Ranskan avointen pelin henki: suursuosikit, kreikkalainen jääräpää vai mies vuonoilta?

Rafael Nadal kaatoi marraskuussa Ranskan avointen finaalissa Novan Djokovicin. Voitto oli jo Nadalin uran 13. Ranskan avointen voitto. Seuraavaksi eniten Ranskan avointen voittoja on Max Decugisilla, joka voitti kisan kahdeksan kertaa vuosina 1903-1914.

Uncategorized

Ranskan avointen pelin henki: suursuosikit, kreikkalainen jääräpää vai mies vuonoilta?

Tenniksen Ranskan avoimet käynnistyy sunnuntaina Pariisissa. Janne Eerikäinen povaa miesten kisaan erikoisia asetelmia, jossa toinen välierä on suosikkien mittelö, mutta toisella kaaviopuoliskolla kasvaa uusia Grand Slam -voittajia.

Janne Eerikäinen
TEKSTI Janne Eerikäinen
@J_Eerikäinen
JULKAISTU 29.5.2021 | KUVAT All Over Press

Rafael Nadal ja Novak Djokovic – suosikit kohtaisivat välierässä

Ovat kaaviossa törmäyskurssilla kohdatakseen tällä kertaa välierässä. Selvää on, että tässä on edelleen Ranskan avointen voittamisen suosikkikaksikko.

He kohtasivat hiljattain Rooman Masters-turnauksen finaalissa. Ottelu ratkesi käytännössä siihen, että Nadal käänsi palloa krossista linjaan selvästi määrätietoisemmin. Djokovicilla on joskus heikkoina hetkinä taipumusta sortua vain pallottelemaan krossia takaisin. Se riittää toki melkein jokaista vastaan. Etenkin Nadalin kämmenkäännöt pitkin linjaa olivat huomattavasti tehokkaampia. Nadal myös syötti paljon paremmin niinä hetkinä, kun meni vahvasti, verrattuna esimerkiksi Djokovicin voittamaan erään.

On ollut huvittavaa seurata kansainvälistäkin spekulointia siitä, millaisia sääoloja Pariisiin ehkä tulee kisan aikana, ja miten se voisi auttaa Nadalin uhkaajia massakentällä. Näissä spekulaatioissa unohdetaan kokonaan, että viime lokakuussa Nadal voitti koronatilanteen takia normaalista poikkeavana aikana pelatun Ranskan avoimet syksyn kylmissä, hitaissa ja matalapomppuisissa olosuhteissa, jotka eivät todellakaan sopineet hänelle. Kesällä Pariisissa ei tule olosuhteita, joita siis kannattaisi tässä mielessä edes spekuloida.

Se, mitä kannattaa miettiä Nadalissa: Hän täyttää kisan aikana 35 vuotta, mikä näkyy nyt jo hieman myös massapelaamisessa. Nadal ei enää luota ihan kymmenen vuoden takaisella tavalla liikkumiseensa ja fysiikkaansa, vaan jopa hänen pelinsä on ajoittain aiempaa suoraviivaisempaa kämmenellä puskemista. Edelleen hän on silti paras massakenttäpelaaja ja ykkössuosikki. Yllättäviä vaikeuksia voi kuitenkin tulla.

Djokovicilla kyse on siitä, että hän on myös massalla erinomainen pelaaja, hän ei ole sen enempää kotonaan alustalla, mutta vieraskaan se ei ole, ja tämäkin kisa on tullut kertaalleen voitettua. Massatenniksessä ei ole mitään hätää niin kauan kuin vastassa ei ole Nadal. Ja silloinkin parhaimmillaan voi voittaa. Roger Federer voisi tulla puolivälierässä, jos Federerin vire sinne asti kantaa kuitenkaan massalla.

