Perttu Ruuska on matkalla huippulukkariksi ja Suomen parhaaksi pesäpalloilijaksi

Perttu Ruuska johtaa Superin kärkilyöntitilastoa. Hän on lyönyt 12 ottelussa 83 kärkkäriä, joista 41 kakkosvaihdossa. Se kertoo hänen roolistaan sisällä.

Pesäpallo

Perttu Ruuska on matkalla huippulukkariksi ja Suomen parhaaksi pesäpalloilijaksi

Perttu Ruuska on ollut yksi tämän kauden sensaatioista kahdessa uudessa roolissaan - lukkarina ja Vimpelin tärkeimpänä pelintekijänä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.8.2020 | KUVAT All Over Press

Perttu Ruuska teki täksi kaudeksi rohkean liikkeen. Hän siirtyi lyöjäjokerin paikalta Vimpelin Vedon lukkariksi ja pelaamaan sisäpeliä numero hihassaan.

Jokereita on ennenkin siirtynyt ulkopelaajiksi, mutta ei Ruuskan kaltaista jokeria. Hän kohahdutti ensimmäisen kerran pesäpallopiirejä nousemalla 15-vuotiaana Vimpelin ja Sotkamon viidennen SM-loppuottelun ratkaisupelaajaksi kylmäpäisillä kotiuksillaan syksyllä 2016.

Kaiken kohinan keskellä täytyy muistaa, että Ruuska on vasta 19-vuotias.

Sen jälkeen Ruuska on ollut yksi Superin parhaista ja pelätyimmistä kotiuttajista. Hän oli lyönyt ennen tätä kautta 91 runkosarjan ottelussa 271 juoksua ja pudotuspeleissä 29 ottelussa 64 juoksua. Siitä, onko Ruuska ollut viime vuodet Superin paras tai toiseksi tai kolmanneksi paras kotiuttaja, on turha kinata. Oleellista on nähdä, että kyseessä on ollut ikäisekseen täysin poikkeuksellinen superlahjakkuus kotiuttajana.

Myös tällä hetkellä Ruuskan ikä on omalla tavallaan hämäävä asia. Hänen pelaamistaan lukkarina voidaan ja pitää arvioida lukkaripelin kautta, samoin sitä, että hän johtaa tällä hetkellä Superin kärkilyöntilastoa, mutta kaiken kohinan keskellä täytyy muistaa, että Ruuska on vasta 19-vuotias. Se, että hän on ollut parrasvalojen keskipisteessä kohta jo neljä vuotta, ei tee häntä iältään yhtään vanhemmaksi.

Kuin kotonaan

Ruuska on pelannut juniorina lukkarina, mutta hänen kokemustaan lukkarina ei voi verrata sellaisten huippulukkareiden pelimääriin, joille lukkarina oleminen oli elämän kutsumustehtävä jo junioreista lähtien. Tätä taustaa vasten Ruuskan tämän kauden esitykset ovat olleet erinomaisia.

Ruuskan vahvuus lukkarina on hänen kokonaisvaltaisuutensa lukkarina – se, miten hän pelaa lukkaripeliä teknisesti ja taktisesti, ja miten hän on kotonaan kaarella vastustajien ja syöttötuomareiden keskellä. Ruuska on kuin ison talon isäntä, joka ei pyytely anteeksi olemassaoloaan eikä kysele muilta, mitä tässä tehdään tai ollaan tekemättä. Se kertoo paljon nuoren miehen luonteesta ja henkisestä vahvuudesta.

Toimi nopeasti ja tilaa Elmo 4 kk 35 e. Tilaus alkaa elokuun Elmosta, jossa pesäpalloa taas 13 sivua!

Samat luonteenpiirteet näkyvät myös hänen syöttötyöskentelyssään. Hänellä on erinomainen tolppa, jota hän pystyy nostamaan tilanteessa kuin tilanteessa ilman pienintäkään pelonhäivää. Ruuska perussyöttö ei sinällään ole maailman vaikein, mutta hän pystyy ja osaa käyttää lautasta ja hänen matalansa on härskiydessään aivan limiiteillä.

Ruuska on taktisesti erinomainen lukkari. Hän on tutkinut – kuten aiemminkin urallaan – pilkuntarkasti vastustajien pelaamista ja hän osaa ja ymmärtää, millaista syöttöä missäkin tilanteessa kullekin lyöjälle pitää syöttää.

