Topi Kososen shokkipäätös ratkaisee Joensuun suurimman ongelman

Topi Kosonen perui lopettamispäätöksensä ja pelaa kaksi seuraavaa kautta Joensuussa.

Pesäpallo

Topi Kososen shokkipäätös ratkaisee Joensuun suurimman ongelman

Topi Kosonen ei lopetakaan komeaa uraansa, vaan siirtyy Joensuun Mailaan kaksivuotisella sopimuksella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.10.2021 | KUVAT Kari Kanasaari / Pattijoen Urheiijat

Joensuun Mailan värikkääksi käynyt lukkariruletti päätyi yllättävään ratkaisuun. kun JoMa ilmoitti perjantaina tehneensä kaksivuotisen sopimuksen uransa syksyllä päättäneen lukkarilegenda Topi Kososen kanssa. Samalla JoMa tiedotti myös Ville Väliahon jatkavan seurassa.

JoMan pelinjohtajan Mikko Huotarin mukaan Kosonen otti itse yhteyttä, minkä jälkeen palaset alkoivat liikkua Joensuussa uuteen suuntaan.

50 euron ilmaisveto? Kiinnostaako? Tästä kiinni Expektin tarjoukseen!

Kosonen on ollut 2000-luvun johtava lukkari Toni Kohosen ohella. Pattijoki voitti hänen johdollaan vuonna 2008 Suomen mestaruuden ja kolme muuta mitalia. Kosonen on pelannut urallaan kymmenen kertaa Itä–Länsi-otteluissa, mutta on jäänyt Vuoden lukkarivalinnoissa Kohosen varjoon. Kohonen on valittu 13 kertaa Vuoden lukkariksi, mutta Kosonen vain kerran, vuonna 2008, jolloin hänet valittiin myös Vuoden pesäpalloilijaksi.

Kosonen ilmoitti aiemmin tänä vuonna lopettavan uransa tähän kauteen, mutta syksyn tulleen Kosonen tuli uusi ajatuksiin.

”Syksyn kovin siirto”

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman on yllättänyt Kososen ratkaisusta.

”Enemmän kuin yllättynyt, koska mikään ei viitannut siihen, että Kososen lopettamispuheet olisivat olleet pelkkää puhetta. Topilla on kuitenkin selvästi ollut virtaa ja halua jatkaa ja päästä pelaamaan vielä monen vuoden jälkeen sellaisessa joukkueessa, joka taistelee tosissaan mitaleista ja jopa Suomen mestaruudesta. Pesäpallon kannalta tämä on tietenkin hieno ratkaisu ja ilman muuta syksyn kovin pelaajasiirto.”

Arffmanin mukaan Kososen hankinta vahvistaa entisestään Joensuun asemaa yhtenä viidestä kärkiseurasta.

”Topin tulo ratkaisee yhden Joensuun suurimmista pelillisistä ongelmista. Voittava joukkue tarvitsee voittavan lukkarin, eikä Ville Väliaho sitä ole. Tässä vaiheessa on turha vielä alkaa jakaa ensi kauden mitaleita ja mestaruuksia, mutta taistelu kiihtyy ja tasoittuu nyt entisestään. Tosin en sano, etteikö JoMa olisi voinut olla Väliahollakin mitalille, mutta Topin tulo tekee JoMasta ilman muuta vieläkin vahvemman joukkueen.”

”Topin perussyöttö ei ole mitenkään erityisen vaikea, mutta hänen lukkaripelinsä perustuu kokonaisvaltaisuuteen. Siihen, millaisella otteella hän on mukana pelissä ja millaisen otteen hän saa lyöjistä, kaarista, pelinjohtajista ja jopa syöttötuomareista. Topi on myös erinomainen pelin rytmittäjä, joka pystyy pelaamaan todella nopeatempoista peliä tai sitten heittelemään palloa verkkaisesti kuin haukotteleva kissa.”

”Ehkä Topin käsi ei ole enää yhtä kova kuin aiemmin, mutta kokonaisvaltaisessa tarkastelussa hän on edelleen Juha Puhtimäen ja Janne Kivipellon jälkeen Superin paras lukkari. Ja kun Topilla riittää näköjään nälkää, tiedä millaisen kauden hän ensi kaudella pelaa, kun hän pääsee jälleen huippujoukkueeseen. JoMaan siirto tarkoittaa sitä, että ensi kaudella myös Topi punnitaan, miten kova lukkari hän vielä on, kun hän pelaa kaikista suurimmista pokaaleista.”

”Sisäpelissä Topi oli aikoinaan Suomen paras kakkonen, joka ei lyönyt pomppua, mutta viime vuosina hän oli yksi Pattijoen pääkotiuttajista. On mielenkiintoista nähdä, mikä on Topin rooli sisäpelissä.”

Myös Ville Väliahon rooli ja tulevaisuus ovat Arffmanin mukaan mielenkiintoisia.

Mikko Huotarilla on selvä filosofia, että joukkueessa pitää olla leveyttä niin pelaajistossa kuin valmennuspuolella. Mikko Hylkilän palkkaaminen kolmospelinjohtajaksi ja katsomovalmentajaksi sopii tähän kuvaa, kuten myös se, että JoMalla on kaksi vahvaa lukkaria, mutta onko tämä Väliahon kannalta kuitenkaan optimaalinen ratkaisu.”

”Ville on siinä vaiheessa uraansa, että hänen pitäisi paitsi kehittää heikkouksiaan – kokonaisvaltaista fysiikkansa, lyhyiden hakemista ja kiinniottoa –, myös päästä pelaamaan. Ja tässä näkymässä niitä otteluita ei ensi kaudella ole luvassa. Siksi uskoisin, että Villelle etsitään ensi kaudeksi pelipaikka jostain muualta, vaikka Ykköspesiksestä. Kososen haastajaksi hänestä ei ole.”

JoMalla on talviringissä kolmaskin lukkari, Hyvinkäällä loppukaudella pelannut Joona Iivonen, joka pelaa ensi kaudella Kannuksen Urassa.

”JoMa kartoitti kesän aikana useampiakin vaihtoehtoja ensi kauden ja jopa kauden 2023 lukkarikseen, ja tässä palapelissä se pyöritteli monia erilaisia kuvioita. Yksi kuvio oli se, että Väliaho olisi ollut ykköslukkari ja Iivonen hänen kirittäjänsä ja varamiehensä, mutta Kososen yhteydenotto pani kaikki kuviot uusiksi.”

JoMan oma kasvatti, lukkari Seeti Surakka on ElmoTV:n tietojen mukaan siirtynyt pysyvällä siirrolla Puijon Pesikseen, jossa hän pelasi päättyneellä kaudella lainalla.