Formula 1

Asiantuntija torppaa varikoilla kiertävät spekulaatiot Audin F1-hankkeesta

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei usko väitteitä, joiden mukaan Audi harkitsisi kohutusta F1-projektistaan luopumista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.11.2023

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari tyrmää epäilyt, joiden mukaan Audi harkitsisi kohutusta F1-projektistaan luopumista. F1-piireissä on viime kuukausina alettu epäillä, onko Audi sittenkään lähdössä mukaan formula ykkösiin, kun Audi tai sen yhteistyötalli Sauber eivät ole pitäneet sen suurempaa ääntä hankkeestaan.

”Liikenteessä on aina kaikenlaisia höpinöitä, mutta asioita pitää tarkastella järkevästi. Toki mikään ei tietysti ole varmaa ennen kuin autot ovat kauden 2026 ensimmäisen kisan starttiruudukossa, mutta kyllähän viime päivinä on vankasti vakuuteltu, että Audi on yhä vahvasti tulossa sarjaan”, Mustakari sanoo.

”Audin konserninjohto on vakuuttanut Audin tulon formula ykkösiin. Lisäksi Sauberin pomo Alessandro Alunni Bravi antoi viikonloppuna Brasiliassa haastattelun, jossa hän selitti tallin vaitonaisuutta. Hänen mukaansa syynä hiljaisuuteen on se, että Sauberilla on vielä sopimus Alfa Romeon kanssa kauden loppuun asti voimassa eikä se siksi tiedota yhtään mitään yhteistyökuvioistaan Audin kanssa.”

Audin F1-projektiin on kytketty muitakin uutisia. F1-varikoilla ja mediassa on jo pitkään puhuttu, että Audi olisi kiinnostunut Ferrarin entisestä tallipäälliköstä Mattia Binottosta.

”Se ei olisi yllätys, sillä Binotton osake on nyt kaikkineen nousussa. Hänet tunnetaan erittäin kyvykkäänä moottorinsuunnittelijana ja moottoriosaajana. Moni muukin talli on tiedustellut hänen peräänsä. Ferrarille Binotto oli aluksi arvokas erityisesti juuri moottorimiehenä. Hänet nostettiin tallipäälliköksi, kun johtoporras halusi sinne enemmän maanläheisyyttä. Se ei kuitenkaan oikein toiminut.”

Mustakarin mukaan Audilla on ratkaistavanaan monta haastetta ennen kautta 2026, joten Binotton kaltaisen kokeneen ammattilaisen palkkaamisessa olisi oma logiikkansa.

”Audin iskukyky on suuri kysymysmerkki, kun se lopulta parkkeeraa lähtöruudukkoon autonsa. Audi on kuitenkin iso ja resurssirikas autonvalmistaja, jonka moottoriosastolla on jo nyt iso tukku osaajia. On aivan selvää, että se on jo aloittanut kauden 2026 F1-voimanlähteensä kehitystyön, mutta projektiin tarvitaan lisää osaajia ja lisää nimenomaisesti F1-kokemusta.”

”En olisi hirveän huolissani Audin kehitystyöstä. He ovat jo nyt mukana monissa muissa autourheilusarjoissa ja voivat halutessaan testata niissä myös F1-projektin moottorikehitelmiään. Kun mukaan lasketaan vielä Audin resurssit, se voi itse asiassa olla kovassa tikissä saman tien, kun he tuovat F1-autonsa radalle”, Mustakari sanoo.