Alajärvellä tuulee lupaavasta suunnasta, mutta ensi kaudella silläkin on veitsi kurkulla

Nestori Yli-Sissala oli päättyneellä kaudella Ankkureiden paras pelaaja.

Pesäpallo

Alajärvellä tuulee lupaavasta suunnasta, mutta ensi kaudella silläkin on veitsi kurkulla

Alajärven Ankkurit muuttuu ensi kaudeksi ja tavoittelee paikkaa säälipleijareissa. Tavoite ei ole mahdoton - kuten ei putoaminenkaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 9.10.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Alajärven Ankkurit

Kausi 2024

Alajärvestä on tulossa todellinen jännityksen mestari pesäpallokentille. Se nousi syksyllä 2022 Superiin ja on säilyttänyt sarjapaikkansa kahtena syksynä peräkkäin karsintojen kautta.

Vuosi sitten Alajärvi pelasi lupauksia antavan kauden, vaikka jäikin runkosarjassa viimeiseksi. Tällä kaudella joukkue otti pelillisesti taka-askelia ja sen tilanne näytti runkosarjan viimeisen kierroksen jälkeen tukalalta. Ankkurit oli sarjassa jumbopaikalla yhdessä Haminan kanssa ja edessä piti olla ylimääräinen kerrasta poikki -ottelu suorasta putoamisesta.

Päivää myöhemmin Seinäjoen JymyJussit heitettiin kesken kauden sarjasta ulos ja yhden ottelun karsinta muuttui paras viidestä -järjestelmällä pelattavaksi karsinnaksi Haminaa vastaan.

Alajärvi voitti ottelusarjan otteluvoiton 3-2, mikä varmisti Alajärven sarjapaikan ja lähetti Haminan karsimaan Ykköspesiksen voittaneen Kankaanpään kanssa paikasta ensi kauden Superissa.

Alajärven tilanne näytti ennen kauden alkua lupaavammalta kuin vuosi sitten, sillä joukkue oli pysynyt hyvin kasassa ja joukkueeseen oli tehty kaksi hyvää hankintaa – lyöjäjokeri Petteri Kortelainen Koskenkorvalta ja oma kasvatti  Viljo Sillanpään JymyJusseista.

Kumpikaan hankinnoista ei kuitenkaan onnistunut odotusten mukaisesti, vaikka Kortelainen löi runkosarjassa 51 juoksua 43 prosentin tehoilla ja oli joukkueen ykköskotiuttaja ennen toista lyöjäjokeria Juho Ihamäkeä.

Alajärven vahvuus vuosi sitten oli pomppua erinomaisesti hyödyntänyt ykköskärki. Tällä kaudella ykköskärki ei kuitenkaan kulkenut yhtä sulavasti kuin vuosi sitten, minkä seurauksena joukkueen tärkein numerolla lyövä kotiuttaja Tuukka Etula jäi hyödyntämättä. Etula löi vuosi sitten 28 juoksua, mutta tällä kaudella hän pääsi yrittämään runkosarjassa kotiutusta koko kauden aikana vain 22 kertaa ja löi yhdeksän juoksua.

Ulkona Alajärvi antoi tällä kaudella yli 80 juoksua vähemmän kuin vuosi sitten, ja Alajärvi pelasi runkosarjassa 23 tappio-ottelusta huolimatta useita tasaisia otteluita. Se ei kuitenkaan pystynyt kääntämään tasaisia otteluita voitoiksi ja pisteiksi riittävillä tehoilla.

Alajärven Superiin nostanut ja sen peliä vuosi sitten johtanut Juha-Matti Matilainen aloitti kauden pelinjohtajana, mutta antoi laikat Eemil Peltomäelle jatkosarjassa.

Kauden pelaaja: Nestori Yli-Sissala

Kunkin joukkueen pelaajat voidaan asettaa paremmuusjärjestykseen osaamisensa ja onnistumisensa perusteella. Nekin kriteerit nostaisivat Nestori Yli-Sissalan Alajärven tämän kauden parhaaksi pelaajaksi, mutta sen päällä on vielä toinen taso – pelaajan merkitys joukkueelle.

