Draamaa Ferrarin kaksoisvoiton takana – aikasakko pudotti Norrisin Verstappenin taakse

Yhteenotto numero 1. Max Verstappen pakotti Lando Norrisin ulos radalta heti avausmutkassa. Sama toistui kierroksella 52.

Formula 1

Ferrarit ottivat upean kaksoisvoiton Austin GP:ssä, mutta päivän puheenaiheeksi nousi Lando Norrisin saama aikasakko, joka pudotti hänet Max Verstappenin taakse neljänneksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.10.2024 | KUVAT All Over Press

Ferrarit ajoivat sensaatiomaiseen kaksoisvoittoon Austinin GP:ssä sunnuntaina. Kisan voiton vei Charles Leclerc ennen Carlos Sainzia. Kaksikon ero maalissa oli 8,5 sekuntia.

Maailmanmestaruudesta taistelevat Max Verstappen ja Lando Norris kävivät tulikivenkatkuisen taistelun kolmannesta sijasta. Norris ohitti Verstappenin neljä kierrosta ennen kisan loppua, mutta tuomaristo mätkäisi Norrisille viiden sekunnin aikasakon, koska Norris ohitti Verstappenin rata-alueen ulkopuolelta.

Toisaalta Verstappen pakotti Norrisin ulos radalta, mutta tuomaristo ei pitänyt hollantilaisen temppua rangaistavana.

Aikasakko pudotti Norrisin kisassa neljänneksi 0,9 sekunnin erolla Verstappeniin.

Norris sanoi heti ohituksen jälkeen tiimiradioon, että jos hän teki väärin, hän voisi antaa sijoituksen takaisin ja yrittää ohitusta uudelleen.

Ohitus meni kuitenkin tuomariston käsittelyyn, joka antoi päätöksensä viimeisen kierroksen aikana.

Kisan startissa nähtiin jo vastaavanlaista draamaa, kun kakkosruudusta lähtenyt Verstappen pakotti paalulta lähteneen Norrisin ajamaan ensimmäisen mutkan leveäksi ja neljännestä ruudusta startannut Leclerc pääsi hyödyntämään Norrisin ja Verstappenin taistelun ottamalla kärkipaikan.

Verstappen pääsi puolestaan ohi Norrisista, joka putosi Sainzin taakse neljänneksi.

Leclercin kisavauhti oli ylivoimaista, sillä hän kasvatti eroa Verstappeniin noin puoli sekuntia jokaisella kierroksella. Kun Verstappen tuli varikolle kierroksella 26, kaksikon ero oli jo vajaat 11 sekuntia.

Aiemmin oman varikkopysähdyksensä tehnyt Sainz ohitti Verstappenin hollantilaisen varikkopysähdyksen aikana ja nousi kilpailussa toiseksi. Sen jälkeen mikään ei enää uhannut Ferrarin kaksoisvoittoa.

McLarenin toinen kuljettaja Oscar Piastri ei pystynyt haastamaan kärkinelikkoa missään vaiheessa kisaa ja oli lopulta viides.

Valtteri Bottaksen vauhti Austinissa tavanomaista parempi ja suomalainen pysyi hyvin keskiryhmän autojen vauhdissa mukana.

Bottas lähti kisaan 16. ruudusta, mutta menetti sijoituksia avausmutkassa, kun Esteban Ocon ja Alex Albon kolhivat toisiaan ja Bottas joutui hiljentämään vauhtiaan välttääkseen törmäyksen Oconiin.

Bottas nousi kuitenkin parhaillaan jo 14:nneksi, kunnes varikolta lähtenyt George Russell ohitti hänen kierroksella 13. Tuomaristo katsoi Russellin pakottaneen suomalaisen ulos radalta ja antoi tästä britille yllättäen viiden sekunnin aikasakon – yllättäen siksi, ettei esimerkiksi Verstappen saanut vastaavanlaisesta tempustaan ensimmäisellä kierroksella mitään rangaistusta.

Russellin saama aikasakko kuumensi tunteita myös Mercedeksen varikkopilttuussa.

”Täysi vitsi”, oli Toto Wolffin tyly kommentti.

Mercedeksen päivä oli muutenkin musta sillä, 17. ruudusta lähtenyt Lewis Hamilton pyörähti ulos radalta jo toisella kierroksella, eikä pystynyt jatkamaan kisaa juututtuaan soralle. Hamilton oli noussut tuossa vaiheessa jo 12:nneksi.

Verstappenin ero Norrisiin MM-sarjan kärjessä on nyt 57 pistettä, kun ajamatta on enää viisi kisaa ja kaksi sprinttikisaa. Leclerc on kolmas, 22 pistettä Norrisin perässä.

Katso Austinin GP:n tulokset tästä.