itselleen paremmaksi. Myös Williams kehittyi kauden mittaan.”

Mustakarin mukaan hyvää Sargeantin jatkosopimuksessa on se, että MM-sarjassa ajaa ensi kaudellakin yksi amerikkalainen kuljettaja.

”Sargeantin harteilla on ensi kaudella muutenkin kovat paineet ensi kaudella ja niitä lisää se, että hän on MM-sarjan ainoa amerikkalaiskuljettaja. Sargeant sai tällä kaudella anteeksi tulokasmokiaan, mutta ensi kaudella armo ei enää ole yhtä herkässä.”

”Sargeantin onneksi hänen taustansa ovat kunnossa niin raha-asioiden kuin yhteistyökuvioidenkin suhteen.”

Sargeantin jatkosopimuksen myötä kävi myös selväksi, että F1-gridillä on ensi kaudella sama setti kuskeja kuin tällä kaudella.

”Se on hyvin erikoista. Tulokaskuskit puuttuvat lähtösuoralta ensi kaudella kokonaan. Heitä pääsee F1-auton rattiin kaudella vain tietyissä harjoituksissa ja vain, jos joku kuski sairastuu tai loukkaantuu, kuten kävi Daniel Ricciardolle päättyneellä kaudella. Liam Lawson peri aussin ajopaikan viiteen kisaan ja käytti mahdollisuutensa näyttöjen antamiseen, vaikkei hyvät esitykset poikineetkaan pysyvää ajopaikkaa.”

”Voi hyvin olla niin, että taso sarjassa hieman nousee, kun keltanokkia ei ole mukana. Toisaalta rookiet kuuluvat mukaan.”

”Se, ettei ensi kaudeksi nähty tyypillisiä tallinvaihtomanööverejä, johtuu osin tietysti myös kuskien sopimustilanteesta. Tallit ovat myös selvästi halunneet rauhoittaa tilannetta myös kuljettajien osalta ennen vuonna toteutuvia suuria moottorimuutoksia”, Mustakari sanoo.