Nuoret Leijonat välieriin, mutta Brad Lambertin kohdalla pitäisi viheltää pilliin

Brad Lambertin MM-kisat eivät ole menneet kovinkaan hehkeässä myötätuulessa.

JääkiekkoU20MM

Nuoret Leijonat välieriin, mutta Brad Lambertin kohdalla pitäisi viheltää pilliin

Suomi meni välieriin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta Samuel Savolaisen mukaan Brad Lambertin osalta viimeistään nyt pitäisi viheltää pilliin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.8.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi varmisti paikkansa välierissä 5-2-voitolla Saksasta. Samuel, mitä sanot Leijonien esityksestä?

Hyvää ja huonoa. Neljä ylivoimamaalia ja kovempi pelaajien kovempi taitotaso pelasti Suomen tässä ottelussa.  Suomi aloitti ottelun vahvasti, pelaamalla hyvää lätkää ja kävelemällä Saksan träpistä läpi ja viimeisteli komean avausmaalin. Siinä kiekko liikkui klap-klap-klap ja takoi vielä kaksi yv-maalia päälle. Kaikki näytti tässä vaiheessa hyvältä.

Ensimmäinen erä oli hyvä, mutta toisessa erässä Nuoret Leijonat näyttivät toisen puolen kasvoistaan. Ja se puoli kasvoista oli löysä.

Toinen erä oli kuitenkin sanalla sanoen surkea. Jotenkin tässä joukkueessa on ollut mystisiä ongelmia pitää pelistä kiinni koko ottelun mitassa. Johtoasemassa toisessa erässä Suomi lipui repaleisella viisikolla pelaavana outoon virkamieskiekkoon. Sillä oli myös hintansa.

Toisessa erässä Saksa pääsi täysin peliin mukaan ja Brad Lambert otti aivan hönttijäähyn omalla alueella. Saksa kavensi Lambertin jäähyn jälkeen aivan ansaitusti toisen erän tapahtumiin nähden, jossa Suomi sai kokonaiset kaksi kiekkoa maalia kohti. Sen erän esityksellä alkoi jo näyttää, että Saksa voi aidosti haastaa taistelussa välieräpaikasta eikä niinkään Saksan vuoksi, vaan Suomen heikkouden vuoksi.

Se on aivan uskomattoman heikko saldo! Onneksi kolmannessa erässä ylivoima jälleen pelasti ja Suomi teki niiden aikana kaksi maalia. Kolmannen erän Suomi hoiti ihan tyylikkäästi sitten, kun oli helpompaa hengittää.

Silti tällä joukkueella on edelleen mahdollisuus päättää tämä tarina menestykseen, mutta vastustajan kovennettua sanon silti, että tämänpäiväinen esitys ei enää jatkossa tule riittämään. Tason on nyt noustava ja nimenomaan 60 minuutin suorituksena.

Olet ollut tässä turnauksessa kriittinen Brad Lambertia kohtaan ja oikeastaan jo ennen turnausta. Mainitsit nimen taas. Miten näet tilanteen nyt?

Jos olen rehellinen, olen nähnyt tarpeeksi. Viisikkopelissä Lambert on tällä hetkellä – ja ylipäätään ollut sitä koko turnauksessa – joukkueelle pelaaja, joka maksaa enemmän kuin antaa. Nyt pelin voisi jo viheltää poikki, lopettaa hyysääminen ja toivominen, että ehkä seuraavassa ottelussa hän jo onnistuisi ja tekisi enemmän voittavia asioita.

Ei Jukka Jalonen katsoisi sellaisia pelaajia, jotka eivät ymmärrä toisteisesti mitä voittaminen vaatii. Ja sitäkin voi miettiä, mikä on lähtevä viesti joukkueelle ja kokoonpanon ulkopuolisille, jos Lambert näillä esityksillä saa tuossa jatkaa.

Joukkue myönsi vähintään epäsuorasti jo Kanada-ottelun jälkeen, että jotain jäi henkisesti uupumaan. Nyt joukkueen omasta suustakin kuului, että välillä pelattiin ”laiskasti”. Millaisia vastauksia tämä ottelu asiasta antoi?

Tässä ottelussa ja Kanada-ottelussa on jäänyt miettimään, onko joukkueessa kaikki henkisesti ihan kunnossa. Jos ajatellaan, että tässä joukkueessa toimii jokin mediankin esille nostama ”salainen ase” psyykkisenä valmentajana, en kovin korkeaa arvosanaa antaisi sen osaston onnistumiselle. Välillä siellä ykkösylivoimassa lätkitään mailaa jäähän ikään kuin ”kiekko tänne”-komentamisella, tilannekovuus on puutteellista, kikkaillaan siniviivojen päällä ja otetaan kurittomia jäähyjä.

Välieriin pääsy on tietysti aina hyvä asia, mutta rehellisesti ei Saksa ole se mittari, joka Nuorista Leijonista totuuden kertoo. Seuraava peli sen sijaan sitä antaa, että mistä tämä joukkue on oikeasti tehty. Nyt ei voi olla täysin varma vielä onko joukkueessa enemmän lintuja vai kaloja. Nyt esimerkiksi tätä joukkuetta johti Roby Järventie, Joel Määttä ja Kasper Simontaival. Ei esimerkiksi ykkösketju tai varsinkaan Lambert tai hänen kolmikkonsa.

Mutta kuten sanottua, nyt on annettu mahdollisuus myös isoille asioille. Paljon pitää kuitenkin tapahtua, että tässä kultamitaleita kaulaan pujotetaan ja myös alivoima- sekä maalivahtipelin on oltava varmaa, mitä se ei aina ole turnauksen mitassa ollut. Paljon on kysymyksiä vielä tämän joukkueen ympärillä, nyt niistä olisi viimeinen hetki tehdä huutomerkkejä.