Tottenhamilla on tulevalla kaudella paljon tärkeämpi kivijalka kuin Harry Kane

Tottenham kaatoi sunnuntaina harjoitusottelussa rakkaan vihollisensa Arsenalin 1-0 Son Heung-minin maalilla.

JalkapalloValioliiga

Tottenhamilla on tulevalla kaudella paljon tärkeämpi kivijalka kuin Harry Kane

Tottenham lähtee uuteen Valioliiga-kauteen ristiriitaisista asetelmista. Kaikki puhut Harry Kanesta, kun kaikkien pitäisi puhua Nunosta.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 11.8.2021 | KUVAT All Over Press

Tottenham valmistautuu uuteen kauteen todella mielenkiintoisissa merkeissä. Seuran ja joukkueen ympärillä on todella monta kuumaa puheenaihetta.

Yksi on tietysti tähtihyökkääjä Harry Kane. Viime kauden Valioliigan maalikuningas on ollut pitkästä sopimuksestaan huolimatta halukas jättämään Tottenhamin. Kane on ollut kyllästynyt Tottenhamin pokaalittomuuteen ja on ilmaissut halunsa pelata Euroopan huipulla. Tottenhamin ensimmäinen sarjavastustaja Manchester City on kiinnostunut Kanesta, mutta Spurs ei ole vielä päästänyt tarjouksia läpi.

Kanen tilanne vaikuttaa varmasti uuden päävalmentajan Nuno Espírito Santon suunnitelmiin. Viimeisin viesti Tottenham-leiristä on ollut, että Nuno keskustelee Kanen kanssa alkuviikosta. Viimeisimmät merkit kertoisivat, että Kanea yritetään saada jäämään Tottenhamiin. Tämä on aivan varmasti Nunon ja seurajohtaja Daniel Levyn tavoite.

Kanen tilanne lisää varmasti Valioliigan avausviikonlopun tulisuutta, kun Tottenham kohtaa avausottelussaan juuri Manchester Cityn.

Katso tästä Expektin sijoituskertoimet uudelle Valioliiga-kaudelle!

Kane on kuitenkin vain yksi pelaaja. Nuno on ajanut pre-seasonin aikana sisään omia ajatuksiaan vahvasti. Kärjessä hän on peluuttanut Son Heung-minia. Tottenham on näyttänyt kesän aikana todella potentiaaliselta ryhmältä, jonka pelaaminen on ollut alusta lähtien aika selvää.

Yllätys on lopulta ollut se, miten proaktiivisesti Tottenham on kesän aikana harjoitusotteluissaan pelannut. Mikään Nunon valmennushistoriassa ei ole antanut odottaa sellaista jalkapalloa, mitä Tottenham on kesällä pelannut.

Nunon taktiset valinnat ovat siksi Kaneakin mielenkiintoisempi asia Tottenhamin ympärillä. Lopulta Kane on vain yksi – toki briljantti – palanen siinä, miten tehokas Tottenham alkavalla kaudella on. Nunon prosessi on Tottenhamin varsinainen kivijalka – ei Kane.

Uudenlainen Nuno

Kun uusi valmentaja menee uuteen seuraan, nähdään useimmiten käytännössä kahta eri toimintatapaa.

Yksi toimintatapa on se, että jos valmentajalla on oma vahvan pelitapabrändi, hän alkaa juntata omia pelin periaatteitaan välittämättä seuran historiasta, kulttuurista tai pelaajamateriaalista. Näin toimi esimerkiksi Spursista potkut saanut José Mourinho. Mourinhon pelitapa ei lopulta sopinut siihen, millainen pelaajamateriaali Tottenhamilla oli. Siksi Mourinhon tulokset jäivät vaihteleviksi.

Nuno Esprito Santo ja Son Heung-min lähtevät puun takaa uuteen liigakauteen.

Sen luokan brändivalmentajia, että he voivat valmentaa ehdottomalla tavalla vain omien pelin periaatteiden kautta, on maailmassa vain muutama. Pep Guardiola ei ole muuttanut pääperiaatteitaan oikeastaan kertaakaan urallaan. Ei myöskään Jürgen Klopp.

Mutta Nuno on toimimassa nyt eri tavalla kuin hänen edeltäjänsä José Mourinho.

Nuno ei ole säätänyt vain muotoja Tottenhamin pelaajamateriaalille sopivaksi, vaan hän säätänyt myös pelinsä pääperiaatteita ja nyrkkisääntöjä. Tottenham pelaa hyvin eri tavalla kuin Nunon edellinen seura, Wolverhampton. Nuno onkin osoittautumassa tässä suhteessa joustavaksi valmentajaksi.

Wolverhampton oli puolustuspeliä ajatellen hyvin passiivinen joukkue. Wolves oli viime kaudella esimerkiksi viidenneksi passiivisin joukkue tekemään puolustuspelitekoja, kuten riistoyrityksiä tai taklauksia pallon lähellä. Wolves antoi vastustajan syöttää keskimäärin 15 kertaa ennen prässin aloittamista.

Kesän otteluissa on ollut havaittavissa, että Spurs toimii aktiivisemmin puolustuspelissään kuin Wolves viime kaudella. Nuno on asettunut käyttämään 4-3-3-muotoista puolustussapluunaa, mikä sekin on mielenkiintoinen valinta. Wolves pelasi paljon kolmella topparilla, mutta Spurs näyttäisi Nunon alaisuudessa pelaavan kahdella topparilla.

