Chelsean tuomio tulossa jo syksyllä – pahin skenaario on pisteiden vähentäminen

João Félixin ja Conor Gallagherin ristikkäinen kauppa toi Chelsealle lisää limiittejä ostaa uusia pelaajia.

JalkapalloValioliiga

Chelsean tuomio tulossa jo syksyllä – pahin skenaario on pisteiden vähentäminen

Chelsean taloudellisista väärinkäytösten tuomio on tulossa jo tänä syksynä. Jukka Rönkä avaa, mikä Chelseaa odottaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.8.2024 | KUVAT All Over Press

Valioliiga on kertonut, että Chelsean taloudellisten väärinkäytösten tutkinta saadaan päätökseen lähiaikoina ja asiassa tuomio voi tulla hyvinkin nopeasti. Jukka, millainen rangaistus Chelseaa odottaa?

Ensin on tietenkin odotettava tutkinnan lopputulos.

Kysymys on Chelsean edellisen omistajan Roman Abramovitšin aikoina veroparatiisiyhtiöiden kautta vuosina 2012-2019 tehdyistä maksuista, joita ei ole kirjattu Chelsean kirjanpitoon.

Tällaisia maksuja on tehty lähinnä pelaajasiirtojen yhteydessä. Lisäksi pelaajille, managereille, agenteille ja Chelsean hallituksen jäsenille maksettavista palkkioista osa on kierrätetty samaa reittiä.

Summista ei ole tarkkaa tietoa, mutta piilottamalla maksuja Chelsea on voinut käyttää enemmän rahaa pelaajakauppoihin ja pysyä silti Valioliigan ja UEFA:n kulurajoitusten puitteissa. Tässä mielessä kysymys on osittain samanlaisista väärinkäytöksistä kuin Manchester Cityn 115 syytteissä.

Vaikka väärinkäytösten laajuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, niitä pidetään kuitenkin niin vakavina, että Chelsea tulee saamaan ilman muuta rangaistuksen.

Tosin rangaistusta tulee todennäköisesti lieventämään se, että Chelsean uuden omistajat ilmoittivat itse näistä väärinkäytöksistä Valioliigalle, kun he olivat päässeet käsiksi kaksi vuotta sitten tehdyn kaupan jälkeen Abramovitšin ajan kirjanpitoon.

Voisivatko rangaistukset olla niin kovia, että Chelsea pudotettaisiin jopa Valioliigasta, kuten jyrkimmissä arvioissa on väläytetty?

Paljon esillä ollut talousasiantuntija Stefan Borson arvioi Football Insiderin haastattelussa, että Chelsea saisi ison rangaistuksen. Borsonin mukaan ”iso rangaistus” tarkoittaisi, ettei Chelsea selviäisi väärinkäytöksistä pelkästään sakoilla tai sillä, ettei se saisi ostaa uusia pelaajia tiettynä aikana.

Jos sakot ja siirtokielto eivät riittäisi, kuten Borson arvioi, silloin vaihtoehdoiksi jäisivät lähinnä pisteiden vähentäminen ja teoriassa jopa Valioliigasta pudottaminen.

Puhutaan siis vakavista asioista, mutta koska Chelsea itse ilmoitti näistä väärinkäytöksistä Valioliigalle ja se on ollut halukas selvittämään sotkun, Chelsean pudottamisen Valioliigasta voinee melko huoletta sulkea pois.

Kovin rangaistus voisi olla se, että Chelsealta vähennetään tällä kaudella pisteitä. Sekin voisi olla kova ratkaisu, sillä se voisi maksaa Chelsealle paikan ensi kaudella Mestarien liigassa tai eurocupeissa, sikäli kun Chelsea sinne selviytyisi muutenkaan.

Chelsea on ostanut uusia pelaajia tämänkin kesän ajan raivohullun lailla ja tietenkin tässä nousee esille se vaihtoehto, että entä jos heillä itsellään on ennakkotieto rangaistuksen kovuudesta – ja että rangaistus olisi 2-3 siirtoikkunan mittainen siirtokielto ja ehkä sen päälle sakot.

