Pattijoelta löytyy valtavasti pesäpallo-osaamista, mutta rahaa ei tehdä enää teräksestä
Pattijoen Urheilijat on taiteillut viime vuonna ohuella talousvaijerillaan. Tiukka talous näkyy myös tämän kauden joukkueessa, jossa huippulaatua ei riitä jokaiselle osa-alueelle.

Pattijoen Urheilijat
Lähtötilanne
Pattijoki säikäytti viime kesänä pesäpallopiirejä ilmoittamalla, että se olisi ilman yhteistyökumppaniensa auttavaa kättä joutunut jättämään kauden juhannuksena kesken.
Sitä taustaa vasten ei ole yllätys, että Pattijoki leikkasi pelaajabudjettiaan täksi kaudeksi liki 40 000 eurolla. Sen tämän kauden pelaajabudjetti, 218 000 euroa, on miesten Superpesiksen toiseksi pienin Alajärven jälkeen.
Pattijoen kannalta tilanteen tekee tulevalla kaudella haastavaksi se, että sen suurimmat haastajat, Imatra ja Alajärvi, ovat selvästi vahvistuneet viime kauteen verrattuna. Pattijoki ei sen sijaan ole juurikaan vahvistunut, joskaan ei myöskään heikentynyt.
Viime syksyn ehdoton tähtihankinta oli Kempeleestä tullut Onni Määttä. Uusia kasvoja joukkueessa ovat myös Ykköspesiksestä naaratut Jaakko Kemppainen, Roni Suontakanen ja Niilo Isoherranen.
Uudeksi kasvoksi voidaan laskea myös 20-vuotias oma juniori Eemeli Mikkilä, joka löi viime kaudella Ylivieskan Ykköspesis-joukkueessa 43 juoksua. Pattijoella Mikkilästä odotetaan seuraavaa valtakunnan tason lyöjäjokeria.
Lähtijöiden listan kovimmat nimet ovat Sotkamoon siirtynyt Ville Veittikoski ja Kempeleeseen lähtenyt Tuukka Sarkkinen. Lyöjäjokeri Juuso Keski-Koukkari siirtyi Jyväskylän Kiriin ja etumies Eetu Suni Kannukseen. Myöskään koppari Teemu Juntunen ei jatka Pattijoella.
Joukkue
Pattijoen joukkue on kaksijakoinen. Joukkueessa on useita todella lahjakkaita pelaajia, mutta myös pelottavia aukkoja, joita vastustajat tulevat varmasti kesällä hyödyntämään.
Sisäpelissä Pattijoen ehdoton helmi on joukkueen ykköskärki – Mikael Mäkelä, Antti Kiiskinen ja Määttä. Topi ja Vili Still ovat myös lupaavia ja lahjakkaita sisäpelaajia, jotka haluavat jatkossa entistä vastuullisimpiin rooleihin. Topi Stilliä voidaan hyvänä vaihtajana käyttää jo tällä kaudella ykköskärjessäkin kakkosena. Vili Still on myös hyvä vaihtaja, mutta vielä vahvempi kotiuttajana. Hän voi pelata kesällä nelosena tai sitten hoidella yhdessä velipoikansa kanssa kakkoskärjen avainpaikkoja.
Pattijoki saa joka tapauksessa kohtalaisen kakkoskärjen, jonka avaa kokoonpanovalinnoista riippuen joko Konsta Launonen tai Oskari Lukkari.
Kotiutusosastossa on potentiaalia, mutta se on kapea. Mikkilä ja toinen lyöjäjokeri Martti Viitasalo ovat paljon vartijoina, sillä numerolla lyövistä kotiuttajista apuja löytyy vain Vili Stillistä ja Karjaluodosta.
Etenijäjokeriksi ovat vahvimmin ehdolla Launonen sekä Erkka Gröhn, jos Launonen pelaa myös ulkona.
Ulkopelin kuningas on Topi Still, joka taistelee tulevalla kaudella paikasta Superin TOP3-lukkarina. Tosin lukkarikilpailu on armoton, joten Stillin on pelattava erinomainen kausi.
Etukenttä pysyi suunnilleen saman vahvuisena viime kauteen verrattuna. Määttä on selvästi parempi etumies kuin Suni, mutta toisesta etumiehen tontista kamppailevat Launonen ja Kemppainen ovat molemmat kevyempää terästä kuin Veittikoski. Etukentän pelaamista helpottaa se, että Still on erinomainen lyhyiden hakija ja hakee niitä myös kaukaa.
