F1-kisojen tuomaristoilla ja FIA:lla on ison pohdinnan paikka – nyt ollaan matkalla vitsiksi

Lando Norris ja Max Verstappen taistelevat tosissaan maailmanmestaruudesta. Ja sen huomaa.

Formula 1

F1-kisojen tuomaristoilla ja FIA:lla on ison pohdinnan paikka – nyt ollaan matkalla vitsiksi

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari purkaa Austinin GP:n jälkimainingeissa, miksi kisan jälkeen kohistiin upean kisan sijasta tuomareista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.10.2024 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan GP-kisojen tuomaristot tekevät itsestään vitsin, jos he eivät löydä yhtenäistä linjaa ratkaisuihinsa.

Austinin GP olisi ollut yksi kauden parhaista kisoista ilman tuomariston poukkoilevaa linjaa, joka huipentui McLarenin Lando Norrisille läiskäistyyn viiden sekunnin aikasakkoon britin ohittaessa neljänneksi viimeisellä kierroksella Red Bullin Max Verstappenin rata-alueen ulkopuolelta.

Aikasakko pudotti Norrisin Verstappenin taakse neljänneksi.

”Suurin ongelma oli, ettei tuomariston päätöksissä ollut yhtenäistä linjaa. George Russellille annettiin viiden sekunnin aikasakko, kun hän pakotti Valtteri Bottaksen ulos radalta, mutta moni vastaavalainen pusku – mukaan lukien Verstappenin avausmutkan Norrisin pusku – katsottiin sormien läpi. Ei voi olla, että yhdestä tilanteesta tulee rangaistus ja toisesta samanlaisesta ei. Vitsailuksihan tuollainen poukkoilu menee”, Mustakari sanoo.

”Austinin kisan tuomaristolle voi muutenkin lähettää nokkosia, sillä tuomarointi oli hyvinkin värikästä. Sekin on jotenkin naurettavaa, että kolmen sentin rajaylityksestä tulee jättimäinen penalti, jolla on jättimäiset vaikutukset.”

”Norris sai toki etua. Sen hän tiedosti itsekin ja toivoi, että tuomaristo olisi antanut tuomionsa nopeasti, jotta hän olisi voinut vielä kisan aikana korjata asian. Niin ei sitten käynyt.”

Kaikkea ei Mustakarin mukaan voi kuitenkaan laittaa yksin tuomariston piikkiin ratarajasekoilussa

”Ratarajat olivat iso ongelma kisassa. Tuomaristo hämmensi lisää soppaa, mutta myös radassa on jotain fundamentaalista vikaa, jos ratarajat ylittämällä ja oikaisemalla kuski voi saada etua. Rajojen ulkopuolella pitää olla töyssyjä tai jotain muuta, joka pitää kuskit visusti radalla.”

”Annan tästä asiasta tuhdin kimpun nokkosia FIA:lle, koska he eivät ole reagoineet asiaan. Ongelma vaivasi isosti jo viime kaudella. Ongelma jätetään yksin tuomarien hoidettavaksi.”

Mustakarin mukaan McLarenin ja Red Bullin kipinöiden sinkoilu kertoo kilpailun kiristymisestä.

”Red Bullin ja McLarenin voimasuhteet ovat nyt varsin tasan. Red Bullilla on saatu jostain narusta kiinni ja auto on selvästi parempi kuin ennen äskeistä pitkää kisataukoa. Tallissa on selvästi myös tekemisen meininkiä. Verstappen voitti sprintin, mutta Red Bull ei kuitenkaan pitkässä kisassa dominoinut, eikä taistellut voitosta.”

”Tallien kehitystyö jatkuu yhä tämän kauden autojen parissa. Ensi kaudella säännöt eivät myöskään vielä muutu, joten siitä on kaikkineen hyötyä. Monet autot saivat nytkin uusia päivityksiä.”

”Red Bullilla piisaa työtä, sillä niin tasoissa McLaren nyt on – ja Ferrarikin. Mercedeksen floppikisa osoitti, että siellä pitää vielä terävöityä kaikessa tekemisessä.”

”MM-taistelu on yhä auki. Jos McLaren saa väännettyä autoaan vielä knopsun timmimmäksi ja tulevat radat sopivat autoille, on Red Bull varmasti taas pulassa.”

”Tämän hetkinen tilanne tallien välillä tekee hyvää kuitenkin koko F1-sarjalle. Mielenkiintoa riittää.”

Mustakarin mukaan Charles Leclercin ja Carlos Sainzin kaksoisvoitto tuli Ferrarin kannalta loistavassa saumassa.

”Ferrarin menestys juuri Yhdysvalloissa oli kullan arvoinen juttu sekin. Ferrari on synonyymi kilpa-autoilulle ja monet vähemmän lajia seuraavat rakastuivat punaisiin menopeleihin Amerikassa yhä syvemmin, mikä tietää kassan kilahduksia italialaisyhtiön konttorissa”, Mustakari hymähtää.

”Autojen myynti suurelle yleisölle on kuitenkin autovalmistajien mukana ololle autourheilussa A ja O.”

”Ferrarin tallipäällikkö Fred Vasseurin työ tallissa poiki taas hyvää tulosta ja Ferrari tekee selvästi tasaisin askelin nousua kehityskaarellaan. Vielä tulostaso hieman heittelee, mutta onhan tämä kausi ollut aika erilainen kuin missä Ferrari kynti pahimmillaan”, Mustakari miettii.