Roby Järventie on kauden kuumin tulokas, mutta vielä kysymysmerkkien mies

Roby Järventie on tehnyt Ilveksessä tällä kaudella 19 ottelussa seitsemän maalia ja antanut saman verran maalisyöttöjä.

JääkiekkoU20MM

Roby Järventie on kauden kuumin tulokas, mutta vielä kysymysmerkkien mies

Roby Järventie on yksi Nuorten Leijonien mielenkiintoisimmista pelaajista alle 20-vuotaiden MM-kisoissa. Ilves-tähdessä on potentiaalia, mutta myös kysymysmerkkejä.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 25.12.2020 | KUVAT All Over Press

Roby Järventie on noussut Liigan mielenkiintoisimmaksi tulokaspelaajaksi. Nuorten Leijonien ja Ilveksen hyökkääjä on tehnyt maaleja ja pisteitä on syntynyt, mutta niiden takaa paljastuu läjä kysymyksiä.

Niistä ensimmäinen ja isoin on se, onko Järventie yhden tempun mies?

Järventie on toisen polven jääkiekkoilija. Hänen isänsä Martti oli Ilveksen kapteeni ja pelasi yhden NHL-ottelun. Veli Emil on myös jääkiekkoilija. Järventie syntyi jääkiekkoperheeseen ja se näkyy: Takana on lapsuudessa ja nuoruudessa tuhansia ja taas tuhansia laukauksia toisensa perään, toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja. Siihen yhdistetään nykyisten komposiittimailojen tuomat mahdollisuudet hioa laukauksen kovuutta ja tarkkuutta. Syntyy kovaa jälkeä.

Järventie hallitsee yhden pelin osa-alueen erinomaisesti: laukauksen ja maalinteon. Nuori pelaaja osaa laukoa, oikeastaan paikasta kuin paikasta. Hän tuntee työvälineensä, komposiittimailan, ominaisuudet ja osaa käyttää niitä taitavasti.

Laukaus lähtee napakasti ja tarkasti suoraan syötöstä. Se lähtee vauhdista lyhyen latauksen jälkeen. Pienessäkin tilassa. Ja nopeasti.

Nämä ovat ominaisuuksia, joita vaaditaan nykyjääkiekossa hyvältä maalintekijältä. Ei ole aikaa ladata laukausta, vaan sen pitää lähteä nopeasti jalkojen juuresta. Tämä korostuu erityisesti NHL:ssä.

Ei vielä kovimmassa testissä

Järventie varattiin NHL:ään lokakuussa toiseksi parhaana suomalaisena. 190-senttinen, 18-vuotias laitahyökkääjä päätyi toisen kierroksen alussa Ottawa Senatorsiin.

Viime kaudella Järventie pelasi Mestiksessä ja takoi 23 maalia. Hyvä tahti on jatkunut tällä kaudella porrasta ylempänä Ilveksessä. Läpimurto Suomen pääsarjaan on sujunut tulosten valossa melko kivuttomasti, ja kun puhutaan nuorista NHL-suomalaislupauksista, siinä ei ole mitään uutta tai yllättävää. Moni pelaaja on kyennyt jo 18-vuotiaana tekemään Liigassa tulosta, mutta siitä on vielä matkaa NHL:ään.

Seuraavaksi Järventien kohdalla nousee kysymys, miltä hänen pelaamisensa ja ominaisuutensa näyttävät seuraavaa askelta eli NHL:ää ajatellen?

Järventietä ei ole laitettu Ilveksessä ainakaan toistaiseksi erityisen kovaan testiin tai vaativaan pelilliseen vaatimustasoon. Hän pelaa kolmosketjussa, suojatuilla minuuteilla, ilman alivoimavastuuta.

Ja siihen on myös syynsä, sillä Järventien pelaamisessa on puutteita.

Yksi selkeä kehityskohde on pelaamisen kokonaisvaltainen intensiteetti. Siihen liittyy olennaisesti, miten hyvin ja tehokkaasti Järventie kykenee liikkumaan kaukalossa. Ilveksessä tilanne on usein ollut se, että Järventie ei ikään kuin ehdi laitojen lähellä riittävän hyvin kamppailutilanteisiin. Hän ei tule kamppailutilanteisiin kovin korkealla intensiteetillä, ja toisaalta liikkuminen ei ole vielä niin tehokasta, että hän pystyisi pysäyttämään vastustajan. Vastustaja luikertelee alta pois.

Pelitilannerooleista erityisesti kiekollista puolustaessa Järventien heikkoudet tulevat ilmi. Hän ei hallitse riittävän hyvin esimerkiksi kiekollisen pelaajan paineistamiseen liittyviä konsepteja. Myöskään Järventien mailapuolustaminen, ja siihen liittyvät nyanssit, eivät ole vielä kovin korkealla tasolla.

Maalintekotilanteiden ja hyökkäysalueen kiekollisten ratkaisujen jälkeen Järventien pelaaminen on hieman vaeltelua pelin ulkopuolella. Sillä hän ei edistä merkittävästi viisikkonsa pelaamista. Joka tapauksessa Järventie on yksi mielenkiintoisimmista Suomen pelaajista joulukuussa nuorten MM-kisoissa.

Juttu on julkaistu alun perin Elmossa 12/2020.

Suomi pelaa Nuorten MM-kisoissa samassa alkulohkossa Kanadan, Saksan, Slovakian ja Sveitsin kanssa. Suomen avausottelu on lauantain vastaisena yönä kello 01.00 alkava ottelu Saksaa vastaan. TV 5 näyttää ottelun suorana.

 

 

EElmo on UUDISTUNUT!

Tilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e  

– saat  huippuluettavaa kotiin

kannettuna joka kuukausi.

Tai osta joulukuun Elmo

irtinumerona tai lue se diginä

 Lehtikuussa.