Chelsea on kohuhankinnoista huolimatta kaaoksessa ja edessä on julmat puhdistukset
Jukka Rönkä uskoo, että Chelsean kriisi johtaa mittaviin puhdistuksiin manageri Graham Potteria ja pahasti flopanneita pelaajia myöten.
Chelsea on ollut otsikoissa hyvässä ja pahasta. Aloitetaan pahasta. Chelsea on voittanut 11:stä viimeisestä liiga- ja cup-ottelustaan vain kolme ja hävinnyt seitsemän. Jukka, miten syvä Chelsean kriisi on tällä hetkellä?
Järkyttävän syvä. Jos joku olisi nähnyt kauden alussa Chelsean tekeminen kesäsatsauksien jälkeen, että Chelsea on tammikuussa sarjassa kymmentenä ja se kyntää tällaisessa suossa, niin sen näkijän voisi julistaa profeetaksi.
Se sen sijaan oli huomattavasti odotetumpi näkymä, mitä tapahtuu Graham Potterin alaisuudessa, kun hän korvasi syyskuussa yllätyspotkut saaneen Thomas Tuchelin. Potter ei ole mikään nopea ongelmienkorjaaja, vaan hän tarvitsee – kuten Pep Guardiolakin totesi – aikaa.
Nyt kaikki kulminoituu siihen, missä kohtaa Chelsean uuden pääomistajan Todd Boehlyn usko Potteriin loppuu. Potterin potkut eivät voi olla kaukana.
Mikä Chelsean on ajanut tällaiseen kriisiin?
Kysymys on monen asian summasta.
Chelsealla on takana turbulenttinen vuosi, jonka aikana se pakotettiin vaihtamaan omistajaa. Vaikka Todd Boehlyn johtama liittouma onkin upottanut Chelseaan kahdeksan kuukauden aikana liki 500 miljoonaa euroa, hän on tuonut mukanaan myös paljon hallitsemattomia asioita.
Chelsea on hankkinut tänä aikana lainapelaajat mukaan lukien jo 14 pelaajaa, mikä on jo itsessään yksi riskitekijä. Näitä nuorempia pelaajia ja viikonloppuna hankittua Mykhailo Mudrykia on turha vielä tuomita, sillä heidän hankintojensa logiikka on tulevaisuudessa, mutta kyllähän kylmä totuus on, että suurin osa muista hankinnoista Raheem Sterlingista, Marc Cucurellasta ja Pierre Emerick Aubameyangista alkaen ovat flopanneet joko raskaasti tai todella raskaasti.
Chelsealla on ollut myös paljon loukkaantumisia. Menemättä siihen, onko kysymys ollut huonosta tuurista vai huonosta valmennuksesta, niin totta kai poissaolot ovat näkyneet. Sitä kukaan ei voi kiistää. Ainoa kysymys on, olisiko Chelsean pitänyt pystyä silti pelaamaan paremmin mitä se on viime otteluissa pelannut.
Olisi varmasti, mutta sitten tulee tapaus Potter. Kuten todettu, hän on enemmän prosessivalmentaja, jolta vie aikaa saada prosessi toimimaan. Kun Chelsea palkkasi prosessivalmentajan, silloin Boehlyn ja kumppaneiden pitäisi ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Se tarkoittaa laivan kääntymistä hitaasti. Ja nyt ollaan juuri siinä tilanteessa – hitaan käännöksen tilassa.
Chelsean pelaamista olisi helppo suolata tällä hetkellä. Kaikki puhuvat, että siltä puuttuu maalintekijä. Niin puuttuu, mutta Chelseassa repsottaa moni muukin asia. Chelsea ylöspäin pelaamisessa on isoja ongelmia. Esimerkiksi The Bridgella Chelsea on laukonut kohti maalia kolmanneksi vähiten koko Valioliigassa, vain 3,6 kertaa ottelussa.
Myös Chelsean puolustuspelaaminen on ollut varsinkin viime otteluissa heikkoa aina maalivahti Kepa Arrizabalagaa myöten. En väitä, että Kepa yksinään maksoi Chelsealle esimerkiksi tappiot Manchester Citya ja Fulhamia vastaan, mutta kyllähän molemmissa otteluissa Kepan taakse tehtiin halvat maalit.
Toki Chelseassa on tällä hetkellä vaikea kenenkään pelaajan loistaa. Peli näyttää heikommalta ja sekavammalta kuin se todellisuudessa on. Esimerkiksi 0-1-kotitappio Manchester Citylle olisi hyvinkin voinut kääntyä myös toisinpäin, mutta kun itseluottamus on koetuksella, pelaajat eri pelipaikoilla vaihtuvat loukkaantumisten seurauksena solkenaan ja jokainen tuntee niskassaan valtavan paineet, silloin marginaalit luiskahtelevat helposti väärään suuntaan.