28-vuotiassa Yli-Sissalassa yhdistyvät nämä kaikki tekijät. Hän on joukkueen kokenein ja tärkein pelaaja, jonka rooli niin kentällä kuin pukukopissakin on keskeinen.

Yli-Sissala on ulkopelin johtava pelaaja, joka pelasi jälleen erinomaisen kauden vaihtotilanteissa etulukijana ja takatilanteissa syvässä pussissa. Sisällä Yli-Sissala oli joukkueen tärkein pelintekijä numerolla 3.

Muutokset

Alajärvi muuttuu ensi kaudeksi tuntuvasti. Lyöjäjokeri Petteri Kortelainen siirtyy Kiteelle ja toinen lyöjäjokeri Juho Ihamäki lopettaa, samoin Viljo Sillanpää. Myöskään Lauri Ihamäki ei jatka Ankkureissa. Ville Keltikankaan kanssa ei ole ainakaan vielä tehty sopimusta ensi kaudesta.

JymyJussit pelasti Alajärven kesällä joutumasta kerrasta poikki -karsintaotteluun Haminaa vastaan ja syksyllä se pelasti Alajärven myös siirtomarkkinoilla. Seinjoelta ensi kauden joukkueeseen tuli peräti neljä pelaajaa: Markus Hallasuo, Toni Marjamäki, Matias Litmanen ja Antton Peltomäki.

Pelinjohtajana jatkaa Eemil Peltomäki ja uudeksi kakkospelinjohtajaksi tulee pitkän lukkariuran Pohjanmaalla tehnyt Henri Itävalo. Juha-Matti Jaatinen on jatkossa laji- ja henkinen valmentaja.

Kausi 2025

Jokainen miesten Superin pohjataisteluihin tällä kaudella jäänyt seura ymmärtää, kuinka lähellä suora putoaminen niitä ensi kaudella vaanii. Siksi jokainen on yrittänyt vahvistaa joukkuettaan niin paljon kuin kukkaro kestää.

Alajärven onni on ollut JymyJussien toiminnan loppuminen. Kysymys ei ole vain siitä, että Seinäjoelta saadaan neljä pelaajaa. Hankinnat tulevat myös tarpeeseen.

Hallasuo korvaa Kortelaisen ja Juho Ihamäen jättämää aukkoa lyöjäjokeriosastolla ja Itä-Länteen kesällä valittu Litmanen pelasi JymyJusseissa uransa parhaan kauden. Litmanen tuo Alajärvelle ennen muuta nopeutta ja vaihtotilannevoimaa, minkä lisäksi hänestä on kehittynyt hyvä linjan pelaaja.

Marjamäki on elintärkeä pala etukentälle, sillä Ankkurit jättävä Lauri Ihamäki ja ilman sopimusta ainakin vielä oleva Keltikangas muodostivat päättyneellä kaudella joukkueen etukentän.

Antton Peltomäen vahvuus on myös nopeus, mutta hän on yksi ehdokas myös etukentälle. Peltomäki on pelannut myös polttolinjassa kakkosvahtina.

Alajärven ensi kauden joukkueessa silmiinpistävintä on nopeus. Joukkueessa on peräti neljä pelaajaa, jotka ovat pelanneet urallaan kärkenä – Joona Peltokangas, Elmeri Koivusalmi, Atte Kuosmanen ja Antton Peltomäki. Myös Litmanen on nopea etenijä, mutta hän on myös hyvä kakkonen. Ankkureiden nopeaan kaartiin lukeutuu myös etenijä- ja vaihtajajokerina pelannut Pyry Alanen.

Eemil Peltomäellä on mahdollisuuksia rakentaa Alajärven sisäpeli ensi kaudella monella eri tapaa. Nopeutta ja etenemisvoimaa löytyy riittävästi eikä sisäpelissä pitäisi hitsata tilanteiden tekemisenkään.

