Porissa etsitään kadonnutta uskottavuutta

Ässät aloitti valmistautumisensa kauteen voittamalla Pitsiturnauksen Raumalla.

JääkiekkoLiiga

Porissa etsitään kadonnutta uskottavuutta

Ässien edellinen kausi oli katastrofi. Nyt Porissa on palautettava uskottavuus ja houkuteltava yhteisö takaisin joukkueen taakse. Kokoonpano antaa ohuen toiveen paremmasta.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 31.8.2022 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Liiga 2022–2023: Porin Ässät

Joukkueen materiaali

Maalivahtiosastolla on potentiaalin lisäksi avoimia kysymyksiä. Konstantin Volkov poistui vaikean kauden jälkeen. Tilalle tuli ruotsalainen Niklas Rubin laadukkaasta Frölundasta kakkosvahdin paikalta. Status on kova, mutta tilastot viime kaudelta eivät aivan timanttiset. Nuori ja lupaava Rasmus Korhonen kirittää hyvin.

Puolustuspäässä on maalivahtiosaston kanssa paljon samaa. Carolina Hurricanesin sopimuspelaaja 19-vuotias Aleksi Heimosalmi on kiinnostava seurattava luisteluosaamisineen. AHL:stä tulleille Markus Phillipsille ja Ian McCoshenille on tarjolla paljon vastuuta. Liiga-tasolla tasonsa todistaneita puolustajia on Ässien kokoonpanosta kuitenkin Roni Seväsen lisäksi haastava löytää. Pelicansista hankittu Aleksi Laakso on rajatapaus yhdessä Nikolas Matinpalon kanssa.

Hyökkäyksestä Ässät menetti katastrofikauden kärkiosaamistaan, kun sekä Sakari Salmisen että Jarno Kärjen urat jatkuvat muualla. Kumpikin nimekkäistä paluumuuttajista oli kuitenkin kuin varjo entisestään, kuten käytännössä jokainen viime kauden Ässissä pelannut pelaaja, joten liikaa lähtijöiden listalle on turha tuijottaa.

76.00 for Ässät to win Liiga 2022/2023. Check the odds for Liiga and SHL at LeoVegas and play!

Jos laituriosastolla on nimekkäitä lähtijöitä, keskikaistalle Ässät saa täsmälääkettä kokeneesta Jan-Mikael Järvisestä. Viimeksi keväällä 2019 Liigassa ihastuttanut Tapparasta suurelle yleisölle tuttu pelaaja tuo kaivattua kiekollista osaamista Ässien hyökkäyspeliin.

Järvisellä on jättimäinen rooli hyökkäyspäässä yhdessä viime kaudelta tutun Derek Barachin kanssa. Dominic Turgeon on mielenkiintoinen tuttavuus AHL:stä. Jesse Joensuu palaa taas patapaitaan tekemään sitä mitä hän osaa parhaiten. Se ei liity kiekolliseen peliin.

Valmennus

Karri Kivi tuli lähes mahdottomaan paikkaan Ari-Pekka Selinin tilalle viime kaudella. Vaikka Ässien pelastaminen siinä vaiheessa pudotuspeleihin vaikuttikin mahdottomalta tehtävältä, olisi odottaa sopinut parempaa, mitä Ässät loppukaudella pystyi esittämään.

Ässät Suomen mestariksi valmentaneen ja Nuorten Leijonien peräsimessä maailmanmestaruuden voittaneen valmentajan sädekehä on himmennyt viimeisten vuosien aikana. Syksyllä 2019 tuli potkut Ilveksestä eikä paluu Ässiinkään ole ollut mutkaton.

Tilanne valmennuksessa on myös siinä mielessä erikoinen, että apuvalmentaja Jere Härkälä on myös nimitetty päävalmentajaksi tulevan kauden jälkeen 1+1-vuotisella sopimuksella. Härkälä toimi vielä viime kaudella päävalmentajana Kokkolan Hermeksessä. Toissa kaudella Härkälä vei Hermeksen jopa finaaleihin.

Avoimuus päävalmentaja-asioissa on hyvä, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten vallitseva tilanne vaikuttaa Ässien valmennuksen dynamiikkaan. On myös epäselvää, kuka vetää pelilliset suuntaviivat. Kiven Ilveksessä KooKoon entinen päävalmentaja Olli Salo vastasi pelistä.

Nyt Ässillä on kuitenkin urheilupuolella vain voitettavaa. Viime kauden jumbopaikkaa paremmaksi Kivi kyllä pystyy laittamaan. Samalla hänen tulisi palauttaa uskottavuus Poriin, että Ässien kannattajat löytäisivät takaisin Isomäkeen viime kauden kammottavien yleisömäärien jälkeen.

Odotukset ja realismi

Ässillä on edellytyksiä parantaa viime kauden surkeaa suoritustaan. Valmennus ei ole heikko ja pelaajistoonkin vaikuttaa tulleen muutama hyvä täsmähaku.

Kokoonpano on kuitenkin yhä ohut, eivätkä hankinnat avainpaikoille ole liigatasolle takuuvarmoja. Joukkueen ympärillä on liikaa kysymysmerkkejä.

Arvio

Ässät ei välttämättä ole tällä kaudella jumbo, mutta pudotuspelipaikkaa ei Poriin tule vieläkään. Sijoitukset 11–15 vaikuttavat realistisilta tälläkin kaudella.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Kolmantena vuorossa on Porin Ässät.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: Ässät, Pelicans, Sport