Kari Jalosen nerous paistoi läpi siinä, kuinka Tšekki raivasi tiensä MM-välieriin

Kari Jalosen Tšekki voitti Saksan ja pelaa MM-välierissä.

JääkiekkoJääkiekon MM2022

Kari Jalosen nerous paistoi läpi siinä, kuinka Tšekki raivasi tiensä MM-välieriin

Kari Jalonen on Pekka Virran mukaan näyttänyt MM-turnauksessa sen, miksi hän on menestynyt kaikkialla maailmassa maista ja kulttuureista riippumatta.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 26.5.2022 | KUVAT All Over Press

Tšekki kohtasi puolivälieräottelussa Saksan ja eteni välieriin voittamalla Saksan 4-1. Pekka, Tšekki paransi silmiinpistävällä tavalla viimeisistä peleistään? Yllättikö se sinua?

Ei yllättänyt. Tšekki oli erittäin ehyt kokonaisuus turnaukseen valmistautuessa ja pidin alusta asti Tšekkiä yhtenä kandidaattina maailmanmestariksi. Kaikesta saattoi nähdä, että Tšekki on yhä Tšekki, mutta Kari Jalosen kädenjäljellä. Yksi pieni detalji on se, miten siitä huokui tekeminen joukkueelle ja joukkue blokkasi jo Euro Hockey Tourin peleissä enemmän kuin moniin vuosiin sitä aiemmin yhteensä.

Totta kuitenkin on, että hetkellisesti näimme myös Tšekki-luonteen, joka oli vaarassa kadottaa ajoittain kurinalaisuutensa. Siihen, että se löytyi uudestaan, sisältyy iso tarina. Sen tarinan vuoksi se on entistä vahvempi yhtenä mestarikandidaattina.

Tässä puolivälieräottelussa nimittäin paistoi läpi Kari Jalosen nerous ja syy siihen, miksi hän on voittanut useammassa maassa ja kulttuurissa. Jalonen on tiennyt tasan tarkkaan minne hän on menossa ottaessaan pestin vastaan. Hän on ymmärtänyt kulttuurin, mahdollisuudet ja myös mahdottomuudet Tšekin pelaajien kanssa. Hän on odottanut sitoutumista ja yhteenkuuluvuutta päivästä numero yksi alkaen. Hän on muuttanut peliä, pelikuria, puolustuspeliä ja asennetta, mutta on myös asioita joita et voi muuttaa.

Kulttuuria ja ihmisten luonnetta on kuitenkin turha yrittää lähteä muuttamaan. Kun puhutaan Tšekin tähtipelaajista, mukana on myös tähtikulttuurin mukana tuomat haasteet. Tähtipelaajien mentaliteettia ja maneereita ei hetkessä muuteta. Vaikka Yhdysvaltoja ja Suomea vastaan moni asiantuntija näki hyvän, mutta myös kielteiset asiat, Kari Jalonen kehui itse tietoisesti niiden otteluiden esityksiä. Kokeneena valmentajana hän itsekin varmasti näki jotkut turhautumiset, kehonkielen puutteet ja jopa pelikurin vastaiset asiat, mutta hän osasi laittaa ne perspektiiviin. Hän ei jäänyt niihin kiinni, koska hän tiesi, että tärkeimmät pelit ovat myöhemmin. Valmistautumisessa tähän peliin ei ollut syytä tehdä asioista ulospäin numeroa.

Miten uskot Jalosen toimineen verhon takana valmistautuessa Saksaa vastaan turnauksen toistaiseksi tärkeimpään peliin?

Jalonen tietää, että neljä päivää voi muuttaa kaiken. Jalosenkin päämäärä perustuu siihen, että tärkeimmissä hetkissä joukkue on parhaimmillaan. Jalonen on luottanut pelaajiensa ammattitaitoon, keskittymiseen ja haluun voittaa Tšekille jotain pitkän tauon jälkeen. Pöytä oli puhdistettu kaikesta menneestä ja selkeästi näkyi, että nyt alkoi ne hetket, joissa kirjoitetaan historiaa.

Jos otetaan vertaus vaikkapa jalkapallon puolelta Liverpoolista, Bayern Münchenistä tai Barcelonasta ja niiden valmentamisesta, tullaan yhteen keskeiseen asiaan: Kulttuuri syö aina strategiat aamupalaksi.

Sen on Jalonen älynnyt Tšekinkin valmentajana. Ei hän ole yrittänyt syöttää lapiolla Suomi-kulttuuria väkisin kurkusta alas. On muistettava, että Tšekki on perinteikäs ja ylpeäkin kiekkomaa pelaajineen, joiden historia on jopa kovempi kuin Suomen. Pelaajien ego ja historia eivät taivu välttämättä aivan kaikkeen yhtä nappia painamalla. Eikä kuulukaan taipua, vaan viisautta on käyttää kulttuurin ja joukkueen vahvuuksia hyväkseen ja sopeutua kulttuuriin itse. Eikä niin, että yritetään muuttaa väkipakolla kaikkea muuttamisen vuoksi.

Tarkoitatko, että Jalonen on tietyllä tavalla valinnut valmentajana taistelunsa?

