Mitä tekee protokollalla, jota ei käytetä? Liigan finaaleissa leikittiin pelaajan terveydellä tökeröllä tavalla

Pelicansin lääkäri Petri Villa ja joukkuekaverit tarkistavat Ben Bloodin kuntoa.

JääkiekkoLiiga

Mitä tekee protokollalla, jota ei käytetä? Liigan finaaleissa leikittiin pelaajan terveydellä tökeröllä tavalla

Liigan aivotärähdysprotokolla nousi taas puheenaiheeksi, kun selvisi, ettei Pelicansin Ben Bloodin kohdalla tätä käytetty. Eetu Pennanen pöyristyi tapahtuneesta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.4.2023 | KUVAT All Over Press

Eilisessä Liigan toisessa finaaliottelussa jenkkipuolustaja Ben Blood nousi jälleen keskusteluissa esiin. Blood sai tuta Tapparan Ben Thomasin taklauksen, joka kuvien perusteella osuu Bloodia päähän. Blood palasi peliin ja kertoi sen jälkeen Ilta-Sanomille, ettei koskaan läpikäynyt aivotärähdysprotokollaa. Eetu, mitä ajattelet tapauksesta?

Olen pöyristynyt. Kuinka voi ylipäätään olla mahdollista, ettei pelaajan tilaa tuollaisen tällin jälkeen tutkita tarkemmin?

Liigan aivotärähdysprotokollasta voi jokainen käydä läpi kohdan havainnot. Näiden havaintojen perusteella joukkueen lääkäri tai fysioterapeutti tekee päätöksen, tutkitaanko pelaajaa aivotärähdysprotokollan mukaisesti.

Havaintojen toinen kohta, hitautta nousta ylös päähän kohdistuneen taklauksen jälkeen, on kuin suoraan tästä Bloodin tapauksesta.

Blood toki kertoi haastattelussa, että ilmat lähtivät pihalle, eikä hän saanut happea. Se ehkä selittää nousemisen hitautta. Jotkut saattoivat Bloodin hitaassa toiminnassa nähdä myös vaikutusyrityksen tuomariston suuntaan.

Näillä edellä mainituilla asioilla ei kuitenkaan pitäisi olla mitään merkitystä. Pelaajan lausuman kuunteleminen on yhtä tyhjän kanssa, kun jokainen haluaa nämä pelit pelata loppuun saakka. Ja spekulaatio väitetystä teatterista voi osoittautua todella vaaralliseksi, mikäli kävisikin ilmi, että tilanteessa tuli lopulta aivotärähdys.

Blood ehkä kykeni pelaamaan pelin loppuun, mutta tekihän esimerkiksi Paul Kariyakin Scott Stevensin hirvittävän taklauksen jälkeen vielä samassa vuoden 2003 Stanley Cupin finaaliottelussa maalin. Kariyan ura päättyi vuonna 2010 ennenaikaisesti juuri aivovammoihin.

Nyt Pelicans päästi Bloodin takaisin kaukaloon ilman aivotärähdysprotokollan läpikäymistä. Blood on lahtelaisille tärkeä pelaaja, mutta millä hyvänsä keinoilla sekään ei voi yrittää suurempaansa Tapparaa horjuttaa. Varsinkin, jos keinovalikoima vaarantaa pelaajien terveyttä nähdyllä tavalla.

Kirjoitit jo syksyllä aivotärähdysprotokollaan liittyen, kun Aatu Jämsen jäi Johan Motinin taklaamaksi, palasi peliin aivotärähdysprotokollan läpi käytyään, mutta joutui lopulta pelistä sivuun. Mitä mieltä olet protokollan toimivuudesta nyt?

Jo Jämsenin tapaus osoitti, että vaikka protokollassa itsessään ei varmasti suurta vikaa ole, on sen käytössä ollut varmasti tekemistä jo silloin.

Tässäkin tapauksessa vika on protokollan käyttäjissä. Ja mikä pahinta, tässä tapauksessa Bloodin kertoman mukaan protokollaa ei käytetty lainkaan.

Kotimaisista kaukaloista Tommi Kovasen kammottavan esimerkin tietävät lähes kaikki jääkiekkoihmiset. Pelicansistakin löytyy varoittava esimerkki läheltä, kun kapteeni Joonas Jalvanti paketoi oman uransa vasta.

On täysin toissijaista edes puhua finaaleissa mistään muusta, jos näin vakavat asiat ovat näin pahasti retuperällä.