Topi Keskisen siirtokorvauksen hehkuttaminen on pelkkää itsepetosta

Topi Keskinen siirtyy HJK:sta skottiseura Aberdeeniin.

JalkapalloVeikkausliiga

Topi Keskisen siirtokorvauksen hehkuttaminen on pelkkää itsepetosta

Aberdeenin Topi Keskisestä maksaman siirtokorvauksen suuruutta on hehkutettu vuolaasti. Jukka Röngän mukaan se on itsepetosta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.8.2024 | KUVAT All Over Press

HJK:n 21-vuotias suurlupaus Topi Keskinen siirtyy skotlantilaiseen Aberdeeniin. Jukka, onko siirto oikea ratkaisu Keskisen kannalta?

Sen näyttää aika, mutta Keskinen on siinä vaiheessa urakaartansa, että hänen pitääkin lähteä hakemaan haasteita ulkomailta.

Skotlannin liiga ei ole enää sarjana siinä arvostuksessa ja kuosissa kuin se on joskus ollut, mutta on se kuitenkin tasokkaampi ja haasteiltaan kovempi sarja kuin Veikkausliiga, ja pelaajat ovat Skotlannissa paremmin näytillä englantilaisiin ja muihin eurooppalaisiin seuroihin kuin Suomessa.

Aberdeen on seurana mielenkiintoisessa murrosvaiheessa, sillä se palkkasi kesällä uudeksi managerikseen IF Elfsborgissa hyvää työtä tehneen Jimmy Thelinin. Esimerkiksi viime kaudella Elfsborg hävisi taistelun Allsvenskanin mestaruudesta Malmölle vain maalieron perusteella.

Thelin on Aberdeenin historiassa vasta kolmas ei-skotlantilainen manageri ja toinen ei-Brittein saarilta kotoisin olevan manageri. En usko, että Thelinillä on ruotsalaisvalmentajana mitään negaatioita suomalaisiin pelaajiin, varsinkin, kun hän itse halusi Keskisen joukkueeseen.

46-vuotiasta Theliniä pidetään varsin lahjakkaana valmentajana. Kaiken lisäksi hänen jalkapallonsa on hyvin suoraviivaista jalkapalloa, jossa vastaiskuihin lähdetään nopeasti ja niissä suositaan pitkiä palloja tai pitkiä syöttöjä, kummin vain. Esimerkiksi viime kaudella Elfsborg antoi tilastojen mukaan keskimäärin peräti 37 pitkään syöttöä ottelussa.

Kun tiedetään Keskisen hurja nopeus ja se, millaista jälkeä hän on tehnyt Klubissa päästyään juoksemaan laitaa pitkin ylös, näkymä Thelinin alaisuudessa Aberdeenissa on Keskisen kannalta lupaava.

Keskisellä on kaikki mahdollisuudet onnistua Aberdeenissa, mutta kaiken on myös natsattava. Hän saa varmasti tilaisuutensa, mutta se on osattava myös käyttää.

Jos Keskinen aikoo kehittyä pelaajana, silloin hänen pitää suhtautua siirtoonsa Aberdeeniin siten, että se on ponnahduslauta vielä suurempiin haasteisiin hänen urallaan.

HJK saa Keskisen siirrosta arviolta 800 000 punnan eli reilun 900 000 euron siirtokorvauksen. Onko se käypä hinta Keskisestä?

Toistan vanhan totuuden, jonka mukaan kauppahinta määräytyy aina sen mukaan, mitä myyjä pyytää ja mitä ostaja on valmis maksamaan. Nyt on päädytty reiluun 900 000 euroon.

Ihmettelen kuitenkin kovasti niitä puheita, että kysymys olisi jostain jättimäisestä siirtokorvauksesta, kuten hurjimmissa otsikoissa on väitetty.

Keskisestä maksettava siirtokorvaus on mittakaavaltaan sama, jos keihäänheitossa joku heittäisi 35 metriä. Kukaan ei pitäisi sitä jättiläismäisenä tai edes merkittävänä kaarena.

Kun suomalaisurheilijat ovat palanneet Pariisin olympialaisista takaisin ilman mitalin mitalia, nyt huudetaan kuorossa, että jotain pitää tehdä.

Suomalaisessa jalkapallossa olisi nyt samanlaisen huudon ja kriisikokouksen paikka. Jos HJK:n tämän hetken kenties arvokkaimmasta nuoresta pelaajasta maksetaan reilut 900 000 euroa, kysymys ei ole merkittävästä siirtosummasta, vaan ongelmasta, jolle pitäisi tehdä jotain.

Kahden pelaajan suora vertaaminen toisiinsa on aina riskialtista, mutta vertaan silti. Kun 25 ottelua Allsvenskanissa pelannut, silloin vielä 17-vuotias Lucas Bergvall siirtyi tämän vuoden tammikuussa Djurgårdenista Tottenhamiin, Djurgården vaati ja sai hänestä 10 miljoonaa euroa.

Vuosi sitten Eintracht Frankfurt maksoi Malmö FF:lle 19-vuotiaasta Hugo Larssonista puolestaan 9 miljoonaa euroa.

Suomalaisten seurojen pitäisi pysähtyä miettimään, mistä tämä mittaluokan ero johtuu – ja onko sille tehtävissä jotain.

Voi olla, ettei Keskinen ole 10 miljoonan euron arvoinen pelaaja, mutta miksi kallein pelaajamyynti Veikkausliigasta ulkomaille on edelleen Petri Pasasen 2,5 miljoonan euron suuruinen siirto Ajaxiin kesällä 2000? Siis 24 vuotta sitten.

900 000 euroa on varmasti iso raha jopa HJK:lle, mutta onko se isommassa kuvassa silti missään suhteessa siihen, mitä esimerkiksi Allsvenskanissa pelaavista pelaajista maksetaan?

Ymmärrän hyvin, että houkutus hehkuttaa Keskisen siirtokorvausta on suuri, mutta jos me pidämme Keskisestä siirtosummaa merkittävänä tai jättiläismäisenä, petämme silloin itseämme.