Suurin kysymysmerkki sisäpelissä on kotiuttaminen. Hallasuo on ainoa lyöjäjokeri, joten apuja pitäisi löytyä numerolla lyövistä pelaajista. Etulalla on potentiaalia kotiuttajana, vaikka tänä kesänä hän jäikin työttömäksi. Myös Marjamäki on hyvä kotiuttaja, mutta hänkin joutui kesällä JymyJusseissa purkamaan enemmän kakkos- ja ykkösvaihtoja kuin kolmostilanteita.

Ulkona Alajärvellä on ainakin vielä yksi iso musta aukko – toinen etumies. Se pitää joko tehdä jostain joukkueessa jo olevasta pelaajasta – esimerkiksi Antton Peltomäestä tai Alasesta – tai sitten Alajärven pitää yrittää vaikka lainata joku veetikokkomainen pelaaja, joka olisi sekä hyvä etumies että potentiaalinen kotiuttaja.

Muilta osin Alajärven paketti on kasassa. Vaikka Elmeri Iivonen ei pelannutkaan lukkarina yhtä säkenöivää kautta kuin vuosi sitten, 20-vuotias Loimaan Palloilijoiden kasvatti on edelleen nuorten lukkareiden kärkikaartia.

Etukentällä Marjamäen paikka on kiveen hakattu, mutta toisen etumiehen kohtalo pitää ratkaista tavalla tai toisella.

Polttolinja näyttää ennakolta selvältä. Yli-Sissalan lisäksi linjan kolme muuta paikkaa menevät Koivusalmelle, Kuosmaselle ja Litmaselle. Linja on laadultaan perusvahva ja Antton Peltomäki ja Alanen tuovat siihen myös leveyttä.

Koppariparina jatkaa Etula ja Peltokangas. Etula on jo kokenut takamies ja päättyneellä kaudella taakse murtautunut Peltokangas on kopparina lupaava. Peltokankaalla on erinomainen käsi ja nopeat jalat.

Eemil Peltomäellä on ratkaistavanaan monta avointa kysymystä etenkin lyöntijärjestyksen ja toisen etumiehen suhteen.

Tärkein kysymys on kuitenkin se, miten Peltomäki saa joukkueesta ensi kaudella maksimit irti.

Päättyneellä kaudella Ankkurit pystyi pelaamaan perusvarmalla pelaamisella tasaisia otteluita, mutta sellainen peluuttaminen ei tuonut tarpeeksi pisteitä. Kitee näytti tällä kaudella, mitä hyökkäävämpi ja rohkeampi peli voi parhaimmillaan tuoda. Sitä kysymystä myös Alajärvellä joudutaan miettimään.

Alajärvi kuuluu ensi kaudella Superin kolmijaossa kolmen heikoimman joukkueen ryhmään yhdessä Imatran ja Haminan kanssa. Pääsy säälipleijareihin eli TOP-kymppiin ei ole kuitenkaan mikään mahdoton tavoite.

Tulevaisuus

Vaikka Ankkurit on jäänyt kahdella edellisellä kaudella runkosarjassa viimeiseksi, Alajärvellä tuulee tällä hetkellä lupaavasta suunnasta. Joukkueessa on useita nuoria pelaajia ja potentiaalia – ja myös alajärveläinen pesäpalloyleisö on herännyt Ankkureiden palattua Superiin.

Alajärven katsojakeskiarvo ylitti toisena vuonna peräkkäin tuhannen katsojan rajan, mikä on hyvä saavutus 9000 asukkaan kaupungissa.

Ensi kaudella Pohjanmaalta miesten Superissa on vain kaksi joukkuetta. Yksi mielenkiintoinen seurattava onkin, näkyykö JymyJussien lopettaminen ja Seinäjoen Maila-Jussien juuttuminen Ykköspesikseen Alajärven ja Vimpelin katsojaluvuissa?

Alajärvellä tehdään hyvää juniorityötä eikä putoaminen Ykköspesikseen olisi maailmanloppu. Toisaalta sieltä takaisin nouseminen voisi olla tulevina vuosina haastavaa ottaen huomioon Ykköspesiksen kiihtyvän kilpavarustelun