Valtteri Bottaksen nimihirviön menohaluista saadaan esimakua tämän viikon testeissä

Valtteri Bottas ja Guanyu Zhou ovat tähän asti kertoneet vasta sanallisesti, miltä Sauberin uusi auto näyttää ja kuulostaa.a

Formula 1

Valtteri Bottaksen nimihirviön menohaluista saadaan esimakua tämän viikon testeissä

Formula ykkösten keskiviikkona alkavat talvitestit vastaavat Valtteri Bottaksen kannalta kriittiseen kysymykseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.2.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Formula ykkösten talvitestit käynnistyvät keskiviikkona Bahrainissa. Kaikki tallit ovat julkistaneet tulevan kauden autonsa, mutta niiden suorituskyvystä saadaan ensimmäiset signaalit vasta Bahrainissa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että Valtteri Bottaksella on hassunkurisen nimisellä autollaan motivaatio tapissa ainakin kauden alussa.

”Viimeinen kuukausi on lähinnä mennyt muutamien tallien uusille ja hassuille nimille naureskellessa. Ennen tallit nimettiin omistajien sukunimien mukaan, nyt pääyhteistyökumppanit ovat suurimmassa roolissa. Yksi näistä nimihullutuksista on ollut Bottaksen Sauberin uusi nimi – Stake F1 Team Kick Sauber”, Mustakari hymähtää.

Bottas aloittaa viimeisen sopimuskautensa tallissa. Viime kausi oli totaalinen pohjanoteeraus. Bottas jäi kymmeneen sarjapisteeseen Hän on silti vakuuttanut haastatteluissa, että ajomotivaatiota yhä piisaa.

”Bottaksella on motivaatiota näyttää osaamistaan, mikäli hänen itsensä mielessä ei kummittele sellainen ajatus, että tämä on viimeinen kausi. Bottas on jo useasti antanut haastatteluissa ymmärtää, että hänellä olisi haluja ajaa F1:ssä tulevinakin vuosina, joten siinäkin mielessä Bottaksella on todistettavaa.”

”Formula ykkösissä kysymys ei kuitenkaan ole koskaan kiinni pelkästään kuljettajasta. Tässä täytyy olla sormet ristissä sen suhteen, että tallin auto olisi edes piirun parempi kuin aiemmin. Viime kauden autohan oli todellinen motivaation lyttääjä.”

Mustakari odottaa sarjan häntäpään talleilta muutenkin pientä nousua lähemmäksi kärkipään talleja.

”Tekniset säännöt ovat nyt olleet nyt taas tovin aika samat ja historia on todistanut, että kun säännöt eivät liiemmälti muutu, heikommat tallit alkavat saada kovempia talleja kiinni suorituskyvyssä. He ottavat oppia näistä kärkiautoista ja se alkaa näkyä lopulta myös radalla.”

”Sekin on tietysti mielenkiintoista, että hilluuko Red Bull edelleenkin ylhäisessä yksinäisyydessään johtorappusella vai saavatko erityisesti McLaren, Mercedes ja Ferrari sitä nyt jo merkittävästi kiinni. Itse odotan, että lähenemistä tapahtuu. Nyt alkavat testit antavat tietysti osviittaa tästä jo ennen kisakauden alkua.”

”Paljon on myös puhuttu siitä, mitä tuulitunnelitestit ja muut tietokoneanalyysit kertovat autoista. Koko totuus tulee esiin silti lopulta vasta radalla. Muuttujia on autoissa todella paljon, joten kyllä yllätyksiäkin voi testeissä olla luvassa”, Mustakari sanoo.