Liigan jakamiseen kahtia olisi radikaali malli, jonka myös pienemmät seurat voisivat hyväksyä

Voisiko pienempien paikkakuntien seurat järjestää tulevaisuudessa enää mestaruusjuhlia? Ainakin malli siihen olisi löydettävissä.

JääkiekkoLiiga

Liigan jakamiseen kahtia olisi radikaali malli, jonka myös pienemmät seurat voisivat hyväksyä

Suurimmat Liiga-seurat haluaisivat supistaa Liigan joukkuemäärää rajusti ja jakaa Liigan jopa kahtia – mutta löytyykö siihen sellainen malli, jonka myös pienemmät seurat voisivat hyväksyä?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.12.2023 | KUVAT Museovirasto

Liigan osakkaat julkaisivat keskiviikkona tiedotteen, jonka olivat allekirjoittaneet kaikkien 15 Liiga-seuran puheenjohtajat.

Mielenkiintoisinta tiedotteessa ei ollut se, mitä tiedotteessa sanottiin, vaan millaisen kuvan se piirsi sanojen taakse ja rivien väliin.

Liigan kulisseissa on väännetty jo pidemmän aikaa kättä siitä, miten Liigaa pitäisi kehittää. Näkemykset ovat poikenneet toisistaan sen mukana, kuinka suuresta seuraorganisaatiosta on ollut kysymys. Suurseuroille on ollut oma näkemyksensä, pienemmillä seuroilla omansa.

Liiga-seurojen keskuudessa on yhteisymmärrys siitä, että Liigaa on tavalla tai toisella pakko kehittää. Tästä yhteisestä halusta ja tahdosta saatiin esimakua lokakuussa, kun Liiga yllättäen kertoi karsintojen palauttamisesta Liigan ja Mestiksen välillä kaudesta 2024-2025 alkaen.

Liiga-seurojen yhteisymmärryksessä on kuitenkin yksi oleellinen haaste – käytäntö.

Kysymys tiivistyy siihen, ollaanko Liigan ja ylimmän sarjajääkiekon rakenteet valmiita organisoimaan uudelleen ja mitä uudelleenorganisointi käytännön tasolla toteutettaisiin?

Nyt puhutaan jo avoimesti noin 20 huippuseuran mallista, jossa seurat olisi jaettu kahteen eri tason Liigaan. Suurimmat seurat pelaisivat ylemmällä tasolla ja pienemmät alemmalla tasolla. Kaikki olisivat kuitenkin virallisesti Liigan alaisia seuroja.

Tällä mallilla suurseurat saisivat läpi tahtonsa Liigan joukkuemäärän supistamisesta ja samalla saataisiin ainakin Jokerit ja mahdollisesti myös Kiekko-Espoo Liiga-kartalle.

***

Liigan keskiviikkoinen tiedote on otsikoitu kauniisti muotoon ”Yhdessä kohti tulevaa”.

Kaunis ajatus, mutta mitä kauniin ajatuksen taakse oikeasti kätkeytyy?

Vastaus on ilmeinen. Sinne kätkeytyy suuremmille seuroille viimeinkin valjennut ymmärrys siitä, etteivät ne voi sanelle sitä, miten Liiga jatkossa organisoidaan. On löydettävä ratkaisu, jonka myös pienemmät seurat ovat valmiit hyväksymään.

Yhteisen ja kaikkia seuroja tyydyttävän ratkaisun löytäminen ei ole kuitenkaan helppoa, kuten myös Liigan tiedotteessa myönnetään.

”Meitä seuroja on viisitoista tekemässä päätöksiä. Eri kokoisia ja eri ikäisiä organisaatioita, erilaisilta talousalueilta. Olemme kirjava joukko, ja siksi on selvää, että meillä on myös erilaisia näkemyksiä asioista”, tiedotteessa todetaan.

***

Jotkut ovat epäilleet, että sellaista mallia, johon kaikki olisivat tyytyväisiä, on mahdoton löytää.

Paljon mahdollista, mutta se ei tarkoita vielä, etteikö olisi löydettävissä jonkinlainen kompromissimalli, jonka kaikki tai suurin osa Liiga-seuroista eli Liigan osakkaista hyväksyisivät. Se ei välttämättä olisi täydellinen malli, mutta tässä tilanteessa täydelliseen malliin on turha hirttäytyä.

Liigassa ollaan joka tapauksessa matkalla kohti uutta aikaa ja uudenlaista toimintamallia. Nyt kysymys on vain siitä, milloin ja millä tavalla Liigan rakenteita muutetaan muutenkin kuin vain palauttamalla Liigan ja Mestiksen väliset karsinnat.

Ratkaistavia kysymyksiä on paljon, mutta yksi keskeisimmistä tiivistyy sarjamuotoon:

Voidaanko Liiga oikeasti jakaa kahteen eri Liigaan siten, että myös pienemmät seurat saataisiin hyväksymään malli – varsinkin, jos Liigan joukkuemäärä haluttaisiin pudottaa noin 10 seuraan ja mukana Liiga-paikkoja jakamassa olisivat myös Jokerit ja Kiekko-Espoo?

***

Liigan sisäpiirissä on pohdittu epävirallisesti useampikin erilaisia malleja asian ratkaisemiseksi.

Yksi yllättävimmistä, mutta samalla myös potentiaalisimmista malleista olisi se, että Liiga jaettaisiin kahtia esimerkiksi 10+10 -mallin mukaisesti, mutta kahden Liigan suhde ei olisi niin jäykkä kuin perinteisesti eri sarjojen välillä.

Tässä mallissa alemmassa Liigassa pelaavista seuroista esimerkiksi kaksi parasta seuraa pääsisi runkosarjan jälkeen pelaamaan ylemmän Liigan pudotuspeleissä.

Näin myös alemman Liigan seuroilla olisi teoriassa mahdollisuus voittaa Suomen mestaruus, jos vain niiden rahkeet siihen riittäisivät.

Toinen keskustelujen alla oleva mahdollinen malli olisi jonkinlaisten sekakierrosten pelaaminen ylemmässä ja alemmassa Liigassa pelaavien seurojen kesken.

Vaikka keskustelut ovat vasta ideatasolla ja vaikka Liigan mahdollisessa jakomallissa on vielä monia ratkaisemattomia kysymyksiä alkaen esimerkiksi mahdollisista sarjanousuista ja putoamisesta ylemmän ja alemman Liigan välillä, ideat kertovat kuitenkin siitä, ettei Liigan jakaminen kahtia ole välttämättä mahdoton ajatus – kunhan asioita viedään yhdessä eteenpäin, kuten Liigan tiedotteessa todetaan.