Saksassa hirnutaan, ostiko Bayern Sadio Manén vai hänen kaksoisveljensä?

Sadio Manén unelmasiirrosta Bayern Münchenin on tullut painajainen.

JalkapalloMestarien liiga

Saksassa hirnutaan, ostiko Bayern Sadio Manén vai hänen kaksoisveljensä?

Sadio Mané on ollut tällä kaudella järkyttävä pettymys Bayern Münchenille ja sen kannattajille. Niin kentällä kuin pukukopissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.4.2023 | KUVAT All Over Press

Saksassa kiertää tällä hetkellä vitsi, joka naurattaa kaikkia muita paitsi Bayern Münchenin seurajohtoa ja kannattajia. Vitsissä kysytään, ostiko Bayern viime kesänä todellakin Sadio Manén vai hänen identtisen kaksoisveljensä?

Vitsiä ei tarvita kenellekään avata. Mané siirtyi viime kesänä 32 miljoonalla eurolla ja suurella kohulla Liverpoolista Bayern Müncheniin. Hänen piti olla Bayernin uusi supertähti, jonka hankinnan jälkeen Bayern voisi päästää Robert Lewandwoskin lähtemään Barcelonaan.

Lewandowski lähti ja Allianz Arenalla kaikki katseet käännettiin Manéen. Tiedettiin toki, ettei Mané ole ysipaikan pelaaja, mutta hänen peliesityksensä ja tilastonsa Liverpoolissa olivat olleet niin mykistäviä, että Manén uskottiin tuovan mukanaan uudenlaista taikaa koko Bayernin hyökkäyspelaamiseen.

Ja siltä se alussa näyttikin. Mané maalasi heti debyytissään ja lokakuun lopussa hänellä oli 12 sarjaottelusta tilillään kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä.

Tilastot lupasivat lupasi vajaata 20 maalin kautta – eli samanlaista kautta, jollaisia Mané oli sivallellut Liverpoolissa.

***

Mutta tilastojen takana ilmasto oli alkanut jo viilentyä. Mané ei väitteiden mukaan viihtynyt Münchenissä ja hänen menonsa kentällä alkoi hyytyä.

Kun Mané loukkaantui marraskuun alussa kotiottelussa Werder Bremeniä vastaan, hänen maailmansa romahti. Pohjeluuvamma kaatoi Manén MM-kisamatkan ja piti senegalilaisen poissa liigakentiltä helmikuun loppuun asti.

Sadio Mane

Sadio Manén ja Leroy Sanén välit alkoivat kiristyä jo ottelun aikana Mestarien liigan puolivälierien avausosassa Manchester Citya vastaan.

Bayernin kannalta pahinta oli kuitenkin se, ettei kentille palannut entinen Mané, vaan hänen haamunsa – tai se vitsin kuuluisa kaksoisveli.

Tämä Mané oli menettänyt itseluottamuksensa ja hukannut kultaisen maalivainunsa.

Niiden tilalla oli kiukutteleva ja turhautunut Mané, joka purki pahaa oloaan kaikkeen. Hän otti raivoisasti yhteen päävalmentaja Julian Nagelsmannin kanssa ja oli yksi niistä pelaajista, jotka savustivat Nagelsmannia ulos päävalmentajan paikalta.

Kapinaliike sai tahtonsa läpi, mutta Manén maailmaa Nagelsmannin yllätyspotkut ei muuttanut. Hän kävi viikko sitten kiivaan sanavaihdon Leroy Sanén kanssa jo ottelun aikana, kun Manchester City murskasi Bayern Mestarien liigan puolivälierien avausosassa 3-0.

Pelin jälkeen Mané tönäisi tai löi Sanéa pukukopissa sellaisella voimalla, että Sanén huuli oli ruvella useamman päivän ottelun jälkeen.

Mané sai välikohtauksesta 300 000 euron sakot ja hänet pantiin jäähtymään hyllylle. Saksassa ollaan varmoja, ettei 32 vuotta tässä kuussa täyttänyt Mané näe Allianz Arenalle ensi syksyä. Jonnekin hänet uitetaan kesän aikana joko hyvällä tai pahalla.

***

Manén tarina Bayernissa voi hyvinkin olla enemmän tai vähemmän paketoitu jo nyt, mutta jäljellä on yksi kysymys: Miten tässä näin kävi?

Mané nousi Liverpoolissa yhdeksi Valioliigan ja samalla koko maailman parhaista jalkapalloilijoista. Vaikka Ballon d’Or on vain yksi versio jalkapalloviihteestä, Mané sijoittuminen viime vuoden äänestyksessä toiseksi Karim Benzeman jälkeen kertoo hänen arvotuksestaan.

Mané ei välttämättä ollut viime vuonna maailman toiseksi paras jalkapalloilija, mutta hän oli siinä samassa korissa, josta maailman parhaat pelaajat löytyvät.

Manén ura Liverpoolissa oli häikäisevä. Hän teki viiden kauden aikana yhteensä 120 maalia ja oli keskeinen osa Jürgen Kloppin punaista petoa, joka palautti liigamestaruuskannun 30 vuoden tauon jälkeen Anfieldille ja joka voitti keväällä 2019 Mestarien liigan ja pelasi Mestarien liigan finaalissa myös vuosina 2018 ja 2022.