Silloinhan tässä puolipäättömässä hulluudessa olisikin joku logiikkaa.

Milloin asiassa tulee tuomio?

Ennakkotietojen mukaan hyvin nopeasti eli todennäköisesti jo tänä syksynä.

Asia on siinä mielessä helppo ratkaista, että Chelsea on itse kertonut väärinkäytöksistä ja myöntänyt ne. Chelsean tapauksessa ei siis tarvita samanlaista ”oikeudenkäyntiä” kuin Manchester Cityn tapauksessa, jossa jumpataan sitä, mitä voidaan näyttää toteen ja mitä ei.

Chelsean pelaajasiirtoja on seurattu ihmetellen – miten se voi käyttää Valioliigan kulurajoitusten puitteissa tällaisia summia uusien pelaajien ostamiseen. Onko siis vaara, että Chelsealle tulisi mahdollisia pistevähennyksiä myös kulurajoitusten ylittämisestä?

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, se vaara on Chelsean kohdalla pelkästään teoreettinen.

Ensinnäkin tämän kesän kulutusjuhlat jakautuvat kahdelle eri tilikaudelle – kesäkuun lopussa päättyneelle kautta 2023-2024 koskevalle tilikaudelle ja heinäkuun 1. päivä alkaneelle kautta 2024-2025 koskevalle tilikaudelle.

Näistä tähän käynnissä olevaan kauteen vaikuttaa vain viime tilikauden menot ja tulot – ja niiden osalta Chelsean uskotaan olevan kuivilla.

Ensimmäinen iso tekijä on se, että pelaajamyynnit voidaan kirjata suoraan käynnissä olevan tilikauden tulokseen, mutta hankinnat voidaan jaksottaa jopa viidelle vuodelle.

Eli kun Chelsea myi oman kasvattinsa Conor Gallagherin tällä viikolla 42 miljoonalla eurolla Atlético Madridiin, se parantaa saman tien Chelsean tämän tilikauden tulosta 42 miljoonalla eurolla.

Vastaavasti Chelsean João Félixistä Atlético Madridille maksettu 62 miljoonaa euroa voidaan jakaa viidelle vuodelle eli siitä kirjataan tähän tilikauteen laskennallisesti vain 12,4 miljoonaa euroa.

Samalla logiikalla Chelsea toimi viime tilikaudella, ja varmistaakseen kulurajoitusten sisällä pysymisen se myi lisäksi viime tilikauden puolella Stamford Bridgella olevan omistamansa hotellin. Vaikka hotelli myytiin Chelsean tytäryhtiölle, se voitiin – kas kummaa – kirjata kulurajoituksiin vaikuttaviksi viime tilikauden tuloiksi.

Entä tämä käynnissä oleva tilikausi. Pysyykö Chelsea muka silläkin kulurajoitusten puitteissa?

Tilikautta on jäljellä vielä reilut kymmenen kuukautta, joten tässä ehtii tapahtua vielä monta asiaa, mutta todennäköisesti Chelsea klaaraa tämänkin tilikauden kuivin jaloin.

Näissä Chelsean pelaajakaupoissa on huomattava ostojen ja myyntien erilaisen jaksottamisen lisäksi se, että Chelsea on myynyt säälittä omia kasvattejaan.

Omien kasvattien myymisessä houkuttelee se, että heistä saadut siirtosummat saadaan merkitä kirjanpitoon täysimääräisesti ”puhtaana voittona”. Jos taas seura myy pelaajan, jonka se itse on aikaisemmin ostanut, silloin huomioidaan vain mahdollinen myyntivoitto, jossa on huomioitu se, kuinka pitkään pelaaja on pelannut seurassa.

Chelsea on pistänyt tänä kesänä lauluun omista kasvateistaan jo Gallagherin, Ian Maatsenin ja Lewis Hallin ja kuitannut heistä noin 120 miljoonaa euroa. Yksistään näiden kolmen pelaajan myymisen sekä ostojen jaksottamisen kautta Chelsea on saanut 600 miljoonaa euroa lisää limiittiä uusien pelaajien ostamiseen.