Sir Jim Ratcliffe tuo mukanaan pelottoman myrskyn Manchester Unitediin
Sir Jim Ratcliffe on alkanut piirtää Manchester Unitedille uutta ja mullistavaa tulevaisuutta. Millaista? Jukka Rönkä vastaa.
Valioliiga ilmoitti tiistaina hyväksyneensä Sir Jim Ratcliffen sopiman osakekaupan Manchester Unitedista. Jukka, mikäs ihmeen ilmoitus tämä on?
Valioliiga päätti Newcastlen kiistellyn omistajavaihdoksen ja sen sotkuisten jälkikaikujen jälkeen uudistaa omia prosessejaan sen suhteen, miten ja kuka Valioliiga-seuran tai osan siitä voi ostaa ja ketkä voivat toimia seuroissa johtotehtävissä.
Nyt tämä uusi prosessi on ensimmäistä kertaa käytössä. Ensimmäinen vaihe oli se, että puolueeton komitea tutki kaupan ja sen taustat sekä Sir Jimin taustat. Nyt Valioliiga on osaltaan hyväksynyt tämän ensimmäisen vaiheen. Seuraavaksi vielä Englannin Jalkapalloliiton on hyväksyttävä osakekauppa. Sen jälkeen Manchester Unitedin omistavat Glazerit voivat kiskoa nimensä papereihin ja myydä 25 prosentin siivun Unitedin osakkeista Sir Jimille.
Viime viikkoina Englannissa nähty suuria otsikoita siitä, mitä Manchester Unitedissa muuttuu kaupan virallistamisen jälkeen. Miten paljon näistä suunnitelmista tiedetään?
Tällä hetkellä tiedetään varmasti se, että Sir Jim ottaa kaupan myötä vastuulleen Unitedin miesten ja naisten jalkapallotoiminnan. Hän siis vastaa siitä, miten seuran jalkapallopuoli organisoidaan, miten sitä pyöritetään, kuka on manageri ja ketä United ostaa ja ketä se myy.
Toinen varma asia on se, että Sir Jimin ensimmäisiä suuria hankkeita on ratkaista, mitä Old Traffordille tehdään. Old Trafford on stadionia auttamatta vanhentunut ja pudonnut modernien stadioneiden kyydistä.
Sir Jimin kunnianhimoisen suunnitelmana on rakentaa Pohjoisen Wembley eli 90 000 katsojaa vetävä Wembleyn tasoinen moderni stadion. Se on vielä auki, tarkoittaisiko se nykyisen Old Traffordin purkamista vai nykyisen stadionin täydellistä remonttia.
Rahaa hankkeeseen on varattua 2 miljardia puntaa, jolla saa heittämällä huippumodernin stadionin tehtiinpä se remontoimalla Old Trafford tai rakentamalla kokonaan uusi stadion.
Myös se tiedetään jo nyt, että seuran uudeksi toimitusjohtajaksi tulee Manchester Citysta tammikuussa kaapattu Omar Berrada. Hänellä on vielä kilpailukielto päällä kesään asti, mutta itse nimitys on tehty ja taputeltu.
Se, mitä joukkueen tasolla tapahtuu, on vielä auki. Ensimmäinen iso rekrytointi on palkata Berraden tueksi uusi urheilujohtaja, joka vastaa käytännön tasolla siirroista ja siirtoneuvotteluista sekä on keskeinen vaikuttaja siinä ydinryhmässä, joka päättää manageri Erik ten Hagin kohtalosta.
United haluaisi tähän tehtävään Newcastlen nykyisen urheilujohtaja Dan Ashworthin, mutta hänen saamisensa irti Newcastlesta ei ole helppoa.
Se, mitä joukkuetasolla tulee oikeasti tapahtumaan, on turha ennakoida. Ymmärrän hyvin, että ten Hagin kohtalolla on kiehtovaa spekuloida ja samoin hehkuttaa sitä, ketä United ostaa kesällä ja ketä. Todellisuudessa näistä asioista päätetään vasta sen jälkeen, kun uusi urheilujohtaja on talossa – toki sillä varauksella, että United ei saisi palkattua uutta urheilujohtajaa riittävän nopeasti.
Sir Jim on tehnyt nyt ensimmäiset avauksensa. Miltä Unitedin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä?
Sir Jimin ensimmäisissä peliliikkeissä on erittäin paljon positiivisia asioita.
Hän ymmärtää selkeästi stadionin merkityksen Unitedin bisneksen kannalta. Kun Old Traffordilla on tähän asti hieman karrikoiden sanottuna laskettu tuolien määrää, modernin stadionin rakentaminen kertoo siitä, että Sir Jimille tärkein asia stadionissa on ottelupäivän tuotot. Kysymys ei ole vain 90 000 katsojan kapasiteetista, vaan siitä, millainen viihdekeskus Old Traffordille rakennetaan ja minkä hintaisiksi pääsyliput ja kausikortit voidaan hinnoitella.
Myönnän toki, että tällainen asenne kuulostaa kylmältä, mutta tänä yhä kiristyvän taloudellisen kuluvalvonnan aikana ottelupäivän tuottojen merkitys tulee olemaan kriittinen tekijä siinä, kun tämän hetken suurimmat kultajyvät aletaan erotella vieläkin suuremmista kultajyvistä.
Toinen positiivinen asia on Sir Jimin pelottomuus tehdä ennakkoluulottomia avauksia. Nyt yksi suunnitelma on, että kun Old Traffordia aletaan uudistaa, United pelaisi kotiottelunsa Wembleyn stadionilla Lontoossa eli yli 300 kilometrin päässä Old Traffordilta. Haluan nähdä, toteutuuko tällainen skenaario koskaan, mutta jo se, että asia on nostettu tapetille, on rankka ajatus.
En muutenkaan epäile, etteikö Sir Jim osaisi johtaa Unitedia bisnesmielessä ja markkinoinnillisesti, mutta Manchester United on kuitenkin pohjimmiltaan jalkapalloseura – ja vielä sellainen seura, jonka on menestyttävä samalla tasolla kuin Manchester Cityn, Arsenalin, Liverpoolin ja muiden suurseurojen niin Englannissa kuin muualla Euroopassa.
Hallitseeko Sir Jim sellaisen kokonaisuuden rakentamisen, johon kuuluu myös menestyminen korkeimmalla mahdollisella tavalla urheilullisesti, on äärimmäisen kriittinen kysymys myös Unitedin bisneksen kannalta – ja tähän kysymykseen emme tiedä vielä vastausta.