Nico Williams olisi Barcelonalta rajuin mahdollinen vastamyrkky Kylian Mbappén kaupalle
Barcelona yrittää kaapata Espanjan EM-tähden Nico Williamsin Camp Noulle. Jukka Rönkä avaa, miten se onnistuu taloudellisesti.
EM-kisoissa loistanut Espanjan maajoukkueen tähtilaituri Nico Williams neuvottelee siirrosta Barcelonaan. Jukka, miten ihmeessä Barcelona voi edes harkita Williamsin tasoisen pelaajan hankkimista tietäen seuran taloudelliset vaikeudet?
Barcelonan taloudellinen tilanne ei ole vieläkään helppo, mutta kaikista pahin puristus on nyt helpottamassa.
La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas vahvisti, että Barcelona on lähellä niin sanottua yhden suhde yhteen -tilannetta eli he voivat käyttää sen verran rahaa uusiin pelaajiin mitä he saavat rahaa pelaajamyynneistä ja palkkojen leikkauksista. Aiemmin tuo suhde on ollut pahimmillaan yhden suhde neljään.
Tässä kohtaa Barcelona hyötyy dramaattisesti siitä, että se saa kirjata pelaajamyynneistä tulevat siirtosumman käynnissä olevan tilivuoden tulokseen, mutta voi jyvittää pelaajien ostohinnan heidän sopimuksensa keston mukaisesti useammalle vuodelle.
Nico Williamsin kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että jos Barcelona saa hankittua Williamsin 58 miljoonalla eurolla, joka on Williamsin sopimuksen purkupykälän suuruus, ja Barca tekisi Williamsin kanssa viisivuotisen sopimuksen, tähän tilikauteen kirjautuisi siirtosummasta vain 11,6 miljoonaa euroa.
Jos Barcelona myisi vastaavasti esimerkiksi joutomies Clément Lengletin 12 miljoonalla eurolla, Williamsin siirtosumman ensimmäisen vuoden siivu olisi kuitattu. Toki tuo 11,6 miljoonaa ”rasittaisi” Barcelonan taloutta vielä sen jälkeen neljänä vuotena, mutta sen rasituksen Barcelona ottaa mielellään harteilleen.
Sanoit, ettei Barcelonan taloudellinen tilanne ole vieläkään hyvä. Miten huono se siis on?
Barcelonalla on eri lähteistä koottujen tietojen perusteella velkaa noin kolme miljardia euroa, joka on enemmän kuin millään muulla jalkapalloseuralla maailmassa.
Haasteita lisää se, että Barcelona on pakon edessä joutunut myymään omaisuuttaan ja osan sellaisia oikeuksia, jotka olisivat tuottaneet sille rahaa tulevina vuosina. Näin se on syönyt tulevien vuosien tulojaan.
Barcelonan onni on, että sen ikoninen asema ja tätä taloudellista pelastusoperaatiota kolme vuotta sitten pelastamaan tullut puheenjohtaja Joan Laporta nauttivat sen verran kovaa arvostusta rahamaailmassa ja pankkiiripiireissä, että Barcelonan lainahanat ovat pysyneet auki vaikeinakin aikoina.
Barcelona on tehnyt myös paljon sellaisia strategisia ratkaisuja, jotka parantavat sen taloudellista tilannetta jatkossa.
Camp Nou on parhaillaan jättiläismäisessä remontissa, joka maksaa pelkän stadionin uudistamisen osalta arviolta noin 360-400 miljoonaa euroa – ja koko projekti, johon kuuluu myös koko Camp Noun ympäristön ja kampusalueen rakentaminen – 1,6 miljardia euroa.
Camp Noun remontin pitäisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä ja se nostaa stadionin kapasiteetin 105 000 katsojaan. Remontin jälkeen stadionin pitäisi tuottaa jo kaudella 2025-2026 arviolta jopa yli 300-350 miljoonaa euroa ottelupäivän tuottoina, kun tuotot ovat nyt noin 170-180 miljoonaa euroa kaudessa.
Lisäksi Barcelona on solminut Spotifyn kanssa nelivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka näkyvin osa on Camp Noun nimen muuttaminen Spotify Camp Nou’ksi. Tämä diilin arvo on vuodessa 70 miljoonaa euroa.
Lisäksi Barcelonalla on lukuisia muita suunnitelmia ja projekteja, joiden se uskoo tuovan sille lisää tuloja ja nostavat sen liikevaihtoa dramaattisesti nykyisestä, noin 800 miljoonasta eurosta.
Mutta itse pääteemaan: Saako Barcelona hankittua Nico Williamsin?
Saa, jos homma olisi kiinni siitä, onko sillä varaa maksaa Williamsin siirtosummaa.
Haasteena on se, että Williams on tällä hetkellä Euroopan kuumimpia ja halutuimpia pelaajia siirtomarkkinoilla ja Barcelona pelkää, että englantilaiset seurat – lähinnä Arsenal – voisivat tarjota Williamsille urheilullisen paketin lisäksi niin paljon paremman sopimuksen, että se kääntäisi Williamsin pään.
Williamsin pään sisäisiä virtauksia on mahdoton ulkopuolisten tietää, mutta kaikki signaalit viittaavat vahvasti siihen, että jos ja kun Williams jättää Atlético Madridin, hänen uusi seuransa on Barcelona. Arsenalin tai jonkun muun seuran nouseminen kilpajuoksun voittajaksi olisi todella suuri yllätys.
Vaikka Barcelonalla on joukkueessaan Lamine Yamalin, Pedrin, Gavin ja Pau Cubarsin kaltaisia satumaisen lahjakkaita nuoria pelaajia, Barcelonan on pakko lyödä Real Madrid -nimisen pedon kitaan vielä järeämmän luokan vastamyrkkyjä, sillä Kylian Mbappén siirto Real Madridiin on tämän vuosikymmenen rajuin kaappaus La Ligassa.
Williamsin ostaminen olisi tässä tilanteessa Mbappén hankinnalla kovin mahdollinen vastamyrkky, jonka Barcelona voisi hankkia – ja on varmaa, että se tekee Williamsin saamiseksi kaikkensa.
Williamsin lisäksi on puhuttu Dani Olmon ostamisesta RB Leipzigista, mutta vaikka Olmo onkin loistava jalkapalloilija, hänen hankinnassaan ei ole samanlaista taikapölyä kuin Williamsin siirrossa.
Eikä kysymys ole pelkästään vain vastauksesta Mbappén hankintaan. Jokainen voi kuvitella, millainen joukkue Barcelonalle on kypsymässä, jos se saa hankittua nyt Williamsin ja taloudellisen tilanteensa parantuessa esimerkiksi huippuluokan maalitykin ja 2-3 muuta maailmanluokan täsmähankintaa.
Real Madrid on lyönyt korttinsa pöytään ja nyt kysytään, mitkä seurat pystyvät haastamaan sen tulevina vuosina taistelussa Espanjan ja Euroopan herruudesta. Espanjassa seuroja on yksi ja muualla Euroopassa maksimissaan 3-4 seuraa.