Edinson Cavani antaa Manchester Unitedille mahdollisuuden pelata Valioliigan mestaruudesta

JalkapalloValioliiga

Edinson Cavani antaa Manchester Unitedille mahdollisuuden pelata Valioliigan mestaruudesta

Edinson Cavani on noussut Manchester Unitedin menestyshaaveiden kannalta elintärkeäksi pelaajaksi.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 12.5.2021 | KUVAT All Over Press

Edinson Cavani teki Manchester Unitedin kanssa jatkosopimuksen, joka ulottuu kauden 2021-2022 loppuun asti.

Manchester Unitedin hyökkäysosasto kaipasi juuri Cavanin tapaista pelaajaa hyökkäykseen. Bruno Fernandes on oiva pelaaja ruokkimaan uruguaylaisen Cavanin liikkumista hyökkäyspäässä. Lisäksi kun ajattelee Manchester Unitedin muita hyökkäyspään tyyppejä, niin joukkueesta puuttui ennen Cavania puhdas ysipaikan maalintekijä.

Cavani sopii siis Manchester Unitedin tarpeisiin erinomaisesti tulevaisuutta ajatellen.

Edinson Cavani on ollut urallaan todella tehokas hyökkääjä. Tämän kauden maalisaldo on yhdeksän. PSG-aikoina Cavani tykitti jatkuvasti 20 tai 30 maalin kausia. Huippukausi oli 2016-2017, kun Cavani tykitti 35 rysää PSG:lle.

Mutta mihin perustuu Cavanin loistokas maalintekotaito ja sitä kautta hyöty joukkueelle?

Maalintekijä

Cavanin pelaamisessa on yksi ominaispiirre, mikä on hyvä ymmärtää. Hän haluaa koskea palloon vain, kun hän koskee siihen tehdäkseen maalin.

Cavani on pallossa kiinni nykyisin vain hieman yli kymmenen kertaa ottelua kohden. Hän on antanut vain noin 0,5 avainsyöttöä ottelua kohden tällä kaudella.

Hän ei ole sellainen rakenteluvaiheeseen osallistuva ysipaikan pelaaja, kuin esimerkiksi muissa Valioliigan kärkijoukkueissa pelaavat hyökkääjät. Esimerkiksi Timo Werner hakee palloja laitakaistoilta, Gabriel Jesus pelaa kohteena vastustajan linjojen välissä ja Roberto Firmino on enemmänkin kymppipaikan pelaaja kuin ysipaikan pelaaja.

Se, mikä tekee Cavanista yhden maailman parhaimmista hyökkääjistä, on palloton liikkuminen. Siinä hän on aivan maailman absoluuttista ja terävintä kärkeä.

Cavanin henkilökohtainen maaliodote on ollut PSG:n sekä Manchester Unitedin aikoina peräti 0,88 maalia jokaista 90-minuuttista kohden. Kansankielellä sanottuna, hän on ollut maalipaikoissa 0,88 maalin arvoisesti jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Vertailun vuoksi, Timo Wernerin vastaava lukema on hänen uraltaan 0,52. Roberto Firminolla se on 0,37. Harry Kanella se on 0,63.

Kun verrataan maalipaikkojen laatua laukausmääriin, Cavanin keskimääräinen maalipaikka on noin 20 prosentin maalipaikka. Tämä on hämmentävän korkea lukema. Normaalisti hyökkääjät saavat keskimäärin 10-15 prosentin maalipaikkoja. Mutta koska Cavanilla on poikkeuksellinen kyky hakeutua rangaistusalueella vapaaksi maalipaikkaan, hän pääsee yrittämään maaleja tuplasti ”helpommista” paikoista, kuin muut hyökkääjät.

Cavanilla on selviä tavaramerkkiliikkeitä, joilla hän hakeutuu maalipaikkoihin ja joiden kautta tiloja avautuu myös muille hyökkäyspään pelaajille.

Jos pallo on laitakaistalla, Edinson Cavani menee palloa lähemmän topparin pimeään kulmaan ja tekee sieltä todella usein liikkeen etutolpan etupuolelle. Sieltä hän liippailee palloja maaliin tai vie etummaisen topparin mukanaan, jolloin maalin keskikohtaan jää tyhjiä tiloja muille. Cavani on etutolppaliikkeen maailmanmestari.

Läpisyöttöihin hän spurttailee olemalla ensin puolustajien kontrolloimattomissa ja koukkaamalla paitsiolinjan paremmalta puolelta takaisin selustaan. Cavanin kyky ajoittaa liikkeitä on aivan absoluuttisella huipputasolla.

Haastaja

Mitä tämä tarkoittaa Manchester Unitedin ensi kaudelle?

Ainakin sitä, että joukkueen on vakavasti nyt haastettava Manchester City mestaruudesta. Joukkueen pelaajamateriaali on niin hyvä, että mihinkään muuhun eivät Manchesterin punaiset saa olla tyytyväisiä, kuin mestaruuteen ja menestykseen Mestarien liigassa.

Tämä ei ole mahdotonta valmennuksenkaan kannalta. On kestänyt pitkään, että joukkueen norjalainen päävalmentaja Ole Gunnar Solskjær on saanut pelin tehokkuuden kääntymään, mutta positiivista muutosta on silti tapahtunut.

Viime vuoden puolella Manchester United loi 1,72 maalia odotusarvoa ottelua kohden. Tänä keväänä lukema on ollut 1,71. Hyökkäyspeli on siis samalla tasolla, kuin syksyllä.

Mutta, ero on puolustuspelaamisessa. Joukkue antoi vastustajalle syyskaudella maaliodotetta peräti 1,32 maalin verran ottelua kohden. Se on Valioliigan keskikastin joukkueen verran. Kevätkaudella United on ollut puolustussuuntaan tiivis. Lukema on tippunut 0,88:n, mikä alkaa olemaan mestarin tahti.

Manchester Unitedin mestaruushaaveilla tulee olemaan vain kaksi ongelmaa. Se, että Manchester City voi olla yksinkertaisesti vielä kovempi ja se, että Chelsea voi olla yksinkertaisesti vielä kovempi. Cityn lisäksi Chelsea on ollut nimittäin Thomas Tuchelin aikana pelillisesti ja tuloksellisesti parempi joukkue, kuin United.

Manchester Unitedin on jatkettava puolustuspelin jalostamista, mutta kehitettävä hyökkäyspelin rakenteitaan Cavanin ympärillä. Muuten se jää potentiaalistaan huolimatta ensi kaudella kolmanneksi.

Lue myös: Manchester Unitedin omistajien kivittämisessä on kysymys enemmän mielikuvista kuin asiasta