Kaisa Mäkäräisen pitäisi antaa pitää vuoden 2014 maailmancupin voittonsa

Kaisa Mäkäräinen juhli maailmancupin voittoa keväällä 2014 tietämättä, että seitsemän vuotta myöhemmin se vietäisiin häneltä pois.

Muu urheilu

Kaisa Mäkäräisen pitäisi antaa pitää vuoden 2014 maailmancupin voittonsa

Kaisa Mäkäräinen menettää vuoden 2014 maailmancupin voittonsa. Turhaan, jos IBU:lla olisi yhtään inhimillisyyttä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.12.2021 | KUVAT All Over Press

Kaisa Mäkäräisen vuoden 2014 maailmancupin kokonaiskilpailun voiton mitätöiminen on herättänyt kysymyksen, missä urheilussa kulkee oikeudenmukaisuuden ja oikeusmurhan välinen raja.

Erikoinen tilanne syntyi, kun Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU mitätöi venäläisen Olga Zaitsevan dopingtapauksen käsittelyn ja sen viimeistenkin häntien viimeinkin päätyttyä hänen kaikki tuloksensa Sotšin olympialaisessa samana vuonna tapahtuneen dopingkäryn seurauksena. Uudelleen laskettujen tulosten perusteella norjalainen Tora Berger nousi Mäkäräisen ohi, sillä hän sai korjattujen tulosten perusteella 11 lisäpistettä ja Mäkäräinen vain kaksi lisäpistettä.

***

Oliko Mäkäräinen oikeusmurhan uhri vai tapahtuiko tässä lopulta oikeus?

Vaikea kysymys, sillä hyvät vastaukset ovat vähissä.

On hienoa ja kannatettavaa, että urheilu taistelee mahdollisimman kovilla ja ehdottomilla otteilla urheilussa edelleen rehottavaa dopingongelmaa vastaa – mutta asiassa olisi nähtävä myös toinen puoli. Tällaiset, tässä tapauksessa jopa yli seitsemän vuoden jälkeen tehtävät tulosten korjaamiset, vahingoittavat urheilun yleistä imagoa ja ne voivat räikeimmillään johtaa sellaisiin kohtuuttomiin tilanteisiin, joihin Mäkäräinen on nyt joutumassa. Toki doping on se varsinainen ongelma, mutta dopingin vastainen taistelu ei kärsisi millään tavalla, jos asiassa huomioitaisiin myös syyttömästi kärsiville urheilijoille aiheutuvat seuraukset.

Zaitseva ei tässä näytelmässä ole ongelma. Hän on ottanut tietoisen riskin käyttäessään dopingia ja hän on maksanut siitä kiinni jäätyään hinnan, joka hänen kuuluukin maksaa.

Ongelmana on sen sijaan Mäkäräinen. Zaitseva oli hankkinut sijoituksensa vääryydellä ja viekkaudella ja siksi hänen tulostensa mitätöinti oli ainoa oikea ratkaisu – mutta nyt Mäkäräinen joutuu kärsimään asiasta kohtuuttomalla tavalla.

***

Siksi Kansainvälisen ampumahiihtoliiton toivoisi tässä tilanteessa käyttävän harkintaansa ja osoittavan inhimillisyyttään. Se tarkoittaisi sitä, että IBU nostaisi toki Bergerin kokonaiskilpailun voittajaksi, mutta pitäisi yhtä lailla myös Mäkäräistä maailmancupin voittajana.

Nyt ääritilanteessa edessä olisi irvokas näytelmä, jossa Mäkäräiseltä riistetään maailmancupin voitto ja häneltä käydään jopa hakemassa pois voiton merkiksi saatu kristallipallo.

Mäkäräinen sanoi Yle Urheilun haastattelussa, että muistoja, niitä hetkiä ja fiiliksiä, kukaan ei voi häneltä enää pois viedä. Se on totta ja kertoo Mäkäräisen suuruudesta urheilijana.

Nyt myös IBU voisi näyttää suuruuttaan.