Sikanakki on tässä kohtaa Evertonille parempi vaihtoehto kuin argentiinalainen sisäfilee
Everton palkkaa uudeksi managerikseen Sean Dychen. Jukka Rönkä pitää Dychea tässä kohtaa parempana vaihtoehtona Evertonille kuin Marcelo Bielsaa.
Valioliigan kriisijoukkue Everton on nimittänyt uudeksi managerikseen Burnleyn entisen managerin Sean Dychen, 51. Nimityksestä puuttuu enää Evertonin virallinen vahvistus, mutta esimerkiksi Fabrizio Romanon mukaan nimet ovat jo paperissa. Jukka, millainen valinta Dyche on Evertonin manageriksi?
Vastaus riippuu siitä, mitä Dychelta odotetaan ja halutaan.
Jos Dychen halutaan – kuten varmasti halutaan – pelastavan Evertonin sarjapaikan tällä kaudella, siihen tehtävään Dyche on jopa parempi valinta kuin toinen tapetilla ollut ehdokas, Marcelo Bielsa, ja kymmenen kertaa parempi vaihtoehto kuin potkut saanut Frank Lampard.
Jos taas halutaan – kuten Evertonin johtokunnan on väitetty myös haluavan – näyttävää jalkapalloa, joka saa Evertonin kannattajat jälleen unelmoimaan suurista, kun se muuttaa puolentoista vuoden päästä uudelle stadionille Bramley-Moore Dockille, silloin Dyche on erikoinen valinta. Dyche on managerina brittiläisen jalkapallon viimeisiä suuria dinosauruksia, joka on useaan otteeseen vakuuttanut, ettei hänen tyylinsä tule muuttumaan.
Eli uskotko Dychen pelastavan Evertonin putoamiselta?
Valioliigan nielun suulla on tällä hetkellä sen verran laadukkaita joukkueita, ettei se mitenkään varmaa ole. Kaiken lisäksi Everton on ajautunut vaihteeksi taas turbulenttiseen tilanteeseen. Joukkueen suurimman tulevaisuuden toivon, Anthony Gordonin, siirto Newcastleen varmistui sunnuntaina. Arnaut Danjuma kävi viime viikonloppuna jo kuvattavana Evertonissa ennen lainasiirtoaan Villarrealista. Kuvat jäivät kuitenkin käyttämättä, kun Danjuma muutti mieltään ja siirtyikin Tottenhamiin.
Myös Evertonin taustalla kuohuu. Englannissa ehdittiin jo uutisoida Evertonin olevan myynnissä, kunnes kannattajien hampaissa pitkään ollut pääomistaja Farhad Moshiri ilmoitti, ettei tieto pidä paikkaansa.
Kun tämän päälle lisätään Evertonin tukala asemassa putoamisviivan alapuolella, on selvää, että Evertonin ei ole helppo houkutella mitään kivikovia vahvistuksia loppukaudeksi.
Kaiken lisäksi Lampardin potkujen kanssa vatuloitiin niin pitkään, että tammikuun siirtoikkuna on enää auki tämä päivä mukaan lukien viisi päivää.
Gordonia on vaikea ellei jopa mahdoton korvata enää tässä kuussa. Sama pätee toiseen siirtohuhujen kohteena olevaan pelaajaan, Amadou Onanaan. Everton heikentyy joka tapauksessa Gordonin lähdön myötä ja olisi riskialtista päästää myös Onana lähtemään.
Pidät kuitenkin Dychea hyvänä valintana putoamistaistelun kannalta. Miksi?
Dychen vahvuus on siinä, että hän osaa organisoida joukkueen puolustuspelaamisen ja hän pystyy tekemään sen nopeasti, sillä hän tuntee ja hallitsee 4-4-2-muodon kuin omat taskunsa. Samoin uskoisin, että hän saa toisen valmennuksellisen kivijalkansa, joukkueen työmoraalin, kuntoon saman tien. Nämä ovat tärkeimmät elementit Dychen jalkapallossa – puolusta kurinalaisesti ja anna kaikkesi kentälle.
Seuraava elementti on ylöspäin pelaaminen. Siinä Dyche on turvautunut pitkiin keskityspalloihin omalta alueelta. Se on kuulemma nopein ja tehokkain tapa päästä maalintekoasemiin.
Pitkissä keskityksissä ei sinällään ole mitään tuomittavaa, jos ne tehdään taiten. Burnleylla kysymys oli sen sijaan enemmän räiskimisestä.
Viime kaudella – jolloin Dyche sai potkut kahdeksan ottelua ennen kauden päättymistä – Burnleylla oli selvästi Valioliigan heikoin syöttöjen onnistumisprosentti, vain 69,2. Ongelmana olivat nimenomaan summittaiset pitkät pallot. Esimerkiksi maalivahti Nick Pope avasi ottelussa keskimäärin 24 kertaa pitkillä palloilla, mutta niistä vain 40 prosenttia meni omille – eli Burnley menetti pallon vastustajalle pelkästään Popen pitkien avausten kautta yli 14 kertaa.