Liverpool-menestyksensä lisäksi Mané johti synnyinmaansa Senegalin Afrikan maiden mestariksi 2021 ja loppuotteluun 2019.

***

Jalkapallon historia on opettanut meidät paketoimaan monimutkaiset ja monisyiset asiat yksinkertaiseen muotoon. Meille riittää yleensä se, että selitykset kuulostavat loogisilta ja järkeenkäyviltä. Ei tarvita syvällisiä syiden ja seurauksien tutkimuspohjaista analyysiä.

Manén kohdalla se tarkoittaa yksinkertaisimmallaan päätelmää, että Mané on epäonnistunut Bayern Münchenissa.

Hän on varmasti ollut valtaisa pettymys Bayernille ja sen kannattajille, mutta onko kysymys vain Manén epäonnistumisesta?

Miksi Richarlison oli MM-kisoissa marras-joulukuussa Brasilian paras ja tehokkain pelaaja, mutta Tottenhamissa hän ei ole tehnyt koko kauden aikana yhden yhtä liigamaalia?

Tai onko Chelsean rekrytointiosasto oikeasti niin sokea, että lähes kaikki sen viimeisen vuoden aikana tekemät hankinnat ovat epäonnistuneet – vai onko kysymys ollut Chelsean valmennusjohdon epäonnistumisesta? Siitä, ettei The Bridgella ole osattu rakentaa yli 500 miljoonaa puntaa maksaneista maailmantähdistä edes säällisesti menestyvää joukkuetta?

***

Myös Manén kohdalla kysymys kuuluu, miten paljon Manén epäonnistumisessa on ollut kysymys Bayernin ja Nagelsmannin epäonnistumisesta ja miten paljon Manén epäonnistumisesta?

Nagelsmann peluutti alkukauden aikana Manéa paljon Lewandowskin aiemmin miehittämällä paikalla piikissä. Mané on sanonut olevansa valmis pelaamaan missä roolissa tahansa, mutta oleellinen kysymys on, missä roolissa hän on parhaimmillaan – ja mikä on sellainen rooli, jossa hän ei pysty hyödyntämään kaikkia ominaisuuksiaan maksimaalisesti?

Klopp tiesi vastauksen. Todennäköisesti vastauksen tiesi myös Nagelsmann, mutta hän joutui kaikkien muiden valmentajien tavoin ratkaisemaan asiat kokonaisuuden kautta. Siihen kokonaisuuteen Nagelsmann ei saanut istutettua Manéa yhtä hyvin kuin Klopp Liverpoolissa.

On myös hyvä kysymys, onko Klopp osasyyllinen Manén heikkoon kauteen.

Liverpool yritti viime kaudella voittaa kaikki neljä kilpailua, joihin se osallistui – Valioliigan, Mestarien liigan, FA Cupin ja Liigacupin.

Kunnianhimoinen tavoite, mutta söikö neljällä rintamalla täydellä kaasulla ajaminen kauden loppuun saakka Liverpoolin pelaajilta fyysiset ja henkiset energiat niin täydellisesti, että se on heijastunut myös tähän kauteen?

Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joita Liverpoolin ja sen avainpelaajien heikkoa kautta analysoitaessa Kirkbyn akateemisen tutkijayhteisön on kysyttävä – ja joka on kysyttävä myös Manén kohdalla.

***

Mané ei voi luistaa omaa vastuutaan. Hän on pelannut tällä kaudella Bayernissa 32 ottelua, joista 23 avauksessa. Hän on päässyt avauksessa ollessaan  pelaamaan yli kymmenessä ottelussa omalla paikallaan vasemmalla sivustalla, jossa hän oli niin tappavan tehokas Liverpoolissa. Bayernissa hän on ollut kateissa lempipaikallaankin kauden ensimmäisiä otteluita lukuun ottamatta.

Manén kiukuttelua ja Sanén lyömistä voidaan pitää syynä eikä seurauksena, mutta Bayernin parhaimmin palkatulta pelaajalta, jolle seuraa maksaa jopa 400 000 euroa viikossa, voidaan kaikista ongelmista, haasteista ja paineista huolimatta vaatia toisenlaista käytöstä.

Muutenkin Manélta voidaan kokeneena pelaajana vaatia, että hän kestää paremmin takaiskuja ja muita ilmakuoppia urallaan. Loukkaantumiset ovat aina haastavia tilanteita pelaajille, mutta Manén ongelmat alkoivat jo ennen marraskuista loukkaantumista ja ne jatkuvat edelleen.

Jos kaikki asiat eivät rullaa Allianz Arenalla ja Münchenissä yhtä sulavasti kuin Liverpoolissa tai jos Manén rooli ei ole yhtä optimaalinen hänen itsensä kannalta kuin Kloppin alaisuudessa, voiko hän niillä verukkeilla selittää turhautumistaan ja heikkoja esityksiään?

Ehkä jossakin toisessa seurassa voisi, mutta Bayern Münchenissä ei.

Siksi lopputekstit Manén tarinalle Bayernissa voidaan laittaa pyörimään saman tien.