Superpesis-kaudessa kaksi suurta floppaajaa, joiden kummankin on pakko tehdä jotain

Kalle-Tapio Huuskolla ja koko Hyvinkään Tahkon Superpesis-miehistöllä on edessään tiukat paikat tahmean kauden alun jälkeen.

Pesäpallo

Superpesis-kaudessa kaksi suurta floppaajaa, joiden kummankin on pakko tehdä jotain

Hyvinkään Tahko ja Vimpelin Veto ovat olleet värikkään alkukauden suurimmat pettymykset miesten Superpesiksessä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 17.7.2020 | KUVAT All Over Press

Superpesis-kauden alkua on leimannut yllätyksellisyys. Kiteen kaltaisten positiivisten yllättäjien vastapainoksi kautta on sävyttänyt kaksi suurta pettymystä, Hyvinkää ja Vimpeli. Vimpelin tilanne näytti jo ennen kautta aiempien vuosien menestykseen peilattuna haastavalta, mutta Hyvinkäällä kauteen lähdettiin optimisissa tunnelmissa. Hyvinkää on kuitenkin ollut alkukauden suurin pettymys.

Hyvinkää joutui vaihtamaan pelinjohtajaa ennen kautta, kun Pasi Kokkonen ilmoitti yllättäen vetäytyvänsä tehtävistä. Tilalle palkattiin kokenut Miika Rantatorikka, minkä uskottiin olevan Hyvinkäälle iso plussa. Kauden alku on ollut kuitenkin myös Rantatorikan tekemisen osalta pettymys: hän ei ole reagoinut ja saanut millään tavoin korjattua Tahkon alavireistä kurssia.

Kriisitunnelmissa pelaavien joukkueiden yksittäiset tulokset voivat olla mitä tahansa, mutta oleellista on, onko niiden peli kehittymässä parempaan suuntaan. Hyvinkään pelaamisessa ei ole tällä hetkellä juurikaan signaaleita paremmasta.

Pelillisesti Hyvinkään suurin ongelma on ollut ykköskärki – ja ennen kaikkea elintärkeät pelintekijät, kakkosena ja kolmosena pelaavat Patrik Vartama ja Jere Vikström. Kumpikaan ei ole onnistunut sisällä odotetulla tavalla, minkä seurauksena Tahkon kovalle kotiutusosastolle ei ole saatu tilanteita. Se on harmi, sillä Teemu Nikkanen on löytänyt nopeasti oman tasonsa ja Juha Korhonen on mailassa edelleen takuuvarma. Lupaavan Joosua Rätön ongelmana ei ollut oma pelaaminen, vaan se, ettei hän ole saanut Tahkon tilanteiden tekemisen ongelmien vuoksi juurikaan kotiutustilanteita purettavakseen.

Hyvinkään on pakko reagoida tilanteeseen ja parantaa peliään, sillä jos sen pelaaminen ei tästään parane, Hyvinkää on todellisessa vaarassa jäädä ulos pudotuspeleistä. Se olisi pelillisesti valtava takaisku, jolla voisi olla vaikutuksia jopa joukkueen avainpelaajien tulevaisuuteen.

Toinen sekavassa tilanteessa oleva joukkue on Vimpeli. Teemu Isokedon vetäytyminen oli suuri takaisku, mutta ongelmat eivät ole rajoittuneet vain Isokedon vetäytymiseen. Varsinkin ulkopeli on ollut kaukana siltä tasolta, millä Vimpelin pitäisi pystyä pelaamaan. Perjantainen vierasottelu sarjakärki Kouvolaa vastaan on hyvä testi Vimpelille siitä, missä se menee – ja onko sen pakko taivutella Isoketo, Janne Heimonen ja Tuomas Lönnmark palaamaan etulinjaan.

Avoin kirja

Miesten Superpesis jaettiin voimasuhteiltaan ennen kautta neljään osaan. Joensuu, Kouvola, Sotkamo ja Pattijoki muodostivat omassa luokassaan olleen neljän kärjen. Sen jälkeen tuli vahva keskikasti, johon ennakolta kuuluivat Vimpeli, Hyvinkää, Imatra ja Seinäjoki. Seuraavan ryhmän muodostivat Kankaanpää, Kempele ja Kitee. Tampereen, Siilinjärven ja Koskenkorvan piti muodostaa pohjaryhmä.

Nyt tilanne on muuttunut siten, että Kouvola ja Sotkamo ovat aloittaneet Superpesis-kauden vahvasti ja jos Joensuu pystyy kaivamaan esille oman potentiaalinsa, se nousee kolmanneksi kärkiseuraksi.

Mutta sitten tuleekin avoin kirja.

Pattijoki ja Seinäjoki ovat olleet pelillisesti heikompia kuin odotetiin, samoin varsinkin Hyvinkää ja Vimpeli. Kitee on ollut taas suurin positiivinen yllättäjä, ja vaikka Kempeleen peli heilahtelee, se on osoittanut pystyvänsä kiusaamaan isompiaan ja ottamaan yllättäviä pisteitä melkein mistä tahansa.

Imatra aloitti Superpesis-kautensa tahmeasti, mutta torstaisessa voitossa se väläytti potentiaaliaan nostettuaan Tuomas Jussilan kakkoseksi ja Sami Partasen kolmoseksi – eli pelaamalla vahvuuksillaan sisäpeliä, joka on ollut Imatran heikkous alkukaudella.

Kankaanpää ja Tampere ovat pelillisesti pysyneet yksittäisissä otteluissa hyvin jopa kärkijoukkueiden kyydissä mukana, mutta ne eivät ole pystyneet kääntämään tiukkoja pelejä voitoksi.

Kun alkukauden niputtaa yhteen, keskikastissa voi tapahtua melkein mitä tahansa. Pattijoella ja Seinäjoella ei ole hätää pudotuspelien suhteen, mutta sen jälkeen on odotettua leveämpi ja avoimempi rintama. Kitee on siinä iskussa, että jos sen pelillinen taso pysyy edes jotenkuten nykyisellään, Kitee on vahvasti menossa kahdeksan sakkiin. Kitee on myös yksi niistä joukkueista, jotka voivat haastaa runkosarjan sijoituksissa ainakin Seinäjoen ja jopa Pattijoen.

Jos Imatran nousukierre jatkuu, myös se on kiinni paikassa kahdeksan sakissa. Vimpeli on haastavassa tilanteessa, mutta jos se ei saa muuten kurssiaan oikaistuksi, se tulee varmasti reagoimaan asiaan. Siksi oletusarvona edelleen on, että Vimpeli klaaraa itsensä kahdeksan sakkiin. Kauden jatko riippuu kuitenkin siitä, millaisella koostumuksella joukkue pelaa jatkossa.

Hyvinkää on nykyisillä esityksillään vaarassa jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Kempele, Kankaanpää ja Tampere eivät ole kaukana pudotuspelien paikkojen tasolta, mutta ne kyttäävät lähinnä sitä, miten Kiteen, Imatran, Vimpelin ja Hyvinkään kaudet etenevät, ja jääkö heille vielä jaettavaa.

Siilinjärvi voi edelleen napsia yllättäviä jaksovoittoja, mutta pudotuspelipaikoista Mantulla on turha unelmoida. Koskenkorva on ollut pelillisesti aavistuksen odotettua parempi, mutta pisteet ovat sille tiukassa – kuten sarjataulukko kertoo.