Ferrarin Kanadan mahalaskun takana olleet todennäköiset syyt kertovat oikeasta asenteesta

Carlos Sainz ja Sergio Perez olivat kisassa täysin erilaisilla sijoituksilla Kanadassa, missä heidän oletettiin olevan - kunnes molemmat keskeyttivät.

Formula 1

Ferrarin Kanadan mahalaskun takana olleet todennäköiset syyt kertovat oikeasta asenteesta

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari kääntää ylösalaisin Ferrariin kohdistuneen kritiikin Kanadan GP:n mahalaskusta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.6.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Italiassa on annettu Ferrarille kunnolla ruoskaa Kanadan GP:n romahduksesta. Yleisin sana otsikoissa on ollut italialaiseen tyyliin disastro, katastrofi.

Kanadaa edeltävässä kisassa Monacossa Charles Leclerc ajoi voittoon ja Carlos Sainz oli kolmas. Kanadassa Ferrarien meno oli kuitenkaan tahmeaa koko viikonlopun.

Aika-ajoissa molemmat Ferrarit juuttuivat jo aika-ajojen kakkososioon ja kisassa kumpikaan Ferrari ei päässyt maaliin.

Kisassa Leclerc kärsi moottoriongelmista, kunnes keskeytti. Sainzin ankea kisa huipentui puolestaan Williamsin Alex Alboniin törmäämiseen ja keskeyttämiseen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari myöntää, että Kanadan kisaviikonloppu oli Ferrarille synkeä, mutta näkee romahduksen takana loogiset ja järkevät syyt.

”Tilanne on tällä hetkellä raa’asti ottaen se, että Ferrarin on pakko ottaa jokaisena kisaviikonloppuna autojen suorituskykyyn liittyvien säätöjen ja teknisten ratkaisujen kanssa riskejä. Jos niitä ei oteta, vaan pelataan varman päälle, silloin hävitään lähtökohtaisesti varmasti Red Bullille ja Max Verstappenille.”

”Jos sen sijaan auton suorituskykyä parantavia marginaaleja haetaan riskillä, silloin voidaan jopa lyödä Verstappen ja McLarenit. Ymmärrän hyvin, että Italiassa ruoskitaan nyt Ferraria, mutta minä nostan Maranellon pojille mieluumminkin hattua. On parempi edes yrittää silläkin riskillä, että joskus käy kuten Kanadassa”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan suorituskykyä parantavien marginaalien hakemisen ja auton säätämisen tekee haastavaksi se, että tänä päivänä autoja ei päästä testaamaan radalla.

”Ongelma on siinä, että vaikka simulaattoreissa testattaisiin kuinka paljon tahansa ja vaikka olosuhteet yritettäisiin simulaattoreissa saada kuinka totuudenmukaisiksi tahansa, ulkona ja radalla ajamisessa on niin paljon muuttujia, että niitä on mahdoton hallita sataprosenttisella varmuudella.”

”On sääolosuhteet, on tuuliolosuhteet, on radan pomppuisuus, radan likaisuus, radan pinnoite ja niin edelleen ja niin edelleen. Simulaattoritestaamisen jälkeen voidaan sanoa, että kun autoon tehdään nämä ja nämä muutokset, vauhti parantuu silloin kierroksella kymmenyksen tai jopa kaksi. Niin voisikin tapahtua, jos olosuhteet vastaisivat simulaattoreiden olosuhteita.”

”Uskoisin, että Ferrarin romahduksen takana Kanadassa oli juuri se, että simulaattoreiden olosuhteet ja todelliset olosuhteet Montrealissa poikkesivat niin paljon toisistaan, että muutokset eivät nopeuttaneet autoja, vaan hidastivat niitä.”

”Väittäisin kuitenkin, että Ferrarin tapa toimia on tällä hetkellä oikea. Se on tuonut yhdeksässä kisassa jo kaksi voittoa ja yhdeksän podium-sijoitusta, kun koko viime kaudella Ferrari saavutti vain kuusi podium-sijoitusta. Toki autokin on kehittynyt viime kaudesta, mutta lisämarginaaleja on ruuvattu myös riskialttiimpien kisakohtaisten säätöjen ja teknisten ratkaisujen kautta.”

Mustakarin mukaan Red Bull on edelleen MM-sarjan ykkösauto. Erot Ferrariin, McLareniin ja jopa Mercedekseen ovat kuitenkin kaventuneet.

”Red Bullin etumatka näkyy myös siinä, ettei heidän tarvitse ottaa autosta ja moottorista maksimeja irti eikä mennä edes riskitasojen äärirajoilla.”

”Vaikka Ferrarit saivat nyt näpeilleen, heidän kausi on ollut kokonaisuudessaan tasainen. Jättäisin Montrealin kisan siksi omaan arvoonsa. Tällaiset epäonnistumiset ovat hinta siitä, että Verstappen halutaan oikeasti ottaa kiinni ja nujertaa”, Mustakari sanoo.