Evertonin säilymisen kannalta avain on nyt se, miten hyvin Evertonin pelaajat omaksuvat Dychen jalkapallon perusteet. Uskoisin, että puolustuspelin Everton saa kyllä kuntoon, mutta mihin asti se riittää – se on se kysymys?
Viime kaudella Burnley pelasi Dychen alaisuudessa tasaisia otteluita jopa kärkiseuroja vastaa ja voitti muun muassa Antonio Conten Tottenhamin vieraissa sekä pelasi tasan Arsenalin ja Manchester Unitedin kanssa. Evertonin materiaali on – varsinkin jos Onana ja Gordon jäisivät Goodison Parkille – parempi kuin Burnleylla ja siksi Everton voisi olla kevään aikana vaikeasti voitettava joukkue.
Dyche ei varmasti ole tämän planeetan paras valmentaja, mutta tässä tilanteessa hän on hyvä veto Evertonilla – mutta vain tässä tilanteessa. Jos jatkossa halutaan henkeäsalpaavaa ilotulitusta, silloin pitää palkata sikanakin sijasta joku jalkapallotaiteellisempi ja -tieteellisempi valmentaja.
Sanoit, että Dyche on jopa parempi valinta kuin Marcelo Bielsa sen suhteen, säilyykö Everton tällä kaudella Valioliigassa vai ei. Miksi?
Siksi, että Bielsa on erilaisen prosessin ja erilaisen jalkapallon valmentaja kuin Dyche. Brittimediassa on uutisoitu, että Bielsa olisi halunnut aloittaa Burnleyn managerina vasta kauden jälkeen ja hän olisi halunnut vaihtaa lähes koko valmennustiimin – jopa vielä niin, että loppukaudella valmennustiimi olisi vastannut edustusjoukkueesta ja Bielsa olisi valmentanut U21-joukkuetta.
Bielsan pyynnössä kysymys ei ollut niinkään putoamisen pelosta, vaan siitä, että Bielsa-jalkapalloa ei ajeta sisälle hetkessä. Siksi Bielsa olisi halunnut tehdä joukkueen kanssa töitä minimissään pre-seasonin. Hän myös näki, että Evertonin nykyisen valmennustiimin kanssa hän ei pääse optimaalisiin tuloksiin, vaan tarvitsee apureikseen sellaiset luottomiehet, joille ei tarvitse vääntää rautalangasta hänen oppejaan.
Hyvä esimerkki Bielsan prosessista on hänen edellinen seuransa Leeds. Hän sai toki nostettua Leedsin Valioliigaan, mutta se vei kaksi kautta – ja kaksi pre-seasonia.
Bielsa on kiistatta yksi jalkapallohistorian suurimmista neroista, jonka valmennukselliset opit ja ideologia ovat olleet monelle valmentajalle suuria tiennäyttäjiä. Tässä tilanteessa Evertonin johtokunta laski kuitenkin, että Evertonin kannalta on tärkeämpää pelastaa tämä kausi ja välttää putoaminen Valioliigasta – ja siksi he eivät olleet valmiita suostumaan Bielsan ehtoihin. Ja kun Bielsa ei saanut haluamiaan ehtoja, hän nosti kytkintä.
Ymmärrän Evertonia. Vaikka putoaminen ei olisikaan maailmanloppu, Everton pelaa kuitenkin suurilla panoksilla. Jos se putoaisi tämän kauden päätteeksi, nousu takaisin Valioliigaan ensi kaudella ei olisi mitenkään satavarmaa. Se taas tarkoittaisi, että Everton korkkaisi 53 000 katsojaa vetävän uuden stadioninsa pelaamalla Championship-jalkapalloa.
Muutenkin jääminen kahdeksi tai useammaksi kaudeksi olisi iso riski Evertonin kaltaiselle seuralle. Siksi putoamista kannattaa välttää kuin ruttoa.
Lisäksi Farhad Moshiri harkitsee seuran myymistä ja putoaminen Valioliigasta ei ainakaan nostaisi seuran myyntihintaa.
Pitkällä tähtäimellä Bielsa olisi ollut ilman muuta kiehtovampi ja seksikkäämpi vaihtoehto kuin Dyche, mutta toisaalta on hyvä muistaa, että valmentajat elävät tuloksista – eivätkä Bielsan tulokset ole olleet viime vuosina yhtä maagisia kuin hänen kulttimaineensa.
En epäile, etteikö Bielsa olisi edelleenkin nero jalkapallon näkijä, mutta Bielsa ei olisi ensimmäinen valmentaja jalkapallon historiassa, joka olisi pudonnut jalkapallon evoluution kyydistä hirttäytymällä kiinni omaan jalkapalloilulliseen ideologiaansa.