Ruuska hallitsee suvereenisti myös nopean pelaamiseen. Vaihtotilanteissa hän vielä nykii ja heittelee, mutta takatilanteissa hänen syöttötemponsa on maksimaalinen.

Ruuskalla on myös huippukäsi. Hänen heittonsa on terävä ja kova. Armoton käsi auttaa häntä myös lyhyiden hakemisessa – ja mahdollistaa sen, että Vimpelin etumiehet voivat pelata taaempana kuin Janne Heimosen aikana. Myös Heimonen oli hyvä hakemaan lyhyitä, mutta ero Ruuskaan tuli kädessä.

Ruuska on osoittanut alkukauden aikana, että hänellä on edessään iso tulevaisuus lukkarina. Kun puhutaan nuorista lukkarilupauksista, ensimmäinen asia on määritellä, missä nuoruuden raja kulkee. Jos se kulkee oikeasti nuoruudessa, silloin Ruuska on tämän hetken lupaavin nuori lukkari Superissa.

Sitä, miten hyväksi Ruuska voi lukkarina kehittyä, on vielä mahdoton arvioida. Hänellä on kaikki huippulukkarin ominaisuudet ja on selvää, että hän tulee kehittymään tästä vielä suurin harppauksin.

Ja kaikki tämä on Ruuskassa vasta tarinan toinen puoli.

Elintärkeä sisällä

Toinen puoli on se, millainen sisäpelaaja Ruuska on – ja taas: 19-vuotiaana.

Hän oli jokerina huippuluokan kotiuttaja. Ruuskan lyönnit olivat puhtaita, kovia ja hänen lyöntivalikoimansa äärimmäisen monipuolinen. Vaikka Ruuskan bravuurina kotiutustilanteissa oli kolmosjatkeelle lyöty kumura, hän viljeli kotiutuksia hurjilla tehoilla eri puolille kenttää.

Tällä kaudella Ruuska on osoittanut olevansa myös huippuluokan vaihtaja. Vimpelin alkuperäisissä suunnitelmissa Ruuskalle piti nelosena tulla paljon kotiutustilanteita, mutta Vimpeli kärki ei ole rakentunut ja toiminut odotetulla tavalla, ja Ruuska on joutunut tekemään tilanteita ja purkamaan varsinkin kakkosvaihtoja. Kotiutuksia hänellä on toistaiseksi vasta 19, mikä kuvaa Ruuskan roolin muuttumista.

Ruuska on vaihtajana äärimmäisen taitava ja monipuolinen. Hän ymmärtää myös, milloin vaihtoon riittää yksinkertainen lyönti, esimerkiksi simppeli lyhyt tai ohitus.

Ruuska johtaa tällä hetkellä miesten Superin kärkilyöntitilasta. Hän on lyönyt 12 ottelussa 83 kärkilyöntiä, joista 41 on tullut kakkosvaihdoissa. Kakkosvaihdoissa näkyy selvimmin myös ulkopelaajien kunnioitus Ruuskan läpilyöntivoimaa kohtaan. Kun ulkokenttä varoo Ruuskan läpilyöntejä, hänelle jää hyvin tilaa upottaa vaihtolyöntinsä minne päin kenttää tahansa.

Ruuska on tällä hetkellä Vimpelin ylivoimaisesti tärkein sisäpelaaja, jonka rooli ja merkitys sisäpelin toimivuuden kannalta on korvaamaton.

Vimpelissä pohdittiin ensimmäisten kierrosten aikana sitä, pitäisikö Janne Heimonen kutsua kesken kauden hätiin ja siirtää Ruuska takaisin jokeriksi, sillä nelosena pelatessaan Vimpeli hukkaa hänen kotiutustehoistaan ison osan.

Nyt tilanne on se, että tältä joelta ei ole enää paluuta. Ruuska on tullut lukkariksi jäädäkseen. Hänen sisäpeliroolinsa on muuttunut aiemmista kausista ja hänen on vaikea päästä numerolla pelatessaan yhtä hurjiin kotiutusmääriin kuin jokerina, mutta Ruuska on tiensä valinnut

Ja jos mitään yllättävää ei tapahdu, se tie vie hänet Suomen parhaaksi pesäpalloilijaksi.

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä.