Annimari Korte otti työvoiton, mutta nyt pitää olla tarkkana

Yleisurheilu

Annimari Korte otti työvoiton, mutta nyt pitää olla tarkkana

Annimari Korte löi viimeisen pisteen comebackinsa varmistukseksi ottamalla sen puuttuvan suomenmestaruutensa, mutta samalla edessä on tilanne, jossa kannattaa miettiä tarkasti loppukauden kisaohjelmaa.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 14.8.2020 | KUVAT All Over Press

Annimari Korte on tällä hetkellä Suomen suoritusvarmin yleisurheilija. Paljon kisoja, oikeastaan koronan oloissa jopa odottamattoman paljon, mutta koko ajan omalla perusvarmalla tasolla laadukasta kansainvälien tason tulostasoa tuottaen.

Ei ole kahta sanaa siitä kuka on tällä hetkellä Suomen ykkösaituri.

Kun Kortteen henkinen kantti kesti myös sen puuttuvan suomenmestaruuden ottamisen, vielapä kahdella erinomaisella juoksulla, on hän kaiken hehkutuksensa ansainnut.

Silti hänen, ja koko naisaitureiden ykkösketjun, suoritukset herättivät Kalevan kisoissa myös kysymysmerkin.

Kulkee lujaa, hyvältä näyttää, mutta jotenkin tähän on tulossa tasapaksun suorittamisen sivumakua. Tietenkin, kun juostaan tällä tasolla, pitäisi ennemmin käyttää sanaa ”suoritusvarmuus”, ei ”tasapaksuisuus”, mutta samalla on kuitenkin fakta se, että oikein kukaan suomalaisista naisaitureista ei saa nyt itsestään irti sellaista tulospiikkiä, mitä oli alkukesän perusteella lupa odotella elokuun aikana.

Tietysti Kalevan kisoissa on tärkeintä ottaa mestaruus, ja nimenomaan Kortteen kohdalla on nyt turha miettiä millä ajalla se tuli, kun kuitenkin juostaan koko ajan 12,80:n nurkilla, ja allekin.

Mutta samalla tosiasia on sekin, että kisoja on ollut paljon. Ja hän itsekin sanoo, että kortisonipiikki pelasti nämä kisat. Kun näin on, on ilmassa myös varoittavat signaalit.

Vaikka kortisonia on viime päivinä käsitelty urheilun mediapuheessa kuin jotakin pelastavaa ihmeainetta, pitää muistaa, että kortisonin kanssa ei ole koskaan pelleilemistä. Kortisoni on kriisitilanteen apuväline. Kortisoniin liittyy riskinsä, ja silloin kun aineen käyttöön päädytään, elimistö on ajautunut oman sietokyvynsä äärirajoille.

Se pitää muistaa, vaikka oireet poistuisivatkin.

Kortisoni viestii paitsi kuormittumisesta loukkaantumisriskin rajoille, myös siitä, että keho ei aivan tasapainoisessa tilassa ole. Ja se ei ole hyvä viesti silloin, kun pitäisi alkaa juosta kesän parhaita aikoja.

Tiukkojen päätösten hetki

Annimari Korte ja hänen taustajoukkonsa osaavat mitä ilmeisemmin toimia kortisonin kanssa. Kalevan kisojen suoritus oli hyvää tasapainoista Kortetta, jossa omat perusvahvuudet riittivät muiden suomalaisten kukistamiseen.

Oikeasti mitoitettu ja tähdätty kortisoni riitti poistamaan kiputilat ja mahdollisti erittäin kovat tulokset niin alkuerissä kuin finaaleissakin.

Mutta silti, jos mietitään sitä SE-ajan tekemistä ja kehossa piilevän parhaan potentiaalin esiin kaivamista, nyt on edessä tiukkojen päätösten hetki.

Kehossa on suorituskykyä, kyllä. Mutta ilmassa on myös merkit kuormittumisesta. Kipujen lisäksi siitä kertoo se, että vaikka Korte juoksee niin hyvällä tasolla kuin hän juoksee, ihan parasta mahdollista herkkyyttä ei aitomisessa aivan ole. Homma on perusvarmaa, ja laadukasta missä tahansa vertailussa, mutta ei silti ihan vielä herkintä.

Alkukauden perustella oli realismia odotella, että nyt mentäisiin Turun olosuhteen kaltaisessa leppeässä myötätuulessä alle 12,70.n tasolla. Nyt keho ei siihen ihan valmis ollut, vaikka potentiaali siellä jossakin lihasten uumenissa onkin.

Kesää on vielä kuitenkin jäljellä. Eteen on mitä luultavimmin tulossa jokunen hyvä kansainvälinen startti.

Mutta ennen kuin sovitaan yhtään uutta kisaa, olisi syytä miettiä tarkasti. Nyt olisi hyvä vetää henkeä, palautella kehoa, parannella kiputiloja ja antaa lihaksissa olevan huippusuorituksen tulla esiin. Ja palata sen jälkeen radalle valmiina kesän kovimpaan tulokseen.

Sivusta on vaikea mennä huutelemaan mitä juuri nyt täsmällisesti pitäisi tehdä, mutta se on selvä, että elokuun kilpailukalenterin kanssa on syytä olla todella tarkkana. Jos se huipputulos halutaan tehdä, se onnistuu vain ja ainoastaan kehon signaalien ehdoilla ja ne oikein tulkiten.

Kun takana on hyvä harjoituskausi, huippuveto rassataan esiin muutamalla hyvällä kisatilanteella, mutta nyt niitä hyviä kisavetoja on sittenkin tainnut tulla jokunen liikaa – ainakin jos tavoitteena on saada tänä kesänä kehosta ulos tasaisuuden ohella myös se yksi yksittäinen superjuoksu.

 

 

Elmo

Elokuun Elmo on ilmestynyt.

Osta digilehden irtonumero tästä

tai tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan

4 kk 35 e – ja postiluukkusi heilahtaa.