Fuengirolan avaus kertoo sen, miten sisäisesti ja ulkoisesti uusittu Sotkamo toimii

Kalle Kuosmanen pelaa tulevalla kaudella isossa roolissa etulukijana ja kärkenä.

Pesäpallo

Fuengirolan avaus kertoo sen, miten sisäisesti ja ulkoisesti uusittu Sotkamo toimii

Sotkamon Jymy on selvä suosikki miesten Superpesis-kauden avaavassa ottelussa Imatran Pallo-Veikkoja vastaan Fuengirolassa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 23.4.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Imatran Pallo-Veikot ja Sotkamon Jymy lähtevät sunnuntaiseen pesäpallokauden avaukseen Fuengirolassa haastavista asetelmista. Molemmilla joukkueilla on takanaan suurten muutosten talvikausi ja sen lisäksi molemmissa joukkueissa on kärsitty koronasta ja sen jälkikaiuista. Vaikka kokoonpanot näyttäisivät oikeilta, on epävarmaa, missä iskussa kaikki pelaajat ovat.

IPV oli viime kauden suurin positiivinen yllättäjä. Joukkueesta lähti siirtomarkkinoilla Juho Toivolan, Juho Keinäsen ja Tommi Piiraisen kaltaisia avainpelaajia, mutta myös tulopuolelle kirjattiin myös kovia nimiä Toni Kohosen, Toni Laakson ja Sasu Toikan johdolla.

IPV lähtee sunnuntaiseen otteluun haastajana. Se saa jalkeille Superin keskitason joukkueeksi varsin hyvän kärjen – Miitri Pesonen, Konsta Hyötyläinen ja Sasu Toikka. Joona Mäkelä ja tarvittaessa myös Joona Sikiö menevät nollassa Pesosen eteen pidentämään kärkeä ja tuomaan jalkoja.

Kärjen tulee IPV:n keskipalkki, jossa lepää myös joukkueen kotiutusvoima. Tuon kolmikon muodostavat Toni Laakso, Toni Kohonen ja Mikko Kosonen. Todennäköisesti kaksi heistä pelaa numerolla ja kolmas pelaaja jokerina.

Ulkona vahvin osa on lukkari Rasmus Surakan sekä Toikan ja Pesosen muodostama etukenttä. Linja on keskivahvaa tekoa. Takana Aleksanteri Haukka ja Ville Pietinen ovat sen sijaan haastavassa paikassa.

Sotkamo on uudistunut sekä ulkoisesti että sisäisesti. Sisällä uutena kärkenä pelaa Kalle Kuosmanen, minkä jälkeen lyöntijärjestyksessä tulevat tutut Joni Rytkönen ja Niko Korhonen. Kärki on edelleen kivikova.

Kotiutusosastolla päävastuun numerolla lyövistä pelaajista kantavat Aapo Komulainen ja Juho Keinänen. Jokeriosasto on Lauri Rönkön ollessa sivussa elänyt, mutta se on silti kovaa tekoa. Roope Korhonen on edelleen mailassa raskainta mahdollista luokkaa. Nuoressa Jere Heikkisessä on myös kotiuttajana potentiaalia ja Niilo Piiponniemi pystyy etenemään, vaihtamaan ja myös kotiuttamaan.

Ulkokentällä Jymyn vahvin osa on etukenttä. Komulainen on kehittynyt edelleen lyhyiden hakijana ja Rytkönen ja Keinänen muodostavat erinomaisen etukenttäkaksikon. Linjassa aloittaa Niko Korhosen, Kalle Kuosmasen ja Antti Kiiskisen rinnalla uutena pelaajana Haminasta hankittu Ville Kotro. Talven harjoituspeleissä linjan roolit on pantu uusiksi ja on mielenkiintoista nähdä, miten Jymyn linja toimii, kun aletaan pelata oikeista sarjapisteistä.

Takana Jussi Korhonen on kova vahvistus ja nuori Iivari Vihanto ottaa vastuulleen kakkoskopparin tontin.

Sotkamo on ottelussa selkeä suosikki.  Molemmilla pitäisi olla hyvä kokemus pelialustasta ja olosuhteista, ja vaikka valmistautuminen ei olekaan ollut kummallakaan joukkueella optimaalinen, tasoeron pitäisi olla selvä.