Linja muuttuu viima kauteen verrattuna. Uudessa koostumuksessa Vili Still siirtyy vaihtotilanteissa etulukijaksi ja Mäkelä pelaa takalukijana. Takatilanteissa Karjaluoto ja Kiiskinen hoitavat kakkospuolen ja Mäkelä ja Still kolmospuolen. Tappina takatilanteissa pelaa itseoikeutetusti Määttä.
Pattijoen ulkopelin haavoittuvin lohko on takakenttä. Oskari Lukkari ja Elmeri Bäckman eivät ole maailman pallovarmimpia takamiehiä ja tilannetta pahentaa se, ettei kummankaan käsi tahdo riittää polttamaan edes vapaista kumuroista.
Roni Suontakanen on kolmas vaihtoehto taakse. Pattijoella odotetaan myös kuumeisesti, milloin pitkään loukkaantuneena ollut Vertti Kontinaho palaa takaisin pelikentille. Hänkin on vaihtoehto koppariksi.
Perttu Westersund on todistanut tasonsa Pattijoen vastuuvalmentajana ja pelinjohtajana. Westersundin laskelmoitu sisäpelin peluutus toimisi huippujoukkueissa, mutta altavastaajajoukkueet joutuvat usein hakemaan ylimääräisiä marginaaleja yllättävillä ja rohkeilla ratkaisuilla, minkä Westersund ymmärtää itsekin.
Pattijoesta löytyy toki nytkin yllätyksellisyyttä. Viitasalo on lyöjäjokerina läpilyöntihakuinen ja kärjessä pelaavat Mäkelä ja Kiiskinen suorastaan rakastavat läpilyöntien lyömistä tyhjään kenttään tai vaihtotilanteissa. Viime kaudella Mäkelä löi peräti kuusi kunnaria runkosarjassa ja Kiiskinenkin kolme.
Arvio
Pattijoki muodostaa Imatran ja Alajärven kanssa kolmen joukkueen ryhmän. Huono kesä heittää kolmikosta yhden karsimaan sarjapaikasta Haminan kanssa, mutta hyvä kesä voi heittää heistä jonkun myös pudotuspeleihin. Tämä tarkoittaa Pattijoen kannalta sijoja 8-11.
Pattijoki antaa muille tasoitusta takakenttänsä vuoksi, mutta toisaalta joukkueessa on myös paljon potentiaalia, jonka Westersund voi taikoa kesällä esiin.
Erityisen kovat paineet ovat kahdella lyöjäjokerilla, Mikkilällä ja Viitasalolla. Jos Pattijoki mielii pudotuspeleihin, kaksikon pitäisi lyödä tulevalla kaudella yli 120 juoksua. Viime kaudella Viitasalo ja Keski-Koukkari löivät yhteensä 101 juoksua, joten lyöjäjokerit pannaan kesällä kovaan paikkaan.
Yksi riskitekijä on myös avainpelaajien mahdolliset loukkaantumiset. Erityisen kriittisiä pelaajia ovat etenkin Määttä ja Mäkelä, joilla on elintärkeä rooli niin sisä- kuin ulkopelaajina. Haastetta korostaa se, että Pattijoen rinki on tasoltaan kapea.
Isompi kuva
Pattijoelta löytyy pesäpallo-osaamista. Haasteena on kuitenkin talous. Rautaruukin ajan kultaiset vuodet ovat historiaa eikä Raahesta tahdo millään löytyä riittävästi katsojia Pattijoen elättämiseen. Viime kaudellakin Pattijoen yleisökeskiarvo, 894 katsojaa, oli sarjan toiseksi pienin.
Pattijoki on ollut lähellä menettää Superpesis-lisenssin talousongelmiensa vuoksi ja viime kesänä kone uhkasi leikata kokonaan kiinni.
Pattijoen onni on, että se on saanut tehtyä avainpelaajiensa kanssa pitkiä jatkosopimuksia, mutta Pattijoen suurimmat timantit ovat merkittyjä miehiä muissa seuroissa. Ensimmäinen suurempi haaste on jo tänä vuonna, sillä Topi Stillin ja Antti Kiiskisen sopimukset päättyvät tähän kauteen. Muilla avainpelaajilla sopimukset sen sijaan jatkuvat ensi vuoteen ja jopa vuoteen 2027 saakka.
Pattijoki kamppailee tulevina kuukausina ja tulevina vuosina useilla rintamilla – euroista, tähtipelaajiensa pitämisestä ja väistämättä myös paikastaan Superpesiksessä.