Christian Eriksen uhmaa vanhojen oppien mukaan kuolemaa, mutta uusien ei
Christian Eriksen on päättänyt palata takaisin pelikentille ja pelata ensi vuoden MM-kisoissa Qatarissa. Viisas vai tyhmä päätös?
@JukkaRonka
Christian Eriksenin päätös palata pelikentille EM-kisoissa saamansa sydänkohtauksen jälkeen herättää ymmärrettävän kysymyksen: Uhmaako Eriksen kuolemaa vai uhmaako hän elämää?
Eriksen tuupertui kesäkuussa kesken Tanskan ja Suomen välisen EM-ottelun kentän pintaan ja hänen sydämensä oli pysähdyksissä usean minuutin ajan. Eriksen on itse sanonut olleensa kuollut viisi minuuttia.
Miten on mahdollista, että kerran kuollut mies haluaa jatkaa ammattilaisuraansa, vaikka lukuisat huippuasiantuntijat olivat kesällä sitä mieltä, ettei Eriksenin pitäisi enää harrastaa kuin korkeintaan golfia?
***
Vastaus on monitasoinen.
Ensimmäinen kysymys on se, miten suuren riskin Eriksen ottaa palatessaan pelikentille?
Vuoteen 2015 saakka yleinen linjaus lääketieteessä oli, ettei sydänpysähdyksen kokeneen urheilijan pitäisi enää harrastaa jalkapallon kaltaisia urheilulajeja, joissa sydän joutuu suuren rasituksen kohteeksi. Silloinkin puhuttiin korkeintaan golfista.
Uusimmat tutkimustulokset ovat kuitenkin muuttaneet linjausta. Niiden mukaan urheilija voi harrastaa edelleen vaativiakin urheilulajeja, jos hänelle asennetaan rytmihäiriö- eli ICD-tahdistin. Uusimpien tutkimuksen mukaan 90 prosenttia sydämenpysähdyksen saaneista urheilijoista ei ole saanut kahden seuraavan vuoden aikana urheillessa minkäänlaisia oireita ja niillä kymmenellä prosentilla, jotka ovat saaneet, ICD-tahdistin on estänyt urheilijaa saamasta sydänkohtausta.
Eriksenille on asennettu tällainen ihonalainen ICD-tahdistin, eikä hän ole ainoa huippupelaaja. Ajaxissa pelaavalla Daley Blindilla on samanlainen tahdistin ja hänen on pelannut entisellä tasollaan vuonna 2020 saamansa sydänkohtauksen jälkeen. Myös Blind tuupertui kentälle kesken ottelun.
Asia ei ole kuitenkaan mustavalkea. Osa lääkäreistä on edelleen sitä mieltä, että Eriksenin ei olisi viisasta palata pelikentille.
Myös Italiassa asian suhteen on tiukempi linja kuin suurimmassa osassa muita Euroopan maita. Italian lainsäädäntö kieltää ICD-tahdistimen kanssa pelaamisen, minkä vuoksi Inter ja Eriksen joutuivat joulukuussa purkamaan sopimuksensa. Eriksen on nyt vapaa agentti ja monet seurat Ajaxin, AS Monacon ja Odensen johdolla kiinnostuneet palkkaamaan tanskalaistaiturin riveihinsä. Eriksenin on itse ilmoittanut tavoitteekseen löytää seuran lähiviikkojen aikana ja pelata ensi vuoden MM-kisoissa Qatarissa.
***
Toinen kysymys Eriksenin tapauksessa on filosofinen, e.lämänasenteellinen.
Eriksen tietää, ettei hänen paluunsa pelikentille ole riskitöntä, vaikka lääkärit antoivatkin hänelle luvan palata pelikentille joulukuussa tehtyjen laajojen tutkimusten jälkeen. Pahimmassa tapauksessa unelmana hinta voi olla lähtö suorilta jaloilta sellaisille pelikentille, joissa kalkkiviivoja ei tarvita. Toki riski on pieni, mutta riski se on pienikin riski.
Siksi tullaan juuri filosofiseen valintaan: Onko parempi elää sairaana vai kuolla terveenä?
29-vuotias Eriksen on päättänyt, että hän haluaa elää elämäänsä täysillä ja nauttia jalkapallon pelaamisesta sillä tasolla, missä hänen taitonsa edellyttävät. Se on hänen ratkaisunsa – ja oikeutensa.
Eriksen on kuunnellut sydämensä ääntä. Toivottavasti sydän kuuntelee nyt Eriksenin ääntä.