Valioliigan surkein pelaajaosto osoitti, ettei tyhmyydellä ole mitään rajaa siirtomarkkinoilla
Tiistaiseura listasi maanantaina Valioliiga-kauden parhaat ostot. Nyt pureskellaan sitten surkeimpia ja surkuhupaisimpia ostoja.
@JukkaRonka
Valioliigan surkeimmat ostot 2023-2024
1. Sandro Tonali
Tyhmyydestä tunnetusti sakotetaan – ja Newcastlea sakotettiin kunnolla. Manageri Eddie Howe myönsi, että seura kyllä tiesi Sandro Tonalin vedonlyöntisyytteistä, mutta seurassa laskettiin, että Tonali selviäisi niistä ilman pelikieltoa.
Ei selvinnyt. Newcastlen viime kesän tähtihankinta sai lokakuussa 10 kuukauden pelikiellon Valioliigan vedonlyöntisääntöjen rikkomisesta. Se tarkoitti, että Tonali pelasi koko Valioliiga-kauden aikana vain 439 minuuttia. Se ei ollut kovin paljoa 60 miljoonaa puntaa maksaneelta Italian maajoukkuepelaajalta, jonka piti nostaa Newcastle seuraavalle tasolle.
Emme saa koskaan tietää, maksoiko Tonalin pelikielto Newcastlelle paikan ensi kauden Mestarien liigassa ja sitä kautta suolaisen siirtosumman lisäksi 80 miljoonaa puntaa menetettyjä tuloja, mutta faktat ovat tässä: Newcastlella jäi Mestarien liigaan matkaa vain kahdeksan pistettä, Eurooppa-liigaan kuusi pistettä ja Konferenssiliigaan kolme pistettä.
No eipähän eurocupit ensi kaudella rasita!
2. Matheus Nunes
Manchester City tekee monia asioita sensaatiomaisen hyvin – mutta niiden vastapainoksi Etihadilla on tehty sensaatiomaisen huonoja ratkaisuja. Kesällä 2022 surkean ratkaisun nimi oli Kalvin Phllips, viime kesänä Matheus Nunes, josta City maksoi Wolverhamptonille viime kesänä 53 miljoonaa puntaa.
Nunesin kautta voisi kuvailla monin eri tavoin, mutta ehkä kuvaavin on se, että Manchester City on valmis myymään hänet tänä kesänä ja toivoo, että joku puolipäätön saudiseura maksaisi hänestä edes sinnepäin olevan siirtosumman, jonka City maksoi viime kesänä.
3. Kalvin Phillips
Lyötyä ei pitäisi lyödä, mutta tässä kohtaa Kalvin Phillips on pakko nostaa jälleen surkeiden ostojen näyteikkunaan. Kun Phillipsin siirto Manchester Cityy osoittautui katastrofiksi, hän ajatteli korjata vahingot siirtymällä tammikuussa lainapapereilla West Hamiin.
West Ham löi kätensä kauniisti sanottuna siihen itseensä. Phillipsin piti nostaa West Ham taistelemaan kevätkaudella jopa Mestarien liigaan pääsystä, mutta todellisuudessa lontoolaisten vauhti alkoi hyytyä Phillipsen tultua sotkemaan kuvioita. Ainoat näkyvät otsikot Phillips hankki karmeilla virheillään, typerällä punaisella ja yhteenotolla West Hamin kannattajan kanssa.
Phillips pelasi kevätkauden aikana West Hamissa vain kolme peliä avauksessa ja sai loistopeleistään Whoscored.comilta West Hamin tämän kauden 26:nneksi heikoimmat arvosanat.
Eihän se vielä surkeutta olisi kuvannut – ellei West Ham olisi peluuttanut tällä kaudella Valioliigassa vain 26 pelaajaa.
4. Ansu Fati
On totta, että Ansu Fati loukkaantui marraskuun lopussa ja oli sivussa kolme kuukautta, mutta Fatin kannalta ikävää oli, että hän ehti antaa sitä ennen ja sen jälkeen niin vahvat näytöt osaamisestaan, ettei Brightonille tullut mieleenkään hankkia häntä pysyvällä siirrolla.
Sekin on toki normaalia useimpien pelaajien kohdalla, mutta Fati ei ole kuka tahansa pelaaja. Häntä pidettiin vielä 2-3 vuotta sitten yhtenä Barcelonan viime vuosien suurimmista lupauksista. Uuden Lionel Messin saldoksi Brightonin seikkailusta jäi kolme peliä Seagullsin avauksessa Valioliigassa ja paluulippu Barcelonaan.
Lue myös: Tässä ovat Valioliigan kauden parhaat pelaajaostot – yllättääkö ykkönen ketään?
5. Mason Mount
Chelsean oli pakko myydä ennen viime tilikauden päättymistä pelaajia – ja Manchester United oli heti oven takana. Harmi vain, että punainen nokka kopsahti väärään puuhun. Manchester United ei saanut 60 miljoonalla punnalla sitä Mason Mountia, jollainen hän oli kerran ollut, vaan kävelevän sairaskertomuksen, joka terveenäkin ollessaan pelaa samalla pelipaikalla kuin Bruno Fernandes.
Ei ihme, että lopputulos oli tämä: viisi Valioliigan ottelua avauksessa ja 147 päivää sairastuvalla avauskaudella Old Traffordilla. Kohtalaisen vähän 60 miljoonalla punnalla.