Yllätysnimiä kannattalemassa joukkueitaan: He ovat NHL:n syyskauden parhaat maalivahdit

Kuinka pitkälle Linus Ullmark voi huippuvireellään Boston Bruinsin viimeisen tanssin viedä?

JääkiekkoNHL

Yllätysnimiä kannattalemassa joukkueitaan: He ovat NHL:n syyskauden parhaat maalivahdit

ElmoTV listaa NHL:n syyskauden parhaat pelaajat pelipaikoittain. Ensimmäisenä vuorossa ovat maalivahdit.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 23.12.2022 | KUVAT All Over Press

NHL, syksy 2022: Parhaat maalivahdit

1. Linus Ullmark, Boston Bruins

Kun Boston Bruins kesän ja syksyn aikana rakensi lähtöään kohti vanhenevan ydinrunkonsa viimeistä tanssia, saattoi monella tulla mieleen ajatus siitä, voiko Linus Ullmark maalivahtina yhdessä Jeremy Swaymanin kanssa riittää aidosti menestystä tavoittelevan joukkueen maalivahtiosastolle.

Nyt Ullmark on vastannut otteillaan, että taso todellakin riittää.

Tilastot ovat häkellyttävät. Torjuntaprosentti näyttää lukemaa 93,7. Runsasmaalisessa NHL:ssä Ullmarkin takana häkki heiluu vain 1,89 kertaa per ottelu. Voittoja on kertynyt 22 ottelun jälkeen peräti 18.

Vahvat perustilastot kertovat usein maalivahdin hyvän suorituksen lisäksi myös vahvasta joukkuesuorituksesta. Ja onhan Bruins edessä hyvin pelannutkin, mutta edistyneet tilastot osoittavat, että myös Ulmarkin loistokkuutta on kiittäminen Bruinsin kovasta tuloskunnosta.

Ullmark jakaa NHL:n kärkipaikkaa GSAx -tilastossa, eli hän on estänyt joukkueelleen 17,5 osumaa Bostonia vastaan luotua maaliodottamaa enemmän. Päästettyjen maalien keskiarvo 0,83 maalia parempi kuin sen odottaman mukaan pitäisi olla.

Ullmark on tehnyt alkukauden otteillaan hyvästä joukkueesta NHL:n pelätyimmän voittokoneen.

2. Ilja Sorokin, New York Islanders

Venäläisen edistyneet tilastot ovat hyvin samankaltaiset kuin Ulmarkillakin. Sorokin pelastaa joukkueensa käytännössä yhtä monelta maalilta kuin ruotsalainen virkaveljensä. Ero miesten välillä on pitkälti heidän joukkueidensa suoritustasossa.

Kun Bruins porskuttaa koko NHL:n kärjessä, on Islanders omassa divisioonassaan vasta sijalla kuusi. Suoraan pudotuspelipaikkaan on matkaa viisi pistettä, villikorttipaikat ovat aavistuksen lähempänä.

Sorokin on ollut erinomainen ennen kaikkea vaarallisissa maalipaikoissa. Vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentti noin 77.

Sorokinille tehdään 2,44 maalia ottelua kohden. Torjuntaprosenttikin on komea 92,4.

Maalivahti lienee suurin syypää siihen, miksi Islanders on yhä jollain tavalla mukana Itäisen konferenssin pudotuspelijuoksussa.

3. Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets

Jetsin yhdysvaltalainen ykköstorjuja on totuttu näkemään NHL:n huipulla jo pitkään. Jetsiä pidettiin ennen kauden alkua joukkueena, joka on tietynlaisessa välitilassa. Vaikeuksissa viimeisinä kausina olleelta joukkueelta ei odotettu pudotuspelipaikkaa.

Nyt Jets porskuttaa keskisen divisioonan kakkospaikalla. Pisteprosenteissa mitattuna se on divisioonansa paras joukkue. Suuri syyllinen alkukauden yllätykseen on Hellebuyck.

Hellebuyck torjuu nimilistaltaan keskinkertaisen puolustuksen edessä 0,65 maalia enemmän suhteessa vastustajan luomaan maaliodottamaan. Voittoja on tarttunut alkukaudesta 2,61 odottamaa enemmän.

Perustilastot ovat komeaa luettavaa joukkueen perustasoon nähden. Kiekko pysähtyy lähes 93 prosentin tehokkuudella. Päästettyjen maalien keskiarvo on 2,33. Voittosarakkeessa on jo 16 merkintää 24 ottelun jälkeen.

4. Carter Hart, Philadelphia Flyers

Vuonna 2016 Flyersiin toisella kierroksella numerolla 48 NHL:ään varattua Hartia on pidetty ikäpolvensa lahjakkaimpana maalivahtina. Vasta 24-vuotiaana hänestä voidaan puhua jo kokeneena NHL-vahtina.

Flyers tunnetaan maalivahtien hautausmaana, eikä tämäkään John Tortorellan valmentama joukkue päästä maalivahtejaan helpolla. Siitä huolimatta Hart mahtuu listalle.

Ilman ykkösvahtinsa seisomista päällään Flyersilla ei olisi itäisen konferenssin jumbofinaalissa etumatkaa Columbus Blue Jacketsiin lainkaan.

Hartin perustilastot ovat luokkaa ok. Kun ne suhteutetaan edessä pelaavan joukkueen tasoon, voidaan puhua tykkisyksystä. Edistyneet tilastot todistelevat myös Hartin kauden erinomaisuutta.

Hart on torjunut noin 14 maalia enemmän kuin häntä vastaan tuotettu maaliodottama. Voittojakin on napusunut yli kaksi enemmän kuin tilastollisesti niitä pitäisi olla.

5. Pjotr Kotshetkov, Carolina Hurricanes

Kotshetkov kirjauttaa niin mielettömiä numeroita tilastoriveille, että niillä olisi mahdollisuus valloittaa tämän listan kärkipaikka. Pelejä on kuitenkin vielä alla niin paljon vähemmän kuin kilpailijoilla, ettei häntä vielä voi koko syksyn kovimmaksi maalivahdiksi nostaa.

Kun Hurricanes etenee hurjassa seitsemän ottelun voittoputkessa ja peräti 13 ottelun pisteputkessa, on Kotshetkov päässyt loistamaan. Hurricanes on tehnyt hurjaa jälkeä kaukalossa, vaikka ykkössentteri Sebastian Aho on ollut sivussa ja ykkösvahdiksi kaavailtu Frederik Anderesenkin on vaihteeksi telakalla.

Kotshetkovin vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosentti hämmästyttää. Yli 90 prosentin varmuus vaarallisissa paikoissa on jotain, mitä NHL-tasolla harvoin näkee. Se on parikymmentä yksikköä odottamaa parempi lukema, joten ihan noita numeroita tuskin kukaan maalivahti voi kovin pitkään ylläpitää.

Kotshetkov on napannut kymmenen voittoa viidestätoista, vaikka oli kauteen lähdettäessä lähtökohtaisesti AHL-joukkueen ykkösvahti.