Maailman ylivoimaisimman yleisurheilutähden 100 metrin aika on tyrmäävä ja paljastava
ElmoTV:n seiväshyppyasiantuntija pyöritteli päätään nähtyään Armand Duplantisin hurjan tuloksen 100 metrillä.
@JukkaRonka
ElmoTV:n seiväshyppyasiantuntija ja seiväshypyn entinen SE-mies Erkki Mustakari oli aidosti yllättänyt Armand Duplantisin hurjasta ajasta Zürichin Timanttiliigan yhteydessä juostussa 100 metrin näytösjuoksussa, jossa Duplantis löi 400 metrin aitojen ME-miehen Karsten Warholmin.
Duplantisin aika oli 10,37 ja Warholmin 10,47.
”Odottelin hieman päälle 10,50:n aikaa, mutta 10,37 oli yllätys. Tuo aika konkretisoi sen, mikä tekee Duplantisista maailman kaikkien aikojen parhaan seiväshyppääjän. Lajin edellinen megalegenda Sergei Bubka oli myös äärimmäisen nopea, mutta hänen 100 metrin aikansa olivat 10,60-10,70 luokassa”, Mustakari sanoo.
”Tietenkään pelkkä aika ei ole kaikki, mutta juoksuvauhti määrittelee hyppääjän otekorkeuden ja sen, miten jäykkiä seipäitä hän voi käyttää. Ennen Pariisin olympialaisia puhuttiin, että Duplantisin otekorkeus olisi 515, mutta nyt on arvioitu, että se voi olla jopa 520, kun Pariisissa hopealle hypänneellä USA:n Sam Kendrickillä se on esimeriksi 490-495 luokkaa. Siitä se valtava ero Duplantisin ja muiden maailman parhaiden hyppääjien välillä pitkälti syntyy.”
”Vauhdin ja otekorkeuden lisäksi kolmas tekijä on tekniikka. Duplantis on harjoitellut seiväshyppyä kuusivuotiaasta lähtien seiväshyppääjäisänsä ohjeilla ja valvovan silmän alla ja hypännyt seipään kanssa todennäköisesti useammin kuin kukaan toinen ihminen maailmassa.”
”Duplantisin tekniikan voisi purkaa toki osiin, mutta riittää, kun sanoo, että herra D:n tekniikka on täydellinen.”
Mustakarin mukaan Duplantisin vauhdissa on myös yksi tärkeä opetus.
”Meillä pohditaan päät puhki, pitääkö hyppääjän käyttää 12 askeleen vauhtia vai olisiko sittenkin parempi juosta 16 askeleen vauhdilla.”
”Duplantis kiihdyttää vauhtinsa huippuun jo selvästi ennen montulle tulemista. Sen jälkeen hän pitää vain huippuvauhtia yllä, minkä seurauksena hän voi 4-5 viimeisen askeleen aikana keskittyä vain siihen, että hän saa lyötyä seipään monttuun juuri oikeassa asennossa.”
Duplants voitti Pariisissa olympiakultaa uudelle ME-tuloksella 625 ja paransi omaa ennätystään sentillä Silesian Timanttiliigan kisassa elokuussa.
”Nyt ollaan 6,26 metrissä ja varmasti Duplantis pystyy tuosta vielä puristamaan jokusen sentin. Jos olosuhteet olisivat täydelliset ja selän takana sellainen lehmänhenkäyksen kaltainen pieni myötätuuli, niin en pudottaisi silmiä päästäni, vaikka hän hyppäisi 630.”
”Sitten sentit alkavat tulla kuitenkin vastaan, ellei hän pystyisi parantamaan juoksuvauhtiaan entisestään ja nostamaan sitä kautta otekorkeuttaan ja käyttämään entistä jäykempiä seipäitä”, Mustakari sanoo.