Brad Lambert on suurlupaus, jolla on suomalaispelaajaksi huimia poikkeusominaisuuksia
Brad Lambert on kepeä ja sulava luistelija, joka tekee asioita samalla tavalla kuin maailman parhaat. Nuorten MM-kaukaloissa hän erottuu edukseen.
@JuusoKokkonen
Brad Lambert on nostettu yhdeksi suomalaisen jääkiekkoilun uusista tulevaisuuden toivoista. Nuorten Leijonien kakkosketjussa viilettävä Lambert täytti kisojen alla vasta 17 vuotta, mutta nuori mies on osoittanut olevansa joukkueelleen arvokas pelaaja nuorten MM-turnauksessa.
Lambertin vahvuudet ovat ehdottomasti hyökkäyspelissä, mutta hän on kyennyt suoriutumaan melko hyvin myös kokonaisvaltaiseen pelaamiseen liittyvistä vaatimuksista Nuorissa Leijonissa. Se haaste toki nousee turnauksen edetessä.
Kuitenkin hyökkäyspelaamisessa ja luistelussa Lambertilla on sellaisia poikkeusominaisuuksia, joita hyvin harvoin suomalaispelaajilla on.
Kaukalossa hän näyttää pelaajalta, jollaisia Kanadalla on ketju toisensa perään. Nopea, sähäkkä ja kiekon kanssa taitava. Pienen kaukalon, nopean pelin pelaaja.
Lambertilla on myös Kanadan kansalaisuus, ja hän on nuorempana yhden vuoden Kanadassa kiekkoillut.
Nopea kääntyjä
Lambertin yleisolemus on sähäkkä. Kaikessa hänen toiminnassaan kaukalossa on terävyyttä ja reaktiivisuutta. Esimerkiksi reaktio-ominaisuudet ja reagointikyky ovat erinomaiset. Viesti näköhavaintojen kautta kehoon menee nopeasti, ja keho toteuttaa käskyjä viiveettä.
Maila ja kiekko tottelevat, jalat ja luistimet tottelevat.
Lambertilla on pienen kaukalon peliin sopivia ominaisuuksia, jollaisia yleensä suomalaispelaajilla ei ole. Ainakaan Lambertin iässä.
Hänen luistelutaidossaan on paljon ihastuttavia, pieniä nyansseja. Ensinnäkin perusasiat ovat kunnossa. Lambert hallitsee terän tilanteessa kuin tilanteessa. On suunnanmuutoskykyä, räjähtävyyttä ja taitoa pitää liike yllä alati muuttuvissa ja yllättävissä pelitilanteissa.
Sen sijaan Lambertin kyky kääntyä ahtaassa tilassa kiekon kanssa 180 astetta on suomalaispelaajaksi poikkeuksellinen.
Se on sitä, koska Lambert kykenee tekemään käännöksen samalla luistelulinjalla pysyen pienessä tilassa. Käännökseen hän ei tarvitse kääntösädettä tai kaarretta. Lambert kääntyy siis käytännössä salamannopeasti samoilta sijoilta 180 astetta.
Sen lisäksi Lambert säilyttää käännöksessään liike-energiansa, suuntaa sen vastakkaiseen suuntaan ja pystyy taitavasti jopa nostamaan sitä käännöksen yhteydessä. Eli ei tapahdu sitä, mitä heikommalla luistelijalla: vauhti pysähtyy ja lähdetään uudestaan liikkeelle.
Tämä vaatii hyvin hienostunutta terän käyttöä sekä hermostollista säätelyä, alaraajojen elastisuutta ja fyysistä kapasiteettia.
Pienessä kaukalossa, ahtaassa NHL-pelissä tässä erottuvat jyvät akanoista. Parhaat tuloksentekijät ovat omaa luokkaansa siinä, että he kykenevät ahtaassa tilassa suunnanmuutoksilla ja käännöksillä irtautumaan kiekon kanssa vastustajasta laitojen lähellä.
Siinä mielessä Lambertilla on erinomainen pohja nousta huipulle tulosta tekeväksi NHL-pelaajaksi.
Pehmeää askellusta
Toinen viehättävä yksityiskohta liittyy Lambertin suoraluisteluun. Hänen suoraluistelunsa ei perustu ainoastaan perinteisiin luistelupotkuihin.
Maailman huiput hyödyntävät alati kaarreluistelun tekniikkaa, eli ristaskellusta, suoraluistelussa. Esimerkkiä voi katsoa Connor McDavidista tai Nathan MacKinnonista.
Tekniikasssa siis jalat askeltavat vuoron perään toinen toisensa eteen. Sen sijaan perinteisessä luistelupotkussa vauhti tuotetaan työntämällä jalkoja vuoron perään takaviistoon. Se ei ole dynaamista. Se on lineaarista. Lambert hakee lyhyellä, tikkaavalla askeleella vauhdin ensin kaarreluistelussa ja jatkaa sitä suoraluistelussaan samalla periaatteella: viemällä jalkaa toisen eteen.
Luisteleminen näyttää kepeältä, sulavalta ja pehmeältä. Vauhti kiihtyy nopeasti korkeaksi.
Mikä hyöty tästä tekniikasta on suoraluistelussa? Miksi maailman huiputkin käyttävät sitä?
Yksi tekijä on se, että näin hyökkääjä pystyy muuttamaan nopeasti suuntaa ja kulmaansa suhteessa vastustajan puolustajaan. Yllättäviä, pieniäkin, suunnanmuutoksia on vaikea puolustaa, kun hyökkääjä on samaan aikaan kovassa vauhdissa.
Kun askellus on tiheää, suunnanmuutokset voivat tapahtua erittäin nopeasti ja yllättäen.
Sen sijaan samaa linjaa jyskyttävä hyökkääjä on puolustajan helppo ahdistaa kohti laitaa ja sulkea sinne.
Kun tähän Lambertin luistelutaidon pakettiin yhdistää hänen erinomaiset kiekonkäsittelyominaisuudet sekä pelinlukutaidon, käsillä on jo 17-vuotiaana pelaaja, joka on vaikuttava nuorten MM-kisoissa.
Paikkoja on ollut myös maalihanojen avaamiseen turnauksen alussa. Ehkä siinä onkin Lambertin yksi keskeisin kehityskohta: laukaus ja viimeistely eri tavoin.
Paljon on suomalaispelaajia NHL:ssä tulosroolissa, mutta Lambertista voi viiden vuoden sisällä kasvaa hieman uudentyyppinen suomalaispelaaja NHL-kaukaloihin, mallia Johnny Gaudreau.