Aatu Räty oli matkalla jopa NHL:n ykkösvaraukseksi, mutta sitten kurssi romahti – miksi?
Aatu Räty oli vuosi sitten suurissa otsikoissa. Puhuttiin jopa NHL:n ensimmäisestä suomalaisesta ykkösvarauksesta. Enää ei puhuta.
@SSavolainen1
Viime kesänä alkoi kuulua yllättävää tietoa pohjoisamerikkalaisesta mediasta.
Suomalaista NHL-pelaajaa ei ole ikinä varattu NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisenä kaikkiaan. Kari Lehtonen, Aleksander Barkov ja Patrik Laine ovat tulleet varatuksi toisena, mutta aivan ensimmäisenä suomalaista ei ole koskaan varattu.
Viime kesänä kanadalaista tv-kanava TSN:ää myöten Kärppien nuoren lupauksen Aatu Rädyn nimi alkoi nousta esiin jopa ykkösvarauksen spekulaatioissa.
Räty ei ollut Suomessa yhtä hehkutettu nimi kuin olivat vaikkapa Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho tai Mikael Granlund olivat aikoinaan, joten puheet ykkösvarauksesta tuntuivat yllättäviltä, vaikka Räty oli pelannut lupauksia herättävästi niin Kärpissä kuin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.
Kauden 2020–21 aikana Rädyn arvostus erilaisissa asiantuntijaveikkauksissa on laskenut kuitenkin rajusti. Voidaan puhua jopa pörssiromahduksesta. Monissa arvioissa Räty tullaan varaamaan kyllä ykköskierroksella, mutta vasta sen puolivälin jälkeen. Ihan täysin mahdotonta ei ole myöskään se, että häntä ei varata lainkaan ykköskierroksella.
Syy alamäkeen on kaikkien tiedossa: Räty ei vakiinnuttanut paikkaansa Kärppien liigajoukkueessa, eikä häntä valittu myöskään alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Edes A-junioreissa Räty ei varsinaisesti dominoinut.
Kaiken tämän jälkeen Räty valui arvioissa alemmaksi ja alemmaksi. NHL:n ykkösvaraus käytetään aivan poikkeukselliseen ikäluokan lahjakkuuteen ja alkoi olla selvää, että ihan sellainen lahjakkuus Räty ei olekaan.
Erään suomalaisen eturivin valmentajan vastaus taustakeskustelussa kysyttäessä Rädystä oli: ”Onko hän edes niin lahjakas pelaaja kuin puhutaan?”
***
Rädyn valitsematta jättäminen alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta ei lopulta ollut edes järin yllättävää.
Nuorten Leijonien joukkueessa pelasi neljä keskushyökkääjää – Anton Lundell, Juuso Pärssinen, Henri Nikkanen ja Samuel Helenius, joiden lisäksi myös Ässien Roni Hirvonen olisi voinut tarvittaessa pelata keskellä.
Heistä jokainen oli pelannut valintahetkellä Liigassa hyvällä vastuulla ja Heleniusta lukuun ottamatta yli 15 minuuttia illassa – Heleniuskin 15 minuutin tuntumassa. Kaikki edellämainitut pelaajat olivat siis marinoituneet tämän kauden aikana miesten peleissä merkittävissä rooleissa. Räty ei valintahetkellä ollut.
Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennasen tehtävä ei ollut auttaa Aatu Rädyn asemia NHL:n varaustilaisuudessa, vaan valita paras joukkue senhetkisen tilanteen valossa.
Pennasen asemassa on myös ymmärrettävä, että hänellä oli pääsy näkemyksiin Kärppien sisällä. Hänen apuvalmentajansa Nuorissa Leijonissa, Ville Mäntymää, sattui olemaan myös Kärppien alle 20-vuotiaiden apuvalmentaja. Lisäksi olisi yllättävää, mikäli Pennanen ei olisi konsultoinut myös Kärppien liigajoukkueen päävalmentajaa – ja Pennasen kanssa Jukka Jalosen valmennustiimissä apuvalmentajana toiminutta – Mikko Manneria.
***
Rädyn jääminen rannalle alle 20-vuotiaiden MM-valinnoista aiheutti pienen kohun, mutta syytä voi olla katsoa myös Kärppiin päin.