Juuri näin. Sitähän se valmentaminen paljaimmillaan on.

Yksi konkreettinen asia näkyi ylivoimapelissä, jossa Tšekki oli tänään suorastaan julman tehokas ja tekivät toinen toistaan upeampia ja oivaltavampia ylivoimamaaleja. Siihen tämä ottelu viime kädessä ratkesi.

Tšekin tähtipelaajat David Pastrnakin, David Krejcin, Roman Cervenkan ja kumppaneiden johdolla ovat saaneet pelata vaikka koko ylivoiman tarkoituksena saada prosessia pelaajan sekä valmentajan välillä edistettyä ja ilmapiiriä kohotettua isojen hetkien äärelle.

Voisin uskoa, että Tšekin aavistuksen vaisun ylivoimapelin jälkeen Suomea vastaan Jalonen ei lähtenyt moittimaan tai neuvomaan näitä tähtipelaajia vaan päinvastoin antoi heille mahdollisuuden hoitaa asia keskenään kuntoon. Siinä hän on pyrkinyt rohkaisemaan – ja siten myös sitouttamaan – pelaajia, että te osaatte tämän. Tuo pitää sisällään viestin siitä, että keskenänne te samalla myös päätätte miten meille käy. Tänään isossa pelissä nähtiin jo huippuesimerkki tästä. Samat herrat saivat pelata ensimmäisen ylivoiman lähes alusta loppuun saakka ja onnistuivat lopussa tehden joukkueelle kullanarvoisen avausmaalin. Kahdesta seuraavasta loistavasta ylivoimaosumasta puhumattakaan.

Karismaattinen ja menestynyt Jalonen ei siinä ole väistänyt valmentajana vastuutaan vaan päinvastoin käyttänyt psykologista silmää. Hän on antanut suuren kunnianosoituksen pelaajille ja tiennyt, että se palautuu usein reilulle valmentajalle takaisin. Käskyttämällä se ei välttämättä onnistuisi. Niin toimii kokenut eri maissa ja kulttuureissa paljon voittanut valmentaja. Ja sellainen valmentaja on Kari Jalonen. Sen hän näytti myös tänään. Hän on tehnyt tiettyjä myönnytyksiä viisaasti saadakseen parhaan mahdollisen tuloksen aikaiseksi pystyen samalla pitämään kiinni hänelle ehdottoman tärkeistä asioista.

Ja selvää on, että kun syystäkin puhutaan kurinalaisuudesta, sitoutumisesta ja joukkuepelistä, pitää muistaa, että voittamiseen tarvitaan aina erinomaiset pelaajat. Se kävi tässäkin ottelussa ilmi. Mihinkään muuhun Saksa ei peliä tänään hävinnyt. Kun kaikki edellä mainitut seikat kohtaavat kuten tämän hetken Leijonissa, aletaankin olemaan jo miltei voittamattomalla tiellä.

Kari Jalonen ja Tšekki menivät jatkoon ja Toni Söderholmin ja Saksan osa oli pudota tässä vaiheessa. Jos ajatellaan, että tässä turnauksessa kahdeksan parhaan maajoukkueen joukossa on kolme suomalaista päävalmentajaa ja kahta neljästä välieräjoukkueesta luotsaa suomalainen, mitä se kertoo suomalaisesta valmentajista tällä hetkellä?

Paljonkin. Jos suomalaisessa jääkiekossa on joskus vuosia sitten katsottu maailmalle päin valmennusvaikutteiden perässä, nyt on aika hieno tilanne ja kunnianosoitus, että maailmalta haetaan Saksan ja Tshekin kaltaisista jääkiekkomaista valmennustietoutta Suomesta. Ei se ole sattumaa vaan systemaattisen työn tulosta.

Se kertoo myös kulttuurinmuutoksesta, jossa Jääkiekkoliitto ja Liiga ovat lähempänä toisiaan ja sellaisen vastakkainasettelun aika alkaa olla ohi. Valmentajat kohtaavat toisiaan eri tapahtumissa ja viestikapulat vaihtaa omistajaa vanhemmilta nuoremmille Suomen jääkiekossa.

Tämäkin ottelu piti sisällään yhden tarinan. Kaksi HIFK-historiassa tärkeää hahmoa, Söderholm ja Jalonen, kohtasivat toisensa. Ja vieläpä kaksi hahmoa, jotka ovat voineet oppia toinen toisiltaan. Tällaisia tarinoita on useita. Esimerkiksi Jaloselta oppia saaneisiin valmentajiin lukeutuu esimerkiksi Ville Peltosta ja Söderholmia. Jukka Jaloselle esimerkiksi Antti Pennanen. Ja listaa voisi jatkaa monen hienon valmentajan ja heiltä oppineiden valmentajien osalta vielä pidemmälle.

Se kertoo, miten oppia, osaamista ja tietotaitoa jaetaan eteenpäin koko suomalaisen jääkiekon kehittämisen nimissä mielellään seuraavalle valmentajasukupolvelle. Se näkyy tänä päivänä kansainvälisissä jääkiekkoturnauksissakin tavalla, josta suomalainen jääkiekko voi olla ylpeä.