Rohkaisevan USA-ottelun jälkeen ilman mitalia jääminen olisi iso pettymys

Petra Niemisen kisat jatkuvat pronssiottelussa, Abby Roquen olympiafinaalissa.

Naisleijonat kohensi selvästi pelillistä tasoaan, vaikka Yhdysvallat lähettikin Suomen pronssiotteluun, arvioi Samuel Savolainen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.2.2022 | KUVAT All Over Press

Yhdysvallat marssi olympiafinaaliin ja jätti Suomen pronssiotteluun peittoamalla Naisleijonat lukemin 3–1. Samuel, millainen ottelu nähtiin?

Suomi pelasi ihan hyvän ottelun ja roikkui ottelussa mukana huomattavasti yksilötaidokkaampaa vastustajaa vastaan. Viisikkopuolustusta oli tiivistetty, vaikka se välillä levisikin ja Yhdysvaltojen hyökkäysalueen hyökkäyspeli pystyttiin tekemään vaikeammaksi kuin alkusarjan ottelussa. Odottelin, että Yhdysvallat ampuu sellaiset noin 50 kiekkoa Suomen maalille, siitä saatiin vajaa 10 laukausta nipsaistua pois.

Suomi pelasi hyvän avauserän. Suomi puolusti tiiviisti, tukki maalinedustaa ja pystyi pysymään pelissä mukana. Turmaksi koitui erittäin heikko toinen erä, joka näkyi myös tulostaululla. Yhdysvallat latoi ylivoimalla maalin ja yhden tasakentin. Toisessa erässä Suomen hyökkäyspeli jäi pahasti piippuun, kiekkoja menetettiin väärissä paikoissa ja tasoero näkyi ottelussa räikeimmin. Selvää oli, että kun pelaa tuollaisen toisen erän ei näin laadukasta vastustajaa voi yllättää.

Vaikka Suomi paransi kokonaisuutena alkusarjan ottelusta Yhdysvaltoja vastaan, lopputulos oli kuitenkin sama – Yhdysvaltojen kolmen maalin voitto. Kolmannessa erässä takaa-ajoasemassa Suomi joutui pelaamaan riskillä, mutta maali tuli vasta siinä vaiheessa, kun peli oli jo ratkennut. Suomi oli näennäisesti ottelussa välillä lähellä, mutta kuitenkin voitto jäi ottelutapahtumiin nähden kauas.

Etukäteen oli selvää, että Suomi tulisi tarvitsemaan huippuottelun suurennuslasin alla olleelta Anni Keisalalta. Miten Keisala onnistui?

Keisala pelasi hyvän ottelun. Ei Suomi Keisalaan kaatunut, päinvastoin, hän pystyi pitämään Suomen ottelussa mukana. Samalla on sanottava, että hyvä oli myös USA:n maalissa Alex Cavallini, joka torjui ne Suomen parhaat maalipaikat, joista maali olisi pitänyt tehdä jo ennen ottelun lopun Susanna Tapanin viimeistelemää kosmeettista kavennusta.

Suomi pelaa pronssiottelussa Sveitsiä vastaan. Sveitsi voitti Suomen alkusarjassa, mutta miten näet: Tuleeko mitali?

Se on ollut turnauksen ehdoton oletusarvo, vaikka kohuja on riittänyt. Kaikki siitä ylöspäin olisi ollut turnauksessa suuri onnistuminen ja sensaatio – mutta samalla kaikki vähempi olisi nyt iso pettymys ja epäonnistuminen. Suomen joukkue on parantanut turnauksen edetessä ja nyt pelataan olympiamitalista, joten nyt tuon tasollisen noston täytyy kantaa myös pronssipeliin.

Ottelun kuva kuitenkin muuttuu nyt pronssipeliin huomattavasti. Suomi ei joudu olemaan näin korostuneesti puolustuskannalla, joten pronssiottelussa mitataan hyökkäyspeliä. Jos hyökkäyspeli on säällisellä tasolla, eiköhän Suomi pronssit kaappaa kaulaansa.