Mielenkiintoista Nunon 4-3-3:ssa on se, että kolmen pelaajan keskikenttälinja puolustaa todella paljon leveyttä. Tässäkin Nuno ajattelee offensiivisemmin kuin Wolvesissa. Spursilla on ollut kesän peleissä jopa kolme pelaajaa ajoittain pallon yläpuolella, kuin vastustaja on pelannut pallon leveyteen.

Nunon uudestaan herättämä Dele Alli ja Pierre Højbjerg pelaavat aktiivisesti sivuttain liikkuvina kymppeinä, joiden tehtävä on tukea laitapuolustajia. Näin Spursin nopeat laiturit, kuten Lucas Moura, voivat pelata kuten Liverpoolin Mohamed Salah ja Sadio Mané pelaavat – prässäten toppareita ja roikkuen välillä vastaiskuvalmiudessa.

Koska Spurs on nyt peluuttanut Sonia kärjessä, on kärjessäkin nopeutta. Spurs voi äityä todella vaaralliseksi vastaiskujoukkueeksi, jos Nuno onnistuu hyvin roolittamisissa.

Toisaalta, kun Tottenhamin fanit ajattelevat Harry Kanea 4-3-3-muodon piikkinä putoamassa kymppialueelle target-pelaajana ja nopeiden laitureiden ympäröimänä, niin he alkavat tosissaan haluta hänen jäävän seuraan. Kane voisi olla aika briljantti target-kärki Nunon systeemissä.

Puun takaa

Tottenham pääsee iskemään uuteen valioliigakauteen sunnuntaina puun takaa. Peliään vielä hakeva Manchester City tulee olemaan ensimmäisellä kierroksella ongelmissa hyvin valmistautuneen Spursin kanssa. Ja jos Kane päättää jäädä Spursiin ja pelaa sunnuntaina, on City todella kovan päivätyön edessä, jos se haluaa viedä pisteet itselleen.

Yksi asia, jossa Nuno on onnistunut, on ollut joukkueen muutaman taitavan pelaajan itseluottamuksen palauttaminen ja roolittaminen. Herkullisimmat kysymykset liittyvät joukkueen keskikenttään ja taitavien keskikenttäpelaajien roolitukseen.

Katso Tottenhamin ja Manchester Cityn ottelun koko Expektin kerroinkattaus!

Esimerkiksi Dele Alli on nyt kesällä saanut paljon peliaikaa ja näyttänyt, että hänen uransa ei ole vielä valmis lähtemään laskusuuntaan. Mourinho ei sietänyt laiskasti harjoittelevaa Allia, mutta Nuno on ajatellut Allin olevan hänen salainen aseensa.

Alli on pelannut toisena kymppinä ja tehnyt asioita, jotka näyttävät vapaan roolin asioilta, mutta jotka ovat Nunolta taitavaa roolittamista ja mekanismien kontrollointia. Spurs on hyökkäyspelissään esimerkiksi tehnyt perinteisten 4-3-3-mallien ohella aktiivisten kymppien ja laitureiden välisiä paikanvaihtoja. Alli on lipunut välillä sisäkaistalta sivurajalle laiturin tullessa sisäkaistalle. Näin Allin iso toimintasäde pitää hänet kiireisenä ja Nuno on saanut hänen taitoaan käyttöön ihan uudella tavalla.

Pitää muistaa, että vasta 25-vuotias Alli on luksustapaus pelaajana. Hän pystyy tuomaan aivan valtavan määrän tehoja, jos hän on kiinni joukkueen toiminnan intensiteetissä. Esimerkiksi kaudella 2016–17 Alli teki peräti 18 maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä. Silloin Alli oli pallossa kiinni noin 40 kertaa ottelua kohden. Voi olla Nunolta erinomainen veto yrittää herättää Alli, mutta se vaatii myös Allin pääkoppaa. Nuno ei aio katsella Allia, mikäli hän ei paina hommia.

Højbjerg vai Lo Celso?

Toinen mielenkiintoinen tapaus on ollut juuri Allin kanssa kymppinä pelannut Pierre Højbjerg. Mourinho peluutti häntä keskikentän pohjimmaisena pelaajana, mutta Nunon alaisuudessa tanskalaiskeskikenttä on pelannut oikeana kymppinä.

Tämä voi olla defensiivinen valinta, sillä Højbjerg osaa puolustaa isoa aluetta. Toisaalta välillä Nuno on peluuttanut 4-3-3-muotoa niin, että se on toispuoleinen, jolloin, Højbjerg on valunut oikean kympin paikalta pelintekoalueelle, ja Alli on nostanut vasemman kympin paikalta taskuun. Näin Spursin puolustusvalmius on korostuneempi kuin jos molemmat kympit pelaavat etenemisalueilla.

Yksi mielenkiintoinen kysymys on myös Giovani Lo Celson rooli alkavalla kaudella.

Lo Celso on erittäin taitava hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka voi viedä toisen kympin paikan. Toki voi olla, että Lo Celso pelaa laiturinkin paikalla, mutta viimeisessä harjoitusottelussa Arsenalia vastaan Lo Celso tuli juuri Højbjergin tilalle oikeaksi kympiksi.

Tottenhamin kohdalla on nyt mahdotonta ennakoida, miten sarja lähtee liikkeelle. Joukkueessa on niin monta kirjoittamatonta korttia. Mikä on esimerkiksi Allin lopullinen taso ja anti joukkueelle? Tai jääkö Kane joukkueeseen tekemään ne parikymmentä liigamaalia, jotka hän varmasti pystyisi tekemään?

Mutta se on varmaa, että tällä hetkellä pelaaminen näyttää selvemmältä kuin kertaakaan Mourinhon aikana. Siksi Tottenhamin tasonnosto on erittäinkin mahdollinen.