Kuka haastaisi hallitsijan? Tappara on suosikeista kovin myös alkavalla kaudella!

Ei olisi ihme, mikäli Veli-Matti Savinaisen Tappara nostelisi Kanada-maljaa myös tulevalla kaudella.

JääkiekkoLiiga

Kuka haastaisi hallitsijan? Tappara on suosikeista kovin myös alkavalla kaudella!

Viime kauden Suomen mestarin riveistä lähti kovia, mutta tilalle tuli jopa vielä kovempia. Mestarivalmentaja Jussi Tapolalla on kaikki edellytykset päättää uransa Tapparassa mestaruuteen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 12.9.2022 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Tampereen Tappara

Joukkueen materiaali

Christian Heljanko on maalivahti aivan Liigan kärjestä. Hän lähtee tulevaan kauteen mahdollisesti koko sarjan parhaana torjujana.

Kun Kari Piiroisen ja pätkätöissä olleen Janis Kalninsin matkat jatkuivat eteenpäin, on Tapparan maalilla harjoituspeleissä vilahtanut myös syyskuun loppuun jatkuvalla sopimuksella pelaava Vilho Heikkinen.

Kolmas torjuja on nuori Paavo Kohonen. Lienee siis hyvin mahdollista, että Heljanko pelaa hurjan määrän runkosarjapelejä, ellei Tapparan hankintalistalta vielä löydy ykkösvahdille kirittäjää.

Who will win the Liiga – and who will win the SHL? Check the odds and play at LeoVegas!

Kivenkovaa puolustusta johtaa paluumuuttaja Valtteri Kemiläinen, jonka harteilla on suurin vastuu kiekollisesta pelistä. Niin ikään Liigaan ja Tapparaan palaava Maksim Matushkin antaa vahvaa tulitukea siniviivalle.

Mikael Seppälää parempaa puolustuspeliosaajaa tuskin Liigasta löytyy. Seppälä on alallaan kansainvälisen tason tekijä. Casimir Jürgens on tärkeä yleismies ja Joni Tuulolaltakin löytyy erinomaisia eväitä Tapparan avauspelin toteuttamiseen.

Tapparan puolustus on siis timanttinen, vaikka esimerkiksi Brady Austin lähtikin.

Anton Levtchin, Tyler Morleyn ja Joona Luodon kaltaisten huippuhyökkääjien lähdöt horjuttaisivat käytännössä kaikkien muiden liigajoukkueiden laivaa ratkaisevasti. Tappara kuitenkin paikkasi lähteneet vielä kenties entistäkin kovemmilla tekijöillä.

Keskikaistaa johtaa tulevalla kaudella Jori Lehterä. Konkaritähden pelikäsitys on yhä maailmanluokkaa. NHL:ssä ja KHL:ssä epäiltiin hieman verkkaisen oloisen Lehterän liikettä, mutta sen pitäisi olla yhä vähintäänkin riittävää liigatasolle.

Olympiavoittaja Niko Ojamäki palaa Tapparaan ensimmäisenä suomalaisena KHL:n maalikuninkaana. Kun tarjoilu on ensi kauden Tapparan tasolla, saattaa jälki olla hyvinkin tuhoisaa.

Waltteri Merelä paukutti viime kaudella 21 maalia, mutta 24-vuotiaassa hyökkääjässä saattaa yhä olla lunastamatonta potentiaalia. Nyt roolia kaavaillaan jopa Lehterän rinnalle, joten isokokoinen hyökkääjä pääsee nauttimaan myös huipputarjoilusta.

Veli-Matti Savinainen jatkaa kesken kauden keväällä saapuneista. Hänkin on omassa ärsyttäjän ja tilantekijän roolissa yhä Liigan eliittiä. Läheltä maalia on odotettavissa osumia myös häneltä.

Puolustavammasta roolista Otto Rauhala aloitti kapteeniuransa viime kaudella vaatimattomasti mestaruudella. Vähempää ei odoteta nytkään. Viime kaudella vielä 43 pistettä tehnyttä Kristian Kuuselaakaan ei kannata unohtaa, kun 39-vuotias laituri pääsee iskemään kärjen takaa.

Valmennus

Jussi Tapola on mestarivalmentaja. Jukka Rautakorven kokeilujen jälkeen Tappara palasi viime kaudella ruotuun ja pelasi Tapparan identiteetin mukaista jääkiekkoa.

Tappara rytmittää, hyökkää rintamana ja sen pelikirjasta löytyy karvauksen lisäksi passiivisempi ohjauspeli. Joukkue sitoutuu pelitapaan, koska se tuottaa tulosta.

Tapolan, uransa mestaruuteen lopettaneen entisen kapteenin Jukka Peltolan ja Kuuselan väleistä riitti mediapuhetta läpi viime kauden. Vaikka puheet pitäisivät paikkansa, Tapola hoiti tärkeimmän roolinsa. Hän sai joukkueen pelaamaan voittavaa jääkiekkoa ja lopulta voittamaan mestaruuden suvereeniin, Tapparan näköiseen tyyliin.

Tapola saa näillä näkymin viimeiselle kaudelleen Tapparassa taas erinomaisen materiaalin käsiinsä. Maltillinen, mutta riittävä vaihtuvuus joukkueessa takaa sen, että happea pitäisi pukukopissa olla riittävästi vielä siinä vaiheessa, kun mestaruudesta aletaan toden teolla pelata.

Odotukset ja realismi

Tappara on näyttänyt jo ennen kauden alkua vahvalta. Se on jo varmistanut jatkopaikan CHL-jatkopeleissä, ja pelissä peruspalaset vaikuttavat olevan tutun hyvällä mallilla.

Vaikka haaste esimerkiksi Oulusta tulee olemaan kova, on Tappara tulevalla kaudella joukkue, joka tulee kaataa matkalla mestaruuteen. Toisaalta helppoja iltoja sille ei tule, koska jokainen joukkue tahtoo kaataa jättiläisen.

Alkukaudesta pistetahti voi olla vielä maltillinen, mutta runkosarjan lopussa Tappara on jo sarjan kärkipaikoilla.

Arvio

Tappara on suurin suosikki runkosarjan kärkeen. Sijoitus on ensimmäinen tai toinen.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Viidentenätoista vuorossa on Tampereen Tappara.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: TapparaKärpätIlves, TPSLukko, HIFKKooKooHPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport