Valtteri Bottakselta olisi suurinta typeryyttä kieltäytyä vuoden sopimuksesta Mercedekselle

George Russell otti riskin ja ajoi Span kisan läpi yhdellä stopilla. Se pohjusti Mercedeksen upean kaksoisvoiton. Lopulta Russell kuitenkin hylättiin auton alipainon vuoksi.

Formula 1

Valtteri Bottakselta olisi suurinta typeryyttä kieltäytyä vuoden sopimuksesta Mercedekselle

Valtteri Bottaksen pitäisi muuttaa kielteistä kantaansa vuoden mittaiseen sopimukseen, jos takaisin voittajatalliksi palannut Mercedes oikeasti tarjoaa hänelle vain vuoden diiliä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.7.2024 | KUVAT All Over Press

Valtteri Bottaksen pitäisi ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan muuttaa Mercedeksen loistavien esitysten seurauksena kielteistä kantaansa yhden vuoden sopimukseen, mikäli sellainen sopimus oli oikeasti tarjolla Mercedeksellä.

Mercedes otti Spassa sunnuntaina upean kaksoisvoiton, kun George Russell ajoi kisan voittoon ja Lewis Hamilton otti kisan kakkossijan. Voitto oli Mercedeksen kolmas neljässä viimeisessä kisassa.

”Vaikka Mersun voiton takana sunnuntaina olikin se, että aika-ajojen ylivoimaisesti nopein kuljettaja, Max Verstappen, sai moottorisääntöjen perusteella kymmenen lähtöruudun rangaistuksen, Mercedeksen loistoesitys ei ollut mikään sattuma. Mercedes on ajanut Red Bullin etumatkan yhdessä McLarenin kanssa kiinni, eikä kukaan pysty enää sanomaan ennen kisaviikonloppua, mikä talli juhlii kisassa”, Mustakari sanoo.

”Mercedeksen paluu takaisin voittavaksi talliksi muuttaa myös ensi kauden asetelman aivan erilaiseksi, millaiselta se vielä ennen kautta ja kauden ensimmäisinä kuukausina näytti. Nyt näkymä on sellainen, että Mercedes pystyy tarjoamaan kuljettajilleen ensi kaudella auton, jolla ei vain ajeta yksittäisten kisojen voitosta, vaan maailmanmestaruudesta.”

”Tämä näkymä on sellainen, että jos – ja korostan sanaa jos – Valtterilla olisi oikeasti sellainen mahdollisuus, että ajaisi ensi kaudella toista Mercedeksen autoa, pitäisin sitä äärimmäisenä typeryytenä, jos Valtteri ei siihen tarjoukseen tarttuisi.”

”Ymmärrän toki, että hän haluaa pidemmän sopimuksen, mutta Valtterin vaihtoehdot ovat nyt sellaiset, että hän voi saada pitkän sopimuksen jostain pikkutallista tai sitten hän ei saa lainkaan sopimusta formula ykkösistä ensi kaudeksi. Siksi Valtterin pitäisi tarttua saman tien puhelimeen ja soittaa Toto Wolffille, että mitä tahansa tarjoatkin, minä suostun.”

”Valtterille voisi toki tulla vuoden päästä lähtö Mercedekseltä, mutta jos hän ajaisi ensi kauden voittaja-autossa ja piiskaisi loistavia tuloksia, hänellä olisi oven takana jonoksi asti ottajia. Mutta onko niitä, jos Valtteri jatkaa samanlaista köröttelyä kuin tällä kaudella – varsinkin, kun hän täyttää vuoden päästä elokuussa jo 36 vuotta.”

Bottaksen lisäksi myös Carlos Sainzin pitäisi miettiä kahteen kertaan Mercedes-korttia.

”Sainz on toki viisi vuotta Valtteria nuorempi, joten ymmärrän hieman paremmin sen, että hän hakee pidempää sopimusta. Mutta silti? Mercedes on kuitenkin ensi kaudella hyvin todennäköisesti yksi kärkitalleista ja olisihan se Sainzinkin arvon kannalta eri asia ajaa kisojen voitoista kuin taistella tuulimyllyjä vastaan jossain pikkutallissa.”

Mustakari epäilee, ettei Sainzin kohdalla kysymys ole pelkästään sopimuksen kestosta.

”Se, miksi Sainz ei ole tehnyt vielä ratkaisua, on äärimmäisen hyvä kysymys, koska vaihtoehtoja pöydällä ei ole ollut kovin montaa eikä niitä ole varsinkaan enää nyt. Olen siksi entistä vakuuttuneempi, että ratkaisun venyminen johtuu rahasta. Hän pyytää yksinkertaisesti niin suurta summaa, ettei edes Toto Wolff ole sitä valmis maksamaan pienemmistä talleista puhumattakaan.”

”Mutta katsotaan nyt, miten tämä rulettipöytä pyörii tulevien viikkojen aikana. Luulen, ettei kaikkia yllätyksiä ole vielä nähty”, Mustakari epäilee.

Lisäys klo 20.04: George Russellin voitto hylättiin kisan jälkeen auton alipainoisuuden vuoksi.