Dominic Thiem – perintöprinssin vaikeudet

27-vuotiaan itävaltalaisen on pitänyt olla jo vuosia ”seuraava Ranskan avointen voittaja”. Hän on hävinnytkin finaalin kahdesti Nadalille. Toissa vuoden finaalissa Thiem pystyi jättämään aivan kaiken kentälle, mutta takki yksinkertaisesti tyhjeni 1–1-erätilanteessa.

Thiem voitti viime syksynä ensimmäisen Grand Slaminsä US Openissa, joka oli ensimmäinen koronasulun jälkeen pelattu Grand Slam. Nadal ja Federer puuttuivat, ja Djokovic diskattiin. Oikeastaan tuosta voitosta asti Thiem on ollut vaikeuksissa. Hän ei päässyt palautumaan Grand Slam -voiton jälkeen, ja pelasi itsensä entistä enemmän uuvuksiin kaksi viikkoa myöhemmin Ranskan avoimissa. Tämä oli klassinen sellainen tilanne, jossa yleisurheilija ei kilpailisi, mutta tennispelaaja tulee ahmineeksi vielä toisenkin arvokisan väsyneenä ja usean tunnin aikaeron takana. Vaikutus on silti aivan sama kuin yleisurheilijalla, eikä Thiem ole viime syyskuun jälkeen ollut kunnossa.

Huomioiden sen, ettei Thiem selvästikään ole iskussa, hänen kaavionsa näyttää todella pahalta nyt Pariisissa. Heti tulee vastaan hyvä massapelaaja Pablo Andujar. Kaaviossa on muitakin pahoja rasteja; kenties Fabio Fognini kolmannella kierroksella. Neljännellä kierroksella uusi massakomeetta Casper Ruud. Puolivälierässä Alexander Zverev.

Thiemin peli perustuu hien vuodatukseen, raatamiseen ja energiseen syöttämiseen ja peruslyömiseen. Jos fysiikka ei salli intensiteettiä, vaikea on nähdä Thiemin pystyvän tekemään mitään. Samaan asiaan hänen Ranskan avoimet päättyi vuosi sittenkin. Ottelu Ruudia vastaan olisi silkka intensiteetti ja kierresota. Sellaisessa Ruud on tällä hetkellä paljon parempi.

Stefanos Tsitsipas – jääräpää kehittyy ja kehittyy

Uusi 22-vuotias kreikkalaistähti on erikoinen jääräpää. Hänen syötössään on teknisiä puutteita, joita hän ei ole korjannut, mutta hän on parantanut syöttönsä käyttöä aivan valtavasti, ja syöttää etenkin massalla taktisesti juuri, kuten pitääkin. Tsitsipas osaa kick-syötön ja sivujengan, joita hän käyttää massalla paljon. Nämä ovatkin massalla kaksi tärkeintä syöttöä; syötöllä avataan kenttää seuraavalle lyönnille, ei niinkään ratkota.

Ja toisekseen tätä huipputennis on – vahvuuksien optimointia. Emme voi olettaakaan, että huiput välttämättä lähtevät kehittämään edes näkyviä puutteitaan. Siihen ei ole välttämättä koskaan aikaa. Sitä paitsi Tsitsipas syöttää riittävän hyvin, vaikka voisi syöttää paremmin.

Toinen erikoisuus on se, että yhden käden rystylyöjänä Tsitsipaksen olisi periaatteessa pakko hallita hyvin alakierrerysty, kuten hallitsevat esimerkiksi Roger Federer ja Dominic Thiem. Massalla se auttaisi etenkin siinä, kun pallo pomppaa usein pään tai olkapään korkeudelle, josta on huomattavasti loogisempaa käsitellä palloa alakierrerystyllä leikaten kuin yhden käden yläkierrerystylle korkealta juntaten.

Mutta mitäpä on tehnyt Tsitsipas? Hän on suorastaan vienyt yhden käden rystyn evoluutiota eteenpäin ja latelee korkealta valtavia yläkierrerystyjä! Jo Gustavo Kuerten teki hieman samaa 20-25 vuotta sitten massalla, mutta Tsitsipas ja Denis Shapovalov ovat edelleen kehittäneet tätä huimasti.