Kukaan ei sano, etteikö pelipaikkaa pitäisi tietysti Kärpissä ansaita. Eikä kukaan sano varsinkaan sitä, että etua pidä saada esimerkiksi jonkin kanadalaisen asiantuntijan arvioista draft-analyyseissään.
On tietysti tärkeää, että Liigassa on olemassa jokin laadunvalvontaosasto, joka määrittää onko pelaaja liigakelpoinen vai ei – välittämättä median hehkutuksesta tai kritiikistä.
Silti on perusteltua kysyä: Miten hyvin Oulussa on onnistuttu saamaan Rädystä potentiaalia irti ja olivatko tehdyt ratkaisut palvelleet pelaajaa tämän kehityksessä parhaalla mahdollisella tavalla?
Kärpätkin on ollut historiassaan erehtyväinen. Vaikka kyseessä on täysin kaksi eri pelaajaa, mieleen tulee etäisesti Mikael Granlundin tyriminen pois Oulusta.
Granlund puhui jo kohun alkaessa luottamuspulasta Kärppiin. Hän on myöhemmin kertonut suurta kohua herättäneestä HIFK-siirrostaan, että Kärppien johdosta olisi puhuttu, että hän olisi pelannut valtaosan kaudesta todennäköisesti A-junioreissa, mutta HIFK:sta tarjottiin paikkaa kahdesta ensimmäisestä ketjusta.
Jälkeenpäin ei tarvitse kansanäänestystä järjestää, että kumpi oli oikeassa luottaessaan pelaajaansa – Kärpät vai HIFK. Granlund teki ensimmäisellä kaudellaan HIFK:ssa 43 ottelussa 40 pistettä ja tätä seuraavalla kaudella nousi MM-kultajoukkueen koko kansan ilmaveivisankariksi.
Tuo tarina olisi saattanut jäädä kirjoittamatta kaikilla sensaatiomaisilla kirjaimillaan Kärpissä.
Nytkin, kun Kärppien surkeasti sujunutta kautta katsoo, voi kysyä olisiko Kärppien aikaansaama tulos ollut yhtään sen huonompi, jos Aatu Räty olisi ollut kokoonpanossa säännöllisemmin kuin hän oli? Olisiko Rädyn viime kausi ollutkin toisenlainen, jos häneen olisi luotettu ja nuoren pelaajan puutteita olisi siedetty enemmän?
***
Sitten herää myös kysymys siitä, että kun fanit ja media seuraavat tarkkaan NHL:n varaustilaisuuksien numeroita, että onko Rädyn saamalla varausnumerolla mitään merkitystä hänen uralleen?
Olisi helppoa sanoa, että ei ole, mutta NHL-varausnumeron pienuus parantaisi kuitenkin Rädyn mahdollisuuksia sille, että hän saisi jonain päivänä hyvän näyttöpaikan NHL:ssä.
Kun pelaaja varataan pienellä varausnumerolla ja tästä ei tule myöhemmin hyvää NHL-pelaajaa, se on aina seuran kykyjenetsintäosastolle häpeäksi. Sitä häpeää ei yksikään seura halua kokea – ja siksi pelaajille annetaan korostetummin mahdollisuuksia. Mitä enemmän varausnumero kasvaa, sitä ymmärrettävämmäksi hutivaraus tulee. Varausnumero voi siis antaa etua NHL-uralla, mutta ei ole sille tae.
Samalla on kuitenkin muistettava, että esimerkiksi NHL:n pudotuspelien pistepörssin ykkönen Nikita Kutsherov varattiin toisella kierroksella numerolla 58 ja pudotuspelien maalipörssin voittaja Brayden Point kolmannella kierroksella numerolla 79.
Täytyy myös ymmärtää, että NHL:n varaustilaisuuteen liittyen tehdyt arviot ovat vuosittain muuttuneet paljon yhdessä vuodessa. Pelaajien mahdollisuudet paranevat ja joskus heikentyvät. Yhtä perustellusti voi pohtia, että kuka ja mikä petti pahiten: Aatu Räty – vai häneen kenties ylisuuret odotukset asettaneet asiantuntijat?
Ja yhtä selvää pitäisi olla, että jos Räty varataan tänä viikonloppuna johonkin NHL-seuraan ykköskierroksella, se on edelleen erittäin kova juttu – ja, että kaikki on hänelle edelleen mahdollista.