Bakussa ajetaan uusilla show-säännöillä, mutta Valtteri Bottakselle tarjolla on vain kärsimystä

Valtteri Bottas haisteli Bakun ilmaa ennen viikonlopun näytelmää.

Formula 1

Bakussa ajetaan uusilla show-säännöillä, mutta Valtteri Bottakselle tarjolla on vain kärsimystä

Erkki Mustakari ei innostu sprinttikisan uusista säännöistä - eikä lupaa Valtteri Bottakselle Bakussa kovin kirkasta auringonpaistetta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.4.2023 | KUVAT All Over Press

Azerbaidžanissa päästään viikonloppuna maistamaan ensimmäinen kerran paljon pärskeitä nostattaneita uusia sprinttikisan sääntöjä.

Sprinttikisat tulivat formula ykkösiin kaudella 2021. Aiemmin sprinttikisa määräsi lähtöjärjestyksen sunnuntain kisaan, mutta nyt sunnuntain lähtöjärjestyksen määräytyy perjantaina (klo 18-19) ajettavan varsinaisen kisan aika-ajojen perusteella. Sprinttikisaa varten ajetaan lauantaina ennen kisaa omat aika-ajonsa ja sprinttikisa ajetaan sen jälkeen.

Säännöt ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua. Sen lisäksi on ihmetelty sitä, että uusista säännöistä tiedotettiin virallisesti vasta tiistaina.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei ole järin innostunut uudistuksista.

”En ole missään vaiheessa innostunut sprinttikisasta, mutta kun kerta näin on päätetty, sitten näin myös mennään. En kuitenkaan usko, että sprinttikisan omilla aika-ajoilla – niin sanotulla shoot-outilla – olisi kovin suurta merkitystä. Kärjessä ovat samat autot kuin varsinaisen kisan aika-ajoissa”, Mustakari sanoo.

Mustakarin mukaan sprinttikisassa – kuten myös aika-ajoissa – ovat vahvoilla ne autot, joilla riittää autoissaan suoranopeutta.

”Bakun katuradalla on todella pitkä lähtösuora, jossa ajetaan lujaa ja sillä tullaan näkemään aivan varmasti runsaasti ohituksia. Suoranopeus ratkaisee paljon.”

Valtteri Bottaksen kannalta suoranopeuden suuri merkitys synkentää entisestään kisaviikonlopun näkymää.

”Alfa Romeoissa ei ole ollut tarpeeksi suoranopeutta tällä kaudella, enkä usko, että sitä yhtäkkiä on Bakussakaan. Siksi Valtterilta ja Alfa Romeolta on turhia suuria odottaa Bakussa.”

”Bottas osaa kyllä ajaa sprinttejä. Hän on voittanutkin Mersu-aikoinaan pari sprinttikisaa, mutta nyt suomalaiselle tuo menestysmahdollisuuden lähinnä radan hankalat mutkat ja muiden kolhut seiniin niissä. Muiden epäonni voi olla Bottaksen onni, jos ei itse kolhi autollaan seiniä.”

Bakun kisojen suurimmat ennakkosuosikit ovat kautensa vahvasti aloittaneet Red Bull ja Aston Martin. Mercedeksellä ja Ferrarilla on ollut Kiinan kisan peruuntumisen vuoksi muutama ylimääräinen viikkoa löytää jostain lisää vauhtia autoihinsa.

”On mielenkiintoista nähdä, ovatko Mersut ja Ferrari pystyneet parantamaan suoritustasoaan. Jos ovat, silloin heilläkin on oma saumansa.”

Kovin suuriin voimasuhteiden muutoksiin Mustakari ei kuitenkaan usko.

”Sprintissä ajetaan kahdeksasta lisäpisteestä. Tuossahan ne pisteiden saajat ovat listattuna. Eli Red Bullit, Aston Martinit, Ferrarit ja Mercedekset.”

”Vaikka sprintistäkin saa pisteitä, kuskien katseiden kuuluu olla sunnuntain GP:ssä ja siinä pärjäämisestä. GP ratkaisee isossa kuvassa paljon enemmän kuin tämä sirkushuvi”, Mustakari muistuttaa.

”Mutta saadaanhan tässä lajiin nyt sitten lisää sitä showta, jota pomot rapakon takana niin kaipaavat”, Mustakari murahtaa.