Näetkö, että Chelsean kurssi voi Potterin alaisuudessa kääntyä?
On se edelleen mahdollista, mikäli hänelle annetaan aikaa – mutta annetaanko hänelle aikaa ja miten paljon hän sitä tarvitsee?
Joao Felix pelasi todella lupaavan ottelun Fulhamia vastaan ennen typerää ulosajoaan. Hän voisi olla sellainen pelaaja, joka muuttaisi virran suuntaa, mutta hänen kolmen ottelun pelikieltonsa tuli pahimpaan mahdolliseen saumaa.
Myös Mudrykissa on valtavasti potentiaalia, mutta hän on pelannut Shakhtar Donetskissa vasta 29 liigaottelua, joten Mudryk on Chelsean kannalta ison riskin hankinta – varsinkin, kun koko joukkueen pelaaminen ja tilanne on tällä hetkellä kaoottinen. Tällaisen turbulenssin keskelle kenenkään ei ole helppo tulla, ei varsinkaan Mudrykin kaltaisen kokemattoman pelaajan.
Chelsealta puuttui sunnuntaisesta kotiottelusta Crystal Palacea vastaan Joao Felix mukaan lukien peräti 11 pelaajaa – ja todennäköisesti he kaikki ovat sivussa myös lauantaisesta vierasottelussa Liverpoolia vastaan ja vielä Felixin kolmannesta pelikielto-ottelusta Fulhamia vastaan.
Potter voi harmitella elämän julmuutta, mutta olisin todella yllättänyt, jos Potter kestäisi enää kovan monta tappiota tai heikkoa tulosta. Boehly ymmärtää, miten tärkeää Chelsean olisi päästä ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Kysymys ei ole pelkästään rahasta ja taloudellisen reilun pelin limiiteistä, vaan siitä, millaisia pelaajia Chelsea saa houkuteltua The Bridgelle, jos se ei pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa.
Chelsea himoitsee esimerkiksi West Hamin Declan Ricea, mutta jos Chelsealla ei ole tarjottavana kesällä Mestarien liiga -jalkapalloa, Ricen saaminen voi olla silloin hankalaa – tai ainakin järjettömän kallista.
Jos Chelsea haluaa edes teoriassa tavoitella vielä Mestarien liigan paikkaa ensi kaudeksi, kurssin on käännyttävä nopeasti. Siksi en usko siihen, että Potterin kuminauha tästään enää venyisi. Nyt on tultava tuloksia.
Tammikuun siirtoikkuna on vielä auki. Nähdäänkö Chelsealta lisää kauppoja?
Nähdään, siitä olen varma. Tärkein tavoite Chelsealla on löytää nopeasti maalintekijä. Se on mitä ilmeisemmin sopinut jo Christopher Nkunkun ostamisesta RB Leipzigista, mutta tämä kauppa toteutunee vasta kesällä.
Siksi tarvitaan nyt pikavauhtia joku Marcus Thuramin kaltainen pikaliima. Felix on myös hyökkäyssuunnan pelaaja, mutta hän ei ole kuitenkaan Thuramin kaltainen ylin hyökkääjä ja Mudryk on laituri.
Chelsealta voidaan odottaa myös yllättäviä ratkaisuja, kuten Mudrykin kaappaaminen Arsenalin nenän edestä osoitti.
Mikä on ennusteesi, mitä The Bridgella tapahtuu?
Nyt on uutisoitu, että Potterilla on seurajohdon tuki takanaan ja lähtöpassit uhkaavat ennemminkin useita pelaajia kuin Potteria. Voihan se olla, että Chelsea on valmis myymään Sterlingin ja Aubameyangin johdolla useita pahasti flopanneita pelaajiakin, mutta mittavatkaan puhdistukset pelaajapuolella eivät poista sitä, että Potterin kohtalo on myös vaakalaudalla.
Oma ennusteeni on, että Potter saa potkut ja Chelsea palkkaa hänen tilalleen jonkun Mauricio Pochettinon tai jopa Zinedine Zidanen kaltaisen meganimen.
Vahinko on kuitenkin jo tapahtunut, enkä usko Chelsean ehtivän enää ensi kauden Mestarien liigan junaan, tulipa sieltä kuka tahansa Potterin tilalle.
Tämän kauden Mestarien liiga on sen sijaan mielenkiintoinen tapaus. Chelsea kohtaa pudotuspelien avauskierroksella Borussia Dortmundin ja siinä otteluparissa sillä on saumansa. Sen jälkeen jatko riippuu arvasta. Päätyyn asti Chelsea tuskin menee, mutta pienellä arvan avustuksella välieräpaikka voisi olla mahdollinen. Vaikka kausi on ollut tähän mennessä jatkuvaa kärsimysnäytelmää, Chelsean potentiaali ei ole kadonnut mihinkään ja tämä tammikuun siirtoikkuna on lisännyt entisestään joukkueessa olevaa potentiaalia.