On Tsitsipaksen alakierrekin hieman edistynyt, mutta ei hän käytä sitä edelleenkään niin kuin normaali yhden käden rystylyöjä. Yläkierrerysty on sillä tasolla, että edes Rafael Nadal ei saa kalastettua siltä puolelta ratkaisevasti pisteitä vasurin korkealle pomppaavalla kämmenkrossillaan. Tsitsipas oli keväällä Barcelonan massakenttäfinaalissa ottelupallon päässä Nadalin voittamisesta.

Tsitsipas on selkeästi Nadalin jälkeen tämän kevään toiseksi paras massapelaaja Monte Carlon Masters-tittelilläänkin. Kaaviopuolisko on myös otollinen. Hän on alakaavion suurin suosikki etenemään Pariisissa finaaliin asti. Se olisi uran ensimmäinen Grand Slam -finaali, kolme välierää löytyy jo.

Ja katsokaapa, kun Wimbledon alkaa kohta Ranskan avointen jälkeen, että kuka onkaan ruoholla tällä monipuolisella pelillä yhtäkkiä voittotaistossa…

Tsitsipaksen sinänsä monipuolinen yhden käden pelaajan peli tekee hänestä seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi suosikin voittamaan joitain Grand Slamejä nimenomaan Ranskan avoimissa ja Wimbledonissa. Kahden käden monotoniset lanaajat saattavat aina viedä kaiken muun kovilla kentillä Australian avoimissa ja US Openissa.

Casper Ruud – Norjalaismallia Ruusuvuorelle

Casper Ruudista, 22, on tulossa Norjan ensimmäinen tenniksen supertähti. Ja hän on jo nyt yksi nimenomaan maailman parhaista massapelaajista. Kaavio on aika otollinen Pariisissa, ja hän voisi olla 16:n joukossa aika kova haaste Dominic Thiemille. Mahdollisuudet on parhaimmillaan pelata vaikka finaalipaikasta jo tässä ja nyt.

Norjan ja Suomen tennikselle on yhteistä se, että ulkokausi on lyhyt. Jos treenataan kotimaassa, treenataan hallissa kovilla kentillä 8–9 kuukautta vuodessa. Emil Ruusuvuori on sen oloinen tennispelaaja, millaisia syntyy hallissa pelaamalla. Nopeaa peliä luotimaisilla lyönneillä, ei niinkään yläkierteillä takarajan takana raatamista.

Ruud on kuin kuka tahansa eteläeurooppalainen pelaaja. Hänet on viety riittävän varhain treenaamaan säännöllisesti esimerkiksi Rafael Nadalin akatemiaan Mallorcalle. Ruusuvuorikin treenaa siellä nykyisin silloin tällöin, mutta Ruud on harjoitellut paljon kauemmin, ja myös sellaisena aikana, jolloin hänen ammattilaispelaamisensa perusta rakennettiin. Nythän lähes saman ikäiset Ruud ja Ruusuvuori ovat urallaan jo vaiheessa, jolloin heidän pelinsä on tehty sellaiseksi, mitä se aina tulee olemaan. Eli enää isokaan määrä massatreeniä ei muuttaisi Ruusuvuoren peliä, vaikka voi olla muuten hyödyllistä.

Ruudille kehittyi voimakkaasti yläkierretyt lyönnit ja hyvät kierresyötöt sekä massakenttäfysiikka. Näiden varaan peliä on hyvä rakentaa myös kovilla kentillä. Ehkä kaikessa näkyy taustalla se, että oma isä Christian oli ennen poikaansa Norjan historian paras pelaaja, pitkäaikainen ATP-kisapelaaja hänkin. Kotoa on löytynyt ymmärrys siihen, kuinka tärkeää on luoda pelaajalle massakenttäperusta – ja on ymmärretty olla riittävästi pois Norjasta.

Parin viimeisen vuoden kehityksellä on aika selvää, että Ruud on seuraavien kymmenen vuoden aikana mukana Ranskan avointen voittotaistelussa, eikä todellakaan ole mikään ihme, jos Norjan urheiluihmeeseen liittyy tenniksen Grand Slam -voittajakin.

Muita nostoja Pariisista:

Roger Federer: Tekee edelleen paluuta kahden polvileikkauksen jälkeen. On tänä vuonna pelannut kolme ottelua, joista voittanut yhden. Lyöminen näyttää yhtä letkeältä kuin aina, mutta on selvää, että kohta 40-vuotias pelaaja ja pitkä tauko eivät yhdistelmänä ole hyvä. Terävimmillään Federer ei tietenkään ole. Jokainen ottelu on Pariisissa bonusta ja kasvattaa pelikuntoa kohti ruohokautta ja Wimbledonia sekä niiden jälkeen Tokion olympialaisia. Ne lienevät Federerin uran kaksi viimeistä suurta tavoitetta. Ura ei ehkä lopu tähän vuoteen vielä, mutta kuitenkin.

Daniil Medvedev: Kakkossijoitettu maailmanrankingillaan, mutta hakee edelleen uransa ensimmäistä otteluvoittoa Ranskan avoimista. Ruusuvuorimainen kovien kenttien pelaaja. Ei tule urallaan saamaan yhtä otollista kaaviota Pariisissa. Hyvänä pelaajana ja taktikkona voisi siksi lanata jokusen otteluvoiton, mutta jo ensimmäisen kierroksen vastustaja Aleksandr Bublik on monipuolisena pelaajana todella paha.

Jannik Sinner: Uuden polven johtotähdeksi kaavailtu italialainen on vaarallinen pallonlyöjä, mutta vielä tässä kohtaa paras viidestä -ottelu massalla Rafael Nadalia vastaan 4. kierroksella olisi varmasti aivan liikaa.

Andrei Rublev: On voittanut Nadalin tänä keväänä massalla! On tämän kauden pisteissä Tsitsipaksen ja Djokovicin jälkeen kolmanneksi paras. Voimakaslyöntinen intensiteettipeli toimii myös massalla. Voisi kohdata Nadalin puolivälierässä, ja on todellakin aito uhka.

Aslan Karatsev: Jälleen yksi venäläissensaatio. Vanhoilla päivillä läpimurron tehnyt Karatsev on osoittautunut painavilla lyönneillään myös loistavaksi massapelaajaksi, millä yllätti ainakin minut aivan täysin. Lyö hyviä jyrkkiä kulmia ja pitkää painavaa lyöntiä. Muistuttaa Andre Agassia, sekä peliltään että jässikkäolemukseltaan. Voisi kohdata Rublevin 4. kierroksella, mutta Diego Schwartzman 3. kierroksella olisi raju haaste, argentiinalainen on viime kauden välieräpelaaja tästä kisasta.

Alexander Zverev: Viime syksyn koronan jälkeisessä US Openissa saksalainen syötti ensimmäisestä Grand Slam -voitostaan Thiemiä vastaan. Ei niin yllättäen homma kaatui juuri syöttöön. Zverev on voittanut tänä keväänä Madridin Masters-kisan, joka toki pelataan vähän hallimaisissa olosuhteissa massalla ja hieman myös merenpinnan yläpuolella, eli nopeat erikoisolot suosivat häntä. Kaavio on niin hyvä, että voisi pelata Tsitsipaksen, Thiemin, Ruudin ym. kanssa finaalipaikasta. Voimakaslyöntinen, pitkä pelaaja kun saa otteluita alle ja lyönnit natsaamaan, niin hän on paha myös massalla. Kisan lopussa taas massakentän fyysisesti rajuissa olosuhteissa 198-senttinen pelaaja saattaa hyytyä pienempiään vastaan.