F1-uudistukset iskevät kaikista kovimmin varikoiden nimettömiin sankareihin
Liberty Media on ajanut formula ykkösiin jatkuvasti uudistuksia, joista osa iskee kaikista kovimmin muihin kuin kuljettajiin.
Bahrainista tänä viikonloppuna alkavasta F1-kaudesta tulee ennätyspitkä. Kaudella ajetaan yhteensä 24 osakilpailua ja niistä kuusi viikonloppua ajetaan kahden kisan sprintti-formaatilla.
Lähtöruudukkoon asettuvat kaikki samat kuljettajat kuin viime kaudellakin.
ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että kaudesta tulee erittäin rankkana F1-talleille.
”Monet iloitsevat kisakalenterin laajennuksesta, mutta olen kuullut myös alan ihmisiä ja heistä moni on sitä mieltä, että homma alkaa toisaalta olla myös hyvin riskaabelia”, Mustakari lataa.
”F1:siä ajatellaan yleensä kuljettajien tekemisien kautta, mutta näin pitkän kisakalenterin haittapuolet iskevät erityisesti varikkohenkilökuntaan. Kaikki yli 20 kisan kaudet ovat haasteellisia heille, sillä he ovat lähes jatkuvasti töissä. Varikkopilttuita puretaan ja rakennetaan lähes koko ajan jonnekin, eikä työväelle riitä kauden aikana pidempiä hengähdystaukoja.”
”Kuljettajat saavat palautumisaikaa kisojen välissä, sillä heillä ei juurikaan enää mitään testivelvollisuuksia kauden aikana. Simulaattoreissakin painaa heidän sijastaan kaasua tallin omat ja tehtävään nimetyt simukuskit. Varkkoväki ei vaihdu kisaviikonlopusta toiseen, joten työtunteja heille voi kuukaudessa kertyä lopulta melkoinen määrä.”
”Olen jo kuullut tarinoita, ja olemme tv:ssäkin nähneet tilanteita, joissa F1-auton tullessa kisassa renkaanvaihtoon, varikkoväki on ollut niin väsynyttä, ettei ajatus toimi ja isojakin virheitä on tullut. Homma saattaa vielä lyödä pahasti korville.”
Sprintti-viikonloput lisäävät osaltaan kiirettä varikolla. Ensimmäinen kuudesta sprintti-kisasta ajetaan Kiinassa huhtikuun lopulla.
”Sprintit ovat tulleet selvästi jäädäkseen. Ne jakavat kovasti mielipiteitä. Actionia ne kyllä tietysti tuovat, mutta muistutan, että ne vievät myös paljon pois itse päätapahtumalta eli sunnuntain Grand Prix’lta.”
Sprintti-kisan ajoaikataulua rukattiin uusiksi tälle kaudelle. Sprintin aika-ajo on jatkossa jo perjantaina ja kisa ajetaan lauantaina ennen GP:n aika-ajoa. Tallit saavat säätää menopelejään tänä aikana.
”Uusi Sprintti-formaatti on mielestäni vähintäänkin ihmeellinen. Jos joku hajottaa autoaan isommin sprintti-kisassa, voi itse GP:n aika-ajo jäädä väliin ja siten jopa pääkisa jäädä ajamatta. Luulen, että näemme pääasiassa edelleenkin siis varsin varovaisia sprintti-ajoa.”
”Liberty Media haluaa lajin pariin paljon sirkushuveja ja tapahtumia. Välillä voisi miettiä sitäkin, miten itse sunnuntain GP:tä voisi elävöittää. Sellaiset muutokset, joiden vuoksi kuskien ajotaito tulisi enemmän esiin, kannattaisi mielestäni punnita joka kauden päätteeksi.”
Kuskirintamalla kuninkuusluokkaan ei tullut yhtäkään muutosta viime kauden jälkeen.
”Näin tapahtuu muuten ensimmäistä kertaa F1-historiassa. Kaikki kuskit jatkavat samoissa talleissa. Paljon oli puhetta vaihdoksista syksyn mittaan, mutta lopulta niitä ei tullut. Ei edes Red Bullin Sergio Perezin kohdalla”, Mustakari hymähtää.
”Samojen kuskien pysyminen talleissaan on oikeastaan positiivinen asia. Se tarkoittaa, että tallit luottavat valitsemiinsa kuskeihin. Nuorille tulokaskuskeille se on kuitenkin huono juttu. Kuninkuusluokkaan on yhä vaikeampaa nousta mukaan.”
”Viime kaudella uusiseelantilainen sensaatio Liam Lawson näytti kyntensä AlphaTaurin ratissa Daniel Ricciardon sairaslomittajana ja hän olisi ollut pirteä lisä sarjaan tällekin kaudelle, mutta vakipaikkaa ei vain avautunut.”
”Nuorten kuskien nousemista sarjaan vaikeuttaa nykyään myös se, että vanhat parrat tykkäävät ajella yhä pidempään kilpaa. Fernando Alonso on 42 vuotias, Lewis Hamilton 39, Nico Hülkenberg 36. Kaikki he ajavat yhä täysillä ja suurella sydämellä. Nuoret kuskit maksavat siitä kuitenkin kitkerää hintaa”, Mustakari sanoo.
Bahrainin GP:n aika-ajot perjantaina 1.3. kello 18.00 ja GP lauantaina 2.3